20 / 04 / 2024

Emekliler ve dar gelirliler nasıl kira yardımı alır?

Emekliler ve dar gelirliler nasıl kira yardımı alır?

SGK SSK Bağkur emeklisi kira ev desteği alma şartları nedir? Emekliye ve dar gelirliye kira yardımı nasıl alınır? İşte tüm detaylar...



Ev sahibi olamayan dar gelirli emeklilere için müjde gibi bir haber geldi. Kirada yaşayan emekliler için iki destek ortaya çıktı. Buna göre, Toplu Konut İdaresi (TOKİ) konutlarında emekli kontenjanı yüzde 50'ye çıkarılacak. Muhtaçlara her ay kira yardımı yapılacak.

Takvim'de yer alan habere göre; Bayram ikramiyesi, banka promosyonu gibi ödemelerle ek gelire kavuşan emeklilere, şimdi de ev desteği gündemde. Türkiye Emekliler Derneği (TÜED), kirada oturan emekliler için 2 ayrı talebi gündeme taşırken, verilecek karar merakla bekleniyor. Bu arada vatandaşlara düşük taksitlerle ev sahibi olma imkanı sunan TOKİ halen konut projelerinden emeklilere yüzde 25 kontenjan ayırdı. TÜED ise bu oranın yüzde 50'ye çıkarılmasını talep ediyor. Peki SGK SSK Bağkur emeklisi kira ev desteği alma şartları nedir? Emekliye ve dar gelirliye kira yardımı nasıl alınır? 

YÜZDE 25 KONTENJAN AYRILIYOR

Vatandaşlara düşük taksitlerle ev sahibi olma imkanı sunan  TOKİ  halen konut projelerinden emeklilere yüzde 25 kontenjan ayırıyor. TÜED bu oranın yüzde 50'ye çıkarılmasını talep ediyor. TÜED, ev sahibi olmayan emeklilerin gelirlerinin yaklaşık 600 lirasının kira ve ısınmaya gitmekte olduğunu belirterek, "Emeklilere kışın kira ve yakacak yardımı yapılsın" çağrısı yapıyor.

HER AY YARDIM YAPILACAK

TÜED'in bu talepleri hayata geçirilirse, TOKİ her projedeki konutlarının yarısını emeklilere ayıracak, daha çok emekli ev sahibi olabilecek. Emekliler, kira yerine kendi evinin taksitini ödeyecek. Diğer taleple de emekliler kirada oturdukları süre boyunca kira yardımıyla rahatlayacak. TÜED, yaptıkları Emekli Profili Araştırması'nda, her 3 emekliden birinin kirada oturduğunu tespit ettiklerini belirtiyor.

TÜED Başkanlar Kurulu şu taleplerde bulundu:

1- Emeklinin gelirinin yaklaşık 600 lirası kira ve ısınmaya gitmekte. Hükümetten talebimiz, kışın zorlu koşullarında emeklilere 'kira ve yakacak yardımı' yapılması.

2- Enflasyon nedeniyle oluşan kaybın telafisi için seyyanen zam yapılmalı, emekli refahtan pay almalı.

3- Emekli aylıkları hesaplama sistemini belirleyen güncellenme katsayısı ile aylık bağlama oranı sosyal güvenliğin evrensel normuna göre yeniden belirlenmeli.

4- Dini bayramlar öncesinde emeklilere ödenen bin liralık bayram ikramiyeleri yıllık TÜFE oranında artırılmalı.

Dar Gelirliler İçin Kira Yardımı Şartları

Dar gelirliler için verilen kira yardımında bazı şartlara uygunluk sağlanması gerekiyor. Bu şartlara uygunluk sağlayan kişiler Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı birimlerine başvuru yaparak, ilgili yardımı alabilirler. Dar gelirliler için kira yardımı şartları şu şekilde sıralanıyor;

1- Başvuru sahibinin sigortalı olarak herhangi bir işte çalışmaması,
2- Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan dul, yetim ya da emekli maaşı alınmaması,
3- Herhangi bir gayrimenkul ya da araç sahibi olunmaması,
4- Başvuru sahibinin düzenli bir gelire sahip olmaması ve gelir testinin yoksulluk sınırının altında sonuçlanmış olması gerekmektedir.

Dar Gelirliler İçin Kira Yardımı Başvurusu Nasıl Yapılır?

Dar gelirliler için kira yardımı başvuruları Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına yapılıyor. Vakıflar kaymakamlık binalarının içinde yer alıyor. Bu nedenle çoğu kişi bu yardımı kaymakamlık kira yardımı olarak biliyor. Kira yardımı kaç ay verileceği ve ne kadar verileceği gibi konularda vakıf yetkilileri karar veriyor. Yapılan incelemeler sonrasında ne kadar yardım yapılacağı ve ne kadar süre bu yardımın yapılacağı belirleniyor. Başvuru için gerekli olan evraklar ise şu şekilde;

Kira yardımı için başvuru dilekçesi

1- T.C kimlik numarası yazan kimlik, ehliyet ya da benzerleri
Fakirlik belgesi (Muhtarlıktan alınacaktır.)
2- Dar Gelirliler İçin Kira Yardımı Başvurusu Değerlendirmeleri
3- Gerekli belgelerle birlikte başvuru yapıldıktan sonra 4- Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı yetkilileri başvuru sahibinin ekonomik durumu hakkında araştırma yapmaktadır. Daha sonra başvuru sahibinin evi ziyaret edilmektedir. Gerekli tüm incelemeler ve ev ziyareti sonrası raporlar hazırlandıktan sonra, bu raporlar mütevelli heyetine sunulmaktadır.

Mütevelli heyeti incelemelerini yaptıktan sonra kira yardımı yapılıp yapılmayacağı konusunda karar veriyor. Ayrıca mütevelli heyeti yardımın ne kadar süre yapılacağı ne kadar yapılacağı şeklinde kararları da veriyor. Karar verildikten sonra eğer olumlu ise ilgili yardım başvuru sahibine aylık olarak ödeniyor. 

KİRACIYA TAŞINMA YARDIMI

Kentsel Dönüşüm için evini taşıyan kiracılara bir kerelik olmak kaydıyla taşınma yardımı yapılıyor. Kiracıya tam olarak 18 ay yardım verilmeyebiliyor. Ancak taşınmaya yardım ediliyor. Kentsel dönüşümde konutlar ve iş yerleri olabiliyor. Konutlara ve iş yerlerine farklı şekilde yardım yapılıyor. Aynı yardımı almıyorlar. Konutlar için taşınma yardımı 1. 430 ile 2 bin TL arasında değişiyor. İş yeri için ise bu yardım 3 bin 575 ile 5 bin 750 TL olarak değişiyor.

Kentsel dönüşüm kira yardımı nasıl alınır?
 


Geri Dön