29 / 03 / 2024

Kentsel dönüşümde kimler kira yardımı alır?

Kentsel dönüşümde kimler kira yardımı alır?

Kentsel dönüşümde riskli evini anlaşma yolu ile yıkan hak sahiplerine kira yardımı yapılıyor. Peki, 2015 yılı kira yardımı şartları nelerdir? Kentsel dönüşümde kimler kira yardımı alır?



Kentsel dönüşümde kimler kira yardımı alır?

Kentsel dönüşümde, riskli alanlarda yer alan riskli binalar yıkılarak yerine yeni binalar inşa ediliyor. Bu süreçte evini anlaşma yolu ile yıkan hak sahiplerine kira yardımı yapılıyor.


Kira yardımı için birtakım şartlar aranıyor. 2015 yılında aranan bu koşullarda bazı değişiklikler yapıldı. Peki, yapılan değişikliklere göre kentsel dönüşümde kimler kira yardımı alır?


Kentsel dönüşümde kimler kira yardımı alır?

Kentsel dönüşüm kira yardımı riskli binada birden fazla eve sahip olunması halinde bile 1 ev için ödeniyor. Ödeme yalnız ikamet edilen bağımsız bölüm için yapılıyor.


2015 yılında yürürlüğe giren uygulamadan önce ikamet şartı yoktu bu nedenle her ev için ayrı ayrı kira yardımı alınabiliyordu.


Ancak yeni uygulama ile ikamet koşulunun yerine getirilmesi halinde kira yardımı veriliyor.


Peki, riskli olarak tespit edilen yapıda ikamet şartını sağlamak için  riskli yapı onay tarihinden ne kadar süre önce oturulması gerekmektedir?


Kira yardımı başvurusunda bulunmak için hak sahiplerinin riskli yapı onay tarihinden önce riskli yapıda oturuyor olması gerekmektedir. 


Kira Yardımı Uygulamaları Kılavuzunda hak sahiplerinden alınması gereken son üç aya ait fatura, riskli yapıyı tahliye tarihinden üç ay öncesini kapsamaktadır.


Aynı taşınmazda hem konutu hem de işyeri bulunan hak sahibi 2 adet kira yardımı ödemesi alabilir mi?

Hem evi hem de işyeri için ikamet şartını sağlayan hak sahibi kira yardımı başvurusunda bulunabilir.


Şirket üzerinde bulunan konutlarda ikamet durumu nasıl tespit edilecektir ve bu taşınmazlara kira yardımı ödemesi yapılacak mıdır?


Şirket konutunu işyeri olarak kullanıyor ise Kira Yardımı Uygulamaları Kılavuzunda belirtilen belgeleri sağlaması halinde kira yardımı ödemesi alabilir ancak ikamet etmiyor ise şirket üzerinde bulunan konutta ikamet edenler yalnızca kiracılara ait haktan yararlanabilir.


24 soruda kentsel dönüşüm kira yardımı 2015!


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön