18 / 04 / 2024

Kurumlar vergisinde tam ve dar mükellefiyet!

Kurumlar vergisinde tam ve dar mükellefiyet!

5520 Kanun No'lu Kurumlar Vergisi Kanunu'nda yer alan hükümler arasında bulunan kurumlar vergisinde tam ve dar mükellefiyet ile ilgili maddeleri incelemek için haberimize giriş yapabilirsiniz...



Kurumlar vergisinde tam ve dar mükellefiyet!

Kurumlar vergisinde tam ve dar mükellefiyet başlığı altında yer alan hükümlere göre, tam mükellefiyet kapsamında Türkiye'de bulunan Kanunun 1 inci maddesinde sayılı kurumlar yer alırken; dar mükellefiyet kapsamında ise Türkiye'de bulunmaya kurumlar ele alınıyor. 


Söz konusu kanun hükümleri Kurumlar vergisi Kanunu madde 3 'te şu şekilde sıralanıyor;


Tam ve dar mükellefiyet

MADDE 3- 

(1) Tam mükellefiyet: Kanunun 1 inci maddesinde sayılı kurumlardan kanunî veya iş merkezi Türkiye'de bulunanlar, gerek Türkiye içinde gerekse Türkiye dışında elde ettikleri kazançların tamamı üzerinden vergilendirilirler.


(2) Dar mükellefiyet: Kanunun 1 inci maddesinde sayılı kurumlardan kanunî ve iş merkezlerinin her ikisi de Türkiye'de bulunmayanlar, sadece Türkiye'de elde ettikleri kazançları üzerinden vergilendirilirler.


(3) Dar mükellefiyette kurum kazancı, aşağıdaki kazanç ve iratlardan oluşur:


a) 4/1/1961 tarihli ve 213 sayılı Vergi Usul Kanunu hükümlerine uygun Türkiye'de iş yeri olan veya daimî temsilci bulunduran yabancı kurumlar tarafından bu yerlerde veya bu temsilciler vasıtasıyla yapılan işlerden elde edilen ticarî kazançlar (Bu şartları taşısalar bile kurumların ihraç edilmek üzere Türkiye'de satın aldıkları malları Türkiye'de satmaksızın yabancı ülkelere göndermelerinden doğan kazançlar, Türkiye'de elde edilmiş sayılmaz. Türkiye'de satmaktan maksat, alıcı veya satıcının ya da her ikisinin Türkiye'de olması veya satış sözleşmesinin Türkiye'de yapılmasıdır.).


b) Türkiye'de bulunan ziraî işletmeden elde edilen kazançlar.


c) Türkiye'de elde edilen serbest meslek kazançları.


ç) Taşınır ve taşınmazlar ile hakların Türkiye'de kiralanmasından elde edilen iratlar.


d) Türkiye'de elde edilen menkul sermaye iratları.


e) Türkiye'de elde edilen diğer kazanç ve iratlar.


(4) Bu maddede belirtilen kazanç veya iratlar ile gelir unsurlarının Türkiye'de elde edilmesi ve Türkiye'de daimî temsilci bulundurulması konularında, 31/12/1960 tarihli ve 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun ilgili hükümleri uygulanır.


(5) Kanunî merkez: Vergiye tâbi kurumların kuruluş kanunlarında, tüzüklerinde, ana statülerinde veya sözleşmelerinde gösterilen merkezdir.


(6) İş merkezi: İş bakımından işlemlerin fiilen toplandığı ve yönetildiği merkezdir.





Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön