26 / 04 / 2024

Kur artışının inşaat ve çimento sektörüne etkisi ne oldu?

Kur artışının inşaat ve çimento sektörüne etkisi ne oldu?

Son aylarda dövizde meydana gelen dalgalanmalar inşaat ve çimento sektörünü de büyük ölçüde etkiledi. Peki kur artışının sektöre bıraktığı hasar ne oldu?



İnşaat ve çimento sektörü dövizdeki dalgalanmalar zor zamanlar geçiriyor. Capital Dergisi'nde yer alan habere göre; çimento sektöründe girdi maliyetleri yüzde 300 arttı. Bu durum sektörde karı azalttı. Sektörde özellikle rekabet gücünde büyük baskı oluştu.

Kur artışının inşaat ve çimento sektörüne etkisi ne oldu?

İnşaat sektöründe ise kur oynaklığı nedeniyle yatırımcıların güveni azaldı. Bu durum da istihdamın azalmasına neden oldu.Sektördeki  son durumu değerlendiren Türk Çimento Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Yücelik, atıktan türetilmiş yakıtların çimento fabrikalarında kullanımının hedeflenen düzeyde artmamasının ihracatta rekabet gücünün kaybedilmesine neden olduğuna dikkat çekiyor. Yücelik, “Bu durum ayrıca ithal yakıt nedeniyle döviz kaybına ve karbon ayak izinin azaltılamamasına neden oluyor” diyor.Ankutsan Genel Müdürü Deniz Erdoğan da sektördeki sıkıntıların yarattığı hasarı şöyle paylaşıyor: “Kârlılıkta yaşanan negatif yönde etki net işletme sermayesi ihtiyacını artırdığı ve kur baskısı ithal makine alımlarını etkilediği için yeni yatırımlar ertelenmesine neden oluyor. Bu hasar özellikle sektöre yeni oyuncu girişini engelliyor ve küçük oyuncuları oyun dışı bırakıyor. Büyüme hızı düşerken stok maliyetleri artıyor. Bir önceki yılla kıyaslandığında stok maliyetleri 2 kat arttı.”

Enerji maliyetleri çimento ve inşaat sektörünü nasıl etkileyecek?


Geri Dön