28 / 03 / 2024

Kumtel, Etiyopya'da 51 milyon dolarlık yatırım yapacak!

Kumtel, Etiyopya'da 51 milyon dolarlık yatırım yapacak!

Kayserili vantilatör ve ev aletleri üreticisi Kumtel, Afrika'yı serinletecek bir yatırım için kolları sıvadı. Etiyopya'da 51 milyon dolarlık yatırım yapacak olan şirket, 300 kişiyi istihdam edecek...



Kayserili vantilatör ve ev aletleri üreticisi Kumtel, Afrika'yı serinletecek bir yatırım için kolları sıvadı. Etiyopya'da 51 milyon dolarlık yatırım yapacak olan şirket, 300 kişiyi istihdam edecek.


Son yılların gözde pazarı Afrika'da önemli inşaat projelerine imza atan Türk firmaları şimdi de sanayi yatırımlarına yöneldi. 2011'de Koç Holding'in Güney Afrikalı beyaz eşya devi Defy'yi 324 milyon dolara satın almasının ardından, bu kez dayanıklı ev aletleri pazarının Anadolu merkezli firmalarından Kumtel, rotasını Kara Kıta'ya çevirdi. Isıtıcı, vantilatör gibi ürünlerin yanı sıra dayanıklı ev eşyası üretimi de yapan Kayseri merkezli Kumtel, Afrika'da yatırım kararı aldı. Şirket, Etiyopya'da üretim tesisi kuracak. 


300 KİŞİYE İSTİHDAM 

Geçtiğimiz hafta Etiyopya Devlet Başkanı Mutalu Teshome ile görüşen Kumtel yöneticileri, ülkede kurdukları Kumtek Industrial PLC aracılığıyla faaliyetlerine resmiyet kazandırdı. İkinci adım olarak 51 milyon dolarlık yatırımla üretim tesisinin faaliyete geçrilmesi hedefleniyor. Yaklaşık 300 kişiyi istihdam edecek tesis, Etiyopya'daki Sebeta Organize Sanayi Bölgesi'nde kurulacak. Burada üretilecek ürünlerin Etiyopya'nın yanı sıra komşu ülkelere de satılması hedefleniyor. 


İLK ADIM KOÇ'TAN 

Hatırlanacağı gibi Koç Holding'in firması Arçelik 2011'de buzdolabı, davlumbaz, fırın, bulaşık markinesi üretimi yapan Güney Afrikalı beyaz eşya üreticisi Defy Appliances'ı satın alarak Sahra Altı Afrika pazarına odaklanmıştı. 


KAYSERİ'DE ÜRETİP 109 ÜLKEYE SATIYOR

Kumtel , İstanbul Sanayi Odası'nın açıkladığı en büyük 500 sanayi kuruluşu listesinde 2012'de 224 milyon liralık cirosuyla 370'inci sırada yer almıştı. Şirket geçen yıl ise bu rakamı 252 milyon liraya çıkarmıştı. Halen 109 ülkeye ihracat yapan Kumtel, bin 500'den fazla kişiyi istihdam ediyor. 1972'de Mustafa Köseoğlu'nun kurduğu ve ismi kumbara ve telefondan gelen Kumtel, Luxell markasının da sahibi. 


Sabah 


Geri Dön