25 / 04 / 2024

Çıplak mülkiyet satılabilir mi?

Çıplak mülkiyet satılabilir mi?

Mülkiyet; kuru mülkiyet ve intifa hakkı olmak üzere ikiye ayrılıyor. Kuru mülkiyete çıplak mülkiyet de deniyor. Peki, çıplak mülkiyet satılabilir mi?



Çıplak mülkiyet satılabilir mi?

Çıplak mülkiyet, bir başka deyişle kuru mülkiyet;   gayrimenkulün yararlanma hakkının başkasında olduğu durumlarda, mal sahibinin ilgili gayrimenkul üzerindeki sahiplik durumunu ifade ediyor. 


Çıplak mülkiyetin değeri taşınmazın değerinin üçte biri sayılıyor. Çıplak mülkiyet sahibi taşınmazı kiraya veremiyor ve intifa hakkı sahipliğini bir başkasına devredemiyor.  Ancak intifa hakkı sahipliğinin mevcudiyetini koruyarak taşınmazı bir başkasına satabiliyor. 


Çıplak mülkiyet, mal sahibi kimselerin, söz konusu gayrimenkulün intifa hakkını bir başka kimseye verdiği takdirde söz konusu olabiliyor.  Çıplak mülkiyet hakkına sahip kimseler sahip olduğu mal üzerinde yalnız tasarruf yapma hakkına sahip oluyor. Malı kullanma hakkı, intifa hak sahiplerine ait oluyor. Peki, çıplak mülkiyet satılabilir mi?


Çığlak mülkiyet normal tam mülkiyet gibi alınabiliyor ve satılabiliyor.  Ancak böyle bir gayrimenkulü alan kişi İntifa hakkı bulunan kişinin mülkiyetini de kabul etmek zorunda oluyor. 


Kuru mülkiyet sahibi olan gayrimenkulü herhangi bir şekilde işleme koyamıyor. Örneğin gayrimenkulü kiralayamıyor. Ancak intifa hakkı sahibi kişi istediği zaman elindeki gayrimenkulü kiraya verebiliyor. Yani malı kullanma hakkı, intifa hak sahiplerine ait oluyor.


Kuru mülkiyet sahibi kişi evini bir başkasına satabiliyor ancak intifa hakkı sahibi kişi satamıyor. Kuru mülkiyet sahibi olan kişinin vefatından sonra, kuru mülkiyet hakkı eşine devredilebiliyor.


Kuru mülkiyet sahibi evi kullanabilir mi?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön