19 / 04 / 2024

Kuru mülkiyet satılabilir mi?

Kuru mülkiyet satılabilir mi?

Üzerinde intifa hakkı bulunan kuru mülkiyet satılabilir mi? Kuru mülkiyetin satışı nasıl gerçekleşir? Kuru mülkiyetin satışı konusunda merak ettiğiniz soruların detaylı cevapları için haberimizi inceleyebilirsiniz..



Kuru mülkiyet satılabilir mi?


Mülkiyet konusu kuru mülkiyet hakkı ve intifa hakkı olarak ikiye ayrılıyor. İntifa hakkı bir başkasına ait olan gayrimenkul üzerinde yararlanma ve kullanma hakkı olarak karşımıza çıkıyor. Kuru mülkiyet hakkı ise üzerinde intifa hakkı olan gayrimenkulün asıl maliki olan kişiye özgü haktır.


Kuru mülkiyet sahibi söz konusu gayrimenkul üzerinde yararlanma ve kullanma hakkı dışında bütün tasarruflara sahiptir. Peki üzerinde intifa hakkı bulunan kuru mülkiyet satılabilir mi? İntifa hakkı sahibi tarafından bakarsa, intifa hakkı sahibi söz konusu gayrimenkulün satışını gerçekleştiremez. İntifa hakkı sahibi gayrimenkul üzerinde sadece yararlanma ve istifade etme hakkına sahiptir. Bu durumda söz konusu gayrimenkulü bir başkasına kiralayabilir, kendi oturabilir veya boş tutabilir.



Kuru mülkiyet sahibi açısından bakacak olursak, kuru mülkiyet sahibi gayrimenkul üzerinde kullanma ve yararlanma hakkına sahip olmadığından söz konusu gayrimenkulü kiraya veremez, intifa hakkı sahipliğini bir başkasına devredemez ya da intifa hakkını iptal edemez. Peki kuru mülkiyet bu mülkiyetin sahibi tarafından satılabilir mi? Kuru mülkiyet, sahibi tarafından satılabilir. Ancak bu satışın bir şartı vardır. Satış sonrasında intifa hakkı sahipliği mevcudiyetini korur ve el değiştirmez. Yeni malik te kuru mülkiyetten istifade edemez.



Kuru mülkiyet sahibi kimdir?

Kuru mülkiyet ve intifa hakkı!

İntifa hakkının sona ermesi!



Tuğçe ERSOY/Emlakkulisi.com  


Geri Dön