28 / 03 / 2024

Kuru mülkiyet sahibi evi kullanabilir mi?

Kuru mülkiyet sahibi evi kullanabilir mi?

Kuru mülkiyet; gayrimenkulün yararlanma hakkının başkasında olduğu durumlarda, mal sahibinin ilgili gayrimenkul üzerindeki sahiplik durumunu ifade ediyor. Peki, kuru mülkiyet sahibi evi kullanabilir mi?



Kuru mülkiyet sahibi evi kullanabilir mi?

İntifa Hakkı bilindiği gibi kullanım hakkı olarak ifade ediliyor. Mülkiyet üzerinde intifa hakkı olan kişi hakkından vazgeçerek tesis etmiş olduğu intifa hakkından vazgeçebiliyor, kaldırabilir yada bu hak ölüm halinde son bulabiliyor.


Kuru mülkiyet ise intifa hakkı sahibinin bulunduğu bir gayrimenkulde mülkün öz sahibi oluyor.  İntifa hakkı bulunan kişi vefat ettiğinde, emlakın mülkiyeti hukuken kuru mülkiyet sahibine tam mülkiyet olarak kalıyor. Peki, kuru mülkiyet sahibi evi kullanabilir mi?


Herhangi bir malın intifa hakkı ayrı kuru mülkiyeti ayrı kişilerde olabiliyor. Gayrimenkullerde bu durum tapu kütüğüne tescil ediliyor. İntifa hakkı ayni bir hak olarak biliniyor  ve mülkiyet hakkı gibi korunuyor.


Dolayısıyla intifa hakkı sahibi bu gayrimenkulün mülkiyetini devretmek dışında her türlü tasarrufu yapabiliyor. İster kiraya verir, ister kendi kullanır, isterse boş tutar.


Hatta gayrimenkule ait emlak beyannamesini intifa hakkı sahibi veriyor emlak vergisini ödüyor.  Kuru mülkiyet sahibi asıl malik olmakla beraber taşınmazı kullanamıyor, kiraya veremiyor. Bu haklar intifa hakkının süresi boyunca veya hak sahibinin ölümüne kadar intifa hakkının süresi boyunca veya hak sahibinin ölümüne kadar intifa hakkı sahibine ait oluyor. 


İntifa hakkı devredilir mi?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com



Geri Dön