26 / 04 / 2024

Kripto paralar yasal paraların yerini alacak!

Kripto paralar yasal paraların yerini alacak!

Banka ve finans kurumları yöneticileriyle gerçekleştirilen araştırma sonuçlarına göre, katılımcıların yüzde 80’i dijital varlıkların gelecek senede önemli bir role sahip olacağını savunuyor. Yüzde 76’sı ise gelecek 5-10 senede dijital varlıkların yasal (fiat) paranın yerini alacağına vurgu yapıyor.



Tarihi on sene kadar eskiye dayansa da Bitcoin’in 2017 sonundaki 20 bin dolarlık rekorundan sonra bireysel ve kurumsal yatırımcıların odağında olan kripto para birimleri “çalkantılı da olsa” varlıklarına devam ediyor. Dünya Gazetesi'nden Deniz Kılınç'ın haberine göre; bazı uzmanlarca geleceğin teknolojisi şeklinde nitelendirilse dekimileri terör finansmanı ve kara para aklama gibi yasa dışı faaliyetlere ek olarak gizliliğin ön planda tutulduğu bu piyasanın siber saldırıların da desteklendiğini savunuyor. 

Kripto paralar yasal paraların yerini alacak!

“Bankalar geri kalmaktan korkuyor”

Twitter CEO’su Jack Dorsey de Bitcoin'i destekleyenlerden. Dorsey, Bitcoin’in “internetin yerel para birimi” olabileceğine ve geleneksel finans sektörünün tersine bunu “ilkeleri ve dayanıklılığı” ile başarabileceğini savunuyor. Kripto para piyasalarıyla ilgili batan kripto borsaları ve regülasyonlarla beraber meydana gelen kaosa karşın, dünyanın önde gelen bağımsız denetim kuruluşu ve danışmanlık şirketi Deloitte tarafından gerçekleştirilen bir araştırma, finans sektörü yöneticilerinin kripto para teknolojisinden aslan payını alabilmelerine ilişkin geri kalmaktan korktuğunu gösteriyor. 

Kripto paralar yasal paraların yerini alacak!

Yüzde 76’sı “Dijital varlıklar fiat paranın yerini alacak” diyor

ABD, İngiltere, Çin, Almanya, Brezilya, Japonya, Singapur, Güney Afrika ve Birleşik Arap Emirlikleri’nde (BAE) binin üzerinde banka ve finans kurumları yöneticileriyle gerçekleştirilen araştırma sonuçlarına göre, katılımcıların yüzde 80’i dijital varlıkların gelecek senede önemli bir role sahip olacağını savunuyor. Yüzde 73’ü, kurumların gelecekte rekabetçi olmak istiyorlarsa blok zincir adaptasyonunun oldukça önemli olduğuna inanırken, yüzde 76’sı ise gelecek 5-10 senede dijital varlıkların yasal (fiat) paranın yerini alacağına ve fiziksel paranın sonunun geleceğine dikkat çekiyor. “Geçen sene boyunca, küresel finans ekosisteminde dijital varlıklarla beslenen yeni iş modellerinin düşünüldüğünü ve bunu finansal altyapıda nasıl önemli bir rol oynayacağını görmeye başladık” diye konuşan Deloitte blok zincir ve dijital varlık lideri Linda Pawczuk, finansal yöneticilerin “paranın geleceğinde ekonomik büyümeyi sağlamak amacıyla” alternatif seçenekler bulmaları gerektiğine vurgu yapıyor. 

Kripto paralar yasal paraların yerini alacak!

Bitcoin’de öngörü yelpazesi geniş: 20 bin ila 50 bin dolar

Kripto paraların geleceğyle ilgili bu sonuçlara rağmen, 1 trilyon dolara yakın piyasa hacmiyle piyasanın belirleyicisi konumunda olan Bitcoin’in fiyatı endişelere neden oluyor. Dün TSİ 17:00’da 49 bin 184 dolarla son üç ayın en yüksek düzeyine ulaşan Bitcoin 50 bin dolarlık kilit destek seviyesine yaklaşsa da bazı uzmanlar 20 bin dolara dönüşün kaçınılmaz olduğuna dikkat çekiyor. CEX.IO kripto borsası CEO’su Konstantin Anissimov, “Daha fazla yatırımcı piyasaya girerse, Bitcoin fiyatı 50 bin doları aşarak orta-vadeli 55 bin dolar hedefine ulaşabilir” diye konuştu. Santiment verileri de Bitcoin’in 45 bin dolarda seyrettiği 15 Ağusto tarihinde hacmi yüksek işlemler olarak belirtilen “balina işlem” sayısının 9 binlerden, şimdi 14 bine çıktığına vurgu yapıyor. Bu çerçevede InTheMoneyStockscom Piyasa Stratejileri Direktörü Gareth Soloway, Bitcoin’in 18 bin ila 20 bin dolara dönüşünün kaçınılmaz olduğuna vurgu yapıyor. Bitcoin’in kısa vadede 50 bin dolara ulaşmasının mümkün olduğuna ancak son hareketlerin 2013 ve 201 yıllarındaki fiyat değişikliklerini anımsattığına vurgu yapan Soloway, Bitcoin fiyatını piyasa katılımcılarının belirleyeceğini dile getiriyor: 

“Şu anda piyasada çok daha fazla katılımcı olduğu için, dipten satın alan çok daha fazla kurum veya bireysel yatırımcı olabilir. Bunun belki de Fed’in piyasaya akıttığı likidite ve dolarlarla bir ilgisi vardır.”

Kripto paralar yasal paraların yerini alacak!

Ether’in gözü 4.900 dolarda, Dogecoin’e Ethereum dopingi

Ether göstergeleri ise uzun vadede en güçlü ikinci kripto para biriminde tekrar 4 bin doları geçebileceğinin altını çiziyor. 11 Ağustos tarihinde 3,333 dolara ulaşarak son 3 ayın en yüksek düzeyine erişen Ether’de boğa hareketinin devamı için 2,900-3,050 destek bariyerinin kilit olduğuna vurgu yapan FXStreet analisti Sheldon McIntyre, Ether’in gelecek aylarda 2018’e göre yüzde 361,8 yükselişle 4,926 dolara ulaşabileceğini tahmin ediyor. Diğer taraftan Elon Musk’ın favori kripto parası Dogecoin fiyatında yaşanan haftalık yüzde 7,70’lik yükseliş, Ethereum CEO’su Vitalik Buterin sayesinde hız kazandı. Buterin katıldığı bir podcastte Doge’un başarılı bir şekilde Ethereum ağına bağlanması ve Ethereum ağının hedeflediği ölçeklenebilirliğe erişmesi halinde Dogecoin’in oldukça düşük işlem ücretleri ve yüksek hızda trade edilebileceğini belirtti. Söz konusu gelişmelerin ardından Ether dün TSİ 17:00’da 3,259 dolar seviyesinden, Dogecoin de 0,32 dolar seviyesinden işlem gördü. 

Kripto paralar yasal paraların yerini alacak!

Avustralya aşı olana Bitcoin verecek

Avustralyalı girişimci Fred Schebesta, ülkede koronavirüs aşısı olan vatandaşlara 5 dolar değerinde Bitcoin vereceğini duyurdu. Bu durumda Avustralya’da aşı olan herkes için Shebesta’nın 75 milyon dolar değerinde Bitcoin dağıtması gerekli olacak. Shebesta, Avustralyalıların bu “kampanyaya” bir kez katılım gösterebileceğini ve Bitcoin’lerini almak amacıyla Finder uygulaması üzerinden aşı olduklarına ilişkin kanıt sunmaları gerektiğini belirtti.

Kripto paralar rekora tırmanıyor!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön