29 / 03 / 2024

Kuzey Marmara Otoyolu Projesi mecliste!

Kuzey Marmara Otoyolu Projesi mecliste!

Kuzey Marmara Otoyolu Projesi meclis gündemine taşındı. CHP'li Erdoğdu, konuyla  ilgili soru önergesi hazırladı...



CHP İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu, Kuzey Marmara Otoyolu Projesi'ne ilişkin soru önergesi verdi. Erdoğdu, sorusunun Ulaştırma Ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu tarafından yanıtlandırılmasını istedi.

CHP'li Erdoğdu, ''Aşağıdaki sorularımın Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Sayın Adil Karaismailoğlu tarafından TBMM İç Tüzüğünün 96. maddesi uyarınca yazılı şekilde yanıtlanmasını saygılarımla arz ederim'' diye konuştu. 

Erdoğdu, açıklamalarına şu şekilde devam etti: ''Kuzey Marmara Otoyolu Projesini meydana getiren Kınalı-Odayeri Kesimi ve Kurtköy-Akyazı Kesimi için yapım ihaleleri 04.05.2016 tarihinde gerçekleştirilmiştir. Buna göre sözleşmesi 10.06.2016 tarihinde imzalanan 69,9 kilometrelik kısmı otoyol ve 10,3 kilometrelik kısmı da bağlantı yolları olmak üzere toplam 80,2 kilometre uzunluğunda yol inşası içeren Kınalı Odayeri Kesimi sözleşmesinin yatırım bedeli 1,2 milyar ABD doları, yatırım süresi 3 yıl ve işletme süresi de 6 yıl, 9 ay ve 12 gün olarak belirlenmiştir. Buna mukabil sözleşmesi 01.07.2016 tarihinde imzalanan 121,6 kilometrelik kısmı otoyol ve 48,6 kilometrelik kısmı bağlantı yolu olmak üzere toplam 170,2 kilometre uzunluğunda yol inşası içeren Kurtköy-Akyazı Kesimi sözleşmesinin yatırım bedeli 2,1 milyar ABD doları, yatırım süresi 3 yıl ve işletme süresi de 5 yıl, 9 ay ve 12 gün olarak belirlenmiştir.'' 

Kuzey Marmara Otoyolu Projesi mecliste!

CHP İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu'nun soruları:
1. Halen Kalyon, Kolin, Cengiz, RSY, Limak ve Pak Yatırım isimli inşaat şirketlerinin ortak olduğu Avrupa Otoyolu Yatırım ve İşletme A.Ş. (Avrupa tarafında) ve KMO Anadolu Otoyolu İşletme A.Ş. (Anadolu tarafında) isimli iki ayrı şirket tarafından yapılan ve işletilen projelerin tamamının - her iki kesim için de- öngörülen bitim tarihi nedir? 

2- Her iki yol kesimi için yapılan ihale sözleşmesinde belirtilen şartlarda, sözleşmelerin yürürlüğe girmesinden sonra, yapılan değişiklikler var mıdır? Varsa bu değişiklikler nelerdir? 

3- Her iki proje için, anahatları esas sözleşme uyarınca yukarıda belirtilen güzergahlardan farklılaşma, yolların uzunluğunda bir artış (ya da eksilme) bulunmakta mıdır? Varsa bu değişiklik neden kaynaklanmaktadır ve eklenen (eksilen) yol uzunluğu -otoyol ve bağlantı yolları itibariyle kaç kilometredir? Bu bağlamda orijinal proje esas alındığında eklenen (ya da azaltılan) sanat yapıları nelerdir ve her biri kaçar adettir? 

4- Her iki proje için, esas sözleşme uyarınca yukarıda belirtilen proje değerlerinden farklı ek yatırım bedeli söz konusu mudur? Ek yatırım bedeli söz konusu ise bu tutar(lar) ne kadardır? 

5- Her iki proje için, esas sözleşme uyarınca yukarıda belirtilen işletme süresine ek olarak verilen işletme süresi uzatım(lar)ı bulunmakta midir? Varsa bu ek süre(ler) ne kadardır? 

6- Her iki proje için, sözleşmede esas alınan araç geçiş ücretleri nedir? Sözleşmeler yürürlüğe girdikten sonra bu geçiş ücretlerine yönelik sözleşme tadili yapılmış mıdır? Şu anki uygulanan araç geçiş ücretleri nedir? 

7- Her iki proje için, sözleşme imza tarihinde araç geçiş sayısı açısından belirlenen garantiler nelerdi, ne süre zarfında kaç araç geçişi öngörülmekteydi? 

8- Her iki proje için, araç geçiş sayısı açısından ana sözleşmede belirlenen garantilere ek garanti verildi mi? Verildiyse bu ek garantiler nelerdir? 

Nuran AYDIN/Emlakkulisi.com 


Geri Dön