24 / 04 / 2024

Küresel emlak piyasasında 'pandemi' patlaması!

Küresel emlak piyasasında 'pandemi' patlaması!

Korona virüs kısıtlamalarının etkisi azaltmasıyla emlak piyasasında keskin bir artış yaşandı. ABD’de emlak sahiplerinin gelirleri toplamda 1 trilyon dolara ulaşırken, İngiltere’de ise kötü ekonomik tablonun düzeleceği düşünülüyor.



İngiltere’de emlak piyasasındaki patlama geçtiğimiz ay yeni alıcılarının ilgisinin azalmasıyla birlikte momentum kaybetme işaretleri gösteriyor. Buna karşın ABD’de emlak piyasasının hareketlenmesiyle ev sahipleri kazanmaya başladı.

Royal Institution of Chartered Surveyors’ın (RICS) verilerine göre İngiltere’deki fiyat endekslerinde kasım ayına kadar son üç ayda görülen yükseliş 1999'dan beri en büyük artış olarak kayıtlara geçti. Ancak endekste yeni gayrimenkul müşterilerinin azalmasıyla göstergedeki yükselişin belirgin bir şekilde yavaşladığı ortaya çıktı.

Bloomberg’in haberine göre; İngiltere’deki emlak piyasası sektörünün bitmesine yol açan bahar aylarındaki karantina sürecinden sonra yeniden açılmanın başlamasından bu yana güçlü bir yükseliş yaşandı. Emlak piyasasındaki bu yükseliş şehir merkezlerinden kaçmak isteyenlerin artmasıyla, pandemi nedeniyle vergilendirmelerdeki geçici muafiyetlerle ve genç alıcılar için İngiltere Hükümeti’nin yaptığı cazip kredi teklifleriyle destek verilmişti. 

RICS’in Baş Ekonomisti Simon Rubinsohn, “Önümüzdeki yılın ilk çeyreği sonuna ilişkin işlem faaliyetlerinde keskin bir yavaşlama olasılığı konusunda ciddi endişeler var. Doğrudan hükümet desteğinin ölçeğinde bir miktar azalma bu endişelerin sebeplerinden birisi. Ancak tüm bunlar işsizlikteki gözle görülür artış beklentileriyle birleşiyor” açıklamalarında bulundu. 

İngiltere’de iş piyasası gayrimenkul yükselişini frenliyor

İngiliz Sanayi Konfederasyonu (CBI) tarafından yayınlanan bağımsız tahminlere göre, işsizlik gelecek yılın ikinci çeyreğinde yüzde 7,3 oranında zirve yapacak. Yine de ekonomik büyümenin 2021 yılında yüzde 6'ya, bir sonraki yıl ise yüzde 5,2'ye yükselmesi bekliyor. Bu da 2022 sonuna kadar salgın öncesi üretim seviyelerine geri dönüş anlamına geliyor.

CBI lobisi, iş yatırımlarını zayıf seviyelerde kalmaya hazırlandığı ve İngiltere Başbakanı Boris Johnson'ın Brexit sonrası Avrupa Birliği ile ticaret anlaşması yapamaması durumuda daha da zarar görebileceğiyle ilgili uyarı yaptı. Anlaşmazlık ihtimalinde önümüzdeki iki yıl içinde İngiltere gayrisafi yurtiçi hasılasında %0,5'lik bir fark oluşacak ve etkisi çok daha uzun bir süre içerisinde hissedilecek.

CBI Baş Ekonomisti Rain Newton-Smith, “İşletmeler için en büyük sorun şu anda Covid ile ilgileniyor olmaları. Bunun üzerine anlaşmasız bir Brexit'i üst üste getirirseniz bu onlar için hayatı çok daha zor hale getirir ve bu da daha önce görülenden daha büyük bir ekonomik zarara yol açar” diye konuştu. 

ABD’de emlak piyasası 1 trilyon dolar kazandırdı

Atlantik’in diğer ucunda olan ABD’de gayrimenkul sahipleri 1 trilyon dolardan daha fazla kar elde etti. Koronavirüs nedeniyle oluşan emlak bombası gayrimenkul sahiplerine yaradı.

Fiyatların artmasıyla beraber ev sermayelerinde de artış gözlemlendi. Araştırma şirketi Core Logic’e göre geçtiğimiz yıl tüm mülklerin yaklaşık %63’ünü temsil eden mortgage sahiplerinin özkaynaklarında %10,8’lik artışın olduğu izlendi.

Konut yatırımında dünyanın en çok kazandıran kentleri!

En hesaplı evler Türkiye'de!


Geri Dön