16 / 04 / 2024

Evde kiracı varken ev satılabilir mi?

Evde kiracı varken ev satılabilir mi?

Bir evin kiraya verilmesi durumunda mülkiyet hakkı yine ev sahibinde oluyor. Peki, ev sahibi istediği zaman kiracısını çıkarabilir mi? Evde kiracı varken ev satılabilir mi? İşte ev sahibi ve kiracı hakları..



Evde kiracı varken ev satılabilir mi?

Taşınmaz malını kiraya veren kimseler, evi kullanma ve evden yararlanma hakkını belli bir süreliğine kira bedeli karşılığında vermiş oluyor.


Bir evin kiraya verilmesi durumunda mülkiyet hakkı yine ev sahibinde oluyor. Peki, ev sahibi istediği zaman kiracısını çıkarabilir mi? Evde kiracı varken ev satılabilir mi?


Ev sahibi ancak kanunda yer alan haklı nedenlerin var olması durumunda kiracısının tahliyesini isteyebiliyor. Bunun dışında kiracı evden çıkarılamıyor.


Ancak evin kiraya verilmiş olması, satılmayacağı anlamına gelmiyor. Evde kiracı varken ev satışı yapılabiliyor. Bu durumda yeni malik kira sözleşmesinin tarafı oluyor.


Yeni malik de, kanundaki koşullara bağlı kalmak şartı ile kiracısından tahliyesini isteyebiliyor.


Yeni malikin gereksinimi

MADDE 351- Kiralananı sonradan edinen kişi, onu kendisi, eşi, altsoyu, üstsoyu veya kanun gereği bakmakla yükümlü olduğu diğer kişiler için konut veya işyeri gereksinimi sebebiyle kullanma zorunluluğu varsa, edinme tarihinden başlayarak bir ay içinde durumu kiracıya yazılı olarak bildirmek koşuluyla, kira sözleşmesini altı ay sonra açacağı bir davayla sona erdirebilir.


Kiralananı sonradan edinen kişi, dilerse gereksinim sebebiyle sözleşmeyi sona erdirme hakkını, sözleşme süresinin bitiminden başlayarak bir ay içinde açacağı dava yoluyla da kullanabilir.



Yeni ev aldım kiracıyı nasıl çıkarabilirim?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön