25 / 04 / 2024

Kuru mülkiyet sahibinin hakları nelerdir?

Kuru mülkiyet sahibinin hakları nelerdir?

Emlak üzerinde hiçbir yetkisi olmayan ancak tapu üzerinde ismi yer alan kişiye kuru mülkiyet sahibi deniyor. Peki, kuru mülkiyet sahibinin hakları nelerdir? İşte, kuru mülkiyet sahibinin hakları



Kuru mülkiyet sahibinin hakları nelerdir?

Emlak üzerinde hiçbir yetkisi olmayan ancak tapu üzerinde ismi yer alan kişiye kuru mülkiyet sahibi deniyor. Yalnızca belgede ismi yer alan kişinin emlak üzerinde hiçbir yetkisi söz konusu olmuyor.


Kuru mülkiyet sahibi olan emlağı herhangi bir şekilde işleme koyamıyor  yani kiralama durumunda söz sahibi olmuyor ancak intifa hakkı sahibi kişi istediği zaman elindeki emlağı kiraya verebiliyor ve bu aşamada danışması ya da izin alması gereken kimse bulunmuyor.


İntifa hakkı sahibi bu gayrimenkulün mülkiyetini devretmek dışında her türlü tasarrufu yapabiliyor. İntifa hakkı sahibi, taşınmazı ister kiraya verir, ister kendi kullanır, isterse boş tutar. 

Satış işlemlerinde  ise kuru mülkiyet sahibi tek başına hareket edebiliyor ve emlağı dilediği zaman satışa çıkarabiliyor ancak bu kez kiralamadakinin tam tersi olarak intifa sahibi emlağı tek başına satışa çıkaramıyor.  Peki, kuru mülkiyet sahibinin hakları nelerdir?


Kuru mülkiyet sahibinin hakları!

- Kuru mülkiyet sahibi kişi evini kiraya veremiyor.


- Kuru mülkiyet sahibi kişi evini bir başkasına satabiliyor. 


- Kuru mülkiyet sahibi kişi gayrimenkulün intifa hakkını bir başkasına devredemiyor. 


- Kuru mülkiyet sahibi kişi intifa hakkını sona erdiremiyor.İntifa hakkı sahibi vefat ettiğinde ise kuru mülkiyet sahibi taşınmaza tamamen sahip olur.


Kuru mülkiyet sahibi ölürse ne olur?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön