26 / 04 / 2024

Küresel emlak piyasasında balon var mı?

Küresel emlak piyasasında balon var mı?

Kovid-19 salgını sırasında dünya genelinde tarihi seviyeye yükselen emlak fiyatları, yeni bir emlak balonu oluşup oluşmadığı sorusunu akıllara getirdi. Wall Street’in ünlü emlak analisti Ivy Zelman, emlak piyasasını ve artan fiyatları değerlendirdi.



Kovid-19 salgını sırasında bütün dünyada tarihi seviyeye yükselen emlak fiyatları yeni bir emlak balonu oluşup oluşmadığı sorusunu akıllara getirdi. FinansGündem'de yer alan habere göre; Wall Street’in ünlü emlak analisti Ivy Zelman verdiği bir röportajda emlak piyasalarının 2005'teki gibi bir zirveye yükseldiği için uyarılarda bulundu. Emlak piyasası söz konusu zirveden iki sene sonra düşüşe başlamıştı. 

Zelman, emlak piyasasının aşırı ısınan alanlarında düzeltmeyle karşılaşılabileceğini belirtti. Emlak uzmanına göre 30 senelik mortgage oranlarında yüzde 4’lük mütevazı bir yükseliş bile talebi durma noktasına taşıyabilir.

Küresel emlak piyasasında balon var mı?

Ünlü emlak uzmanı, ABD çapında bir kriz için şimdiden çatlakların oluştuğunu dile getirdi. Salgının dip seviyelerinden bu yana yükselen emlak fiyatlarındaki ivme ise yavaşlamaya geçti. Zelman, ABD’nin Boise, Idaho ve Salt Lake City gibi kentlerinde gayrimenkuller için teklif edilen fiyatların bir anda düşüşe geçtiğine dikkat çekti. Ünlü emlak uzmanı, röportajında en son mortgage krizinden bu güne ilk defa fiyatların zirveye ulaştığına ilişkin tedirgin olduğunu aktardı.

55 yaşında olan emlak uzmanı, en son emlak balonunda olduğu gibi ülke çapında bir çöküş öngörmüyor. Söz konusu krizde riskli mortgage kredilerinin geri ödemelerindeki çöküş bütün finansal sistemde etkisini göstermişti.

Küresel emlak piyasasında balon var mı?

Fakat Zelman, şu anda görülen risklerin de benzer işaretlere sahip olduğunu vurguluyor. Yatırımcılar, fiyatları birincil alıcıların ulaşamayacağı bir seviyeye taşıyarak piyasayı bozuyor ve büyüyen inşaat ağlarına sahip inşaat şirketleri arazi değerlerini yükseltiyor. Zelman’a göre gayrimenkul piyasasındaki en büyük risk yatırımcıların yükselen fiyatlardan korkması ve satışa geçerek piyasayı bolca arzla karşılaştırması. Emlak uzmanı, inşaat şirketlerinin yeni başladıkları konutları tamamlayana kadar geçen zamanda talebin yok olabileceğine dikakt çekiyor. 

Zelman, “Şu anda bir ev alıcısı olsaydım beklemek isterdim. Çünkü bana kalırsa fiyatların sürdürülebilir olamayacağı bir seviyeye geldik” diye konuştu.

Satılık ve kiralık konut fiyatlarında lider Türkiye!

Türkiye konut fiyat artışında Avrupa lideri!


Geri Dön