29 / 03 / 2024

Kuveyt 17.4 milyar dolarlık projeden vazgeçti

Kuveyt 17.4 milyar dolarlık projeden vazgeçti

Küresel kriz Kuveyt'in ABD'li Dow Chemical şirketi ile ortak dünyanın en büyük polietilen tesisi kurulmasını amaçlayan 17,4 milyar dolarlık anlaşmanın iptaline neden oldu.



Kuveyt haber ajansı KUNA, Başbakan Şeyh Nasır El Muhammed El Sabah başkanlığında toplanan Yüksek Petrol Konseyinin, `anlaşmanın iptal edilmesine karar verdiğini' bildirdi.

Hayal kırıklığı yarattı
Haberde, kabinenin, küresel krizin, `devletin haklarını ve çıkarlarını korurken, yasal çerçeve içinde anlaşmanın iptali için Yüksek Petrol Konseyi'nden gerekli önlemleri almasını istemeye sevk ettiğini' açıkladığı belirtildi. Dow şirketi de yaptığı açıklamada, Kuveyt hükümetinin kararının hayal kırıklığı yarattığını ve anlaşmaya göre seçenekleri değerlendireceğini, şirketin Ortadoğu stratejisine bağlı kalmayı sürdüreceğini kaydetti.
Kuveyt devletine ait Petrochemical Industries, bu ay başında `K-Dow Petrochemicals' adlı bir şirketin kurulması için Dow şirketi ile anlaşmış ve şirkette Kuveyt hükümetinin 7,5 milyar dolar değerinde hisse sahibi olması kararlaştırılmıştı. Kuveyt parlamentosunda bazı milletvekilleri, küresel finansal kriz ve petrokimya ürünlerinin satışının düşmesi nedeniyle anlaşmayı ekonomik olmamakla ve kamu kaynaklarının boşa atılması olarak eleştirmiş, 1 Ocakta yürürlüğe girecek anlaşmanın iptal edilmemesi halinde başbakan hakkında soruşturma açılması tehdidinde bulunmuşlardı.
Kuveyt Petrol Bakanı Muhammed El Elim ise uluslararası danışmanların anlaşma üzerinde iki yıldan fazla dikkatlice çalıştıklarını, ortak şirketin kârlı olduğunu savunmuştu.
Dünyanın en büyük kimya şirketlerinden olan Dow, temmuz ayında rakiplerinden Rohm&Haas şirketini 15,3 milyar dolara satın alacağını açıklamış, bu da şirketin büyük borç yükümlülüğü altına girmesine yol açmıştı.

Dow 20 fabrika kapatıyor
Küresel ekonomik kriz nedeniyle büyük ekonomilerin durgunluğa girmesi Dow ve diğer kimya şirketlerinin ekonomik durumunu zorlaştırmış ve Dow, 20 fabrikasını kapatacağını ve toplam 5.000 kişiyi işten çıkaracağını açıklamıştı.

Radikal

Geri Dön