28 / 03 / 2024

Kuzu Grup Tahran'ı depreme karşı yeniliyor!

Kuzu Grup Tahran'ı depreme karşı yeniliyor!

İran"ın depreme karşı yeniden yapılanmasında aslan payı Türkiye aldı. Kuzu Grup, İran"ın başkenti Tahran"ı depreme karşı ilk kez betonarme binalar yerine ˜tünel kalıp sistemiyle" yenileyecek dev bir sosyal konut projesine başladı  



İran"ın depreme karşı yeniden yapılanmasında aslan payı Türkiye aldı. Kuzu Grup, İran"ın başkenti Tahran"ı depreme karşı ilk kez betonarme binalar yerine ˜tünel kalıp sistemiyle" yenileyecek dev bir sosyal konut projesine başladı. İran İskan Bakanlığı"nın açtığı 100 bin konutluk ihaleyi Koreli, Malezyalı, İranlı ve çinli rakipleriyle yarışarak kazanan grup, projeyi tek başına 4 yılda tamamlayacak. Kuzu Grup Başkanı Gökçen Kuzu, Bakanlığın 800 milyon dolarlık yatırımıyla hayata geçirilecek ˜Mesken Meher" adındaki projenin dünyada ˜tek kontratla" yapılacak en büyük konut projesi olduğunu açıkladı.

Uluslararası müteahhitlik hizmetleri alanında dünyada çin"den sonra ikinci sırayı kapan Türkiye, İran"ın depreme karşı yeniden yapılanmasında da söz sahibi oldu. Kuzu Grup, İran İskan Bakanlığı"nın Başkent Tahran"ı depreme karşı yeniden yapılandırmak için yerleşim alanlarını şehrin dışına inşa etme stratejisi kapsamında 100 bin konutluk dev bir projeyi tek başına üstlendi.

İran"ı uzun zamandır yakın markaja alan grup, İran İskan Bakanlığı"nın Tahran"a 60 km uzaklıkta yer alan Barant bölgesinde inşa edilmek üzere açtığı 100 bin konutluk sosyal konut ihalesini kazandı ve 20 bin konutluk ilk etabın inşaatına başladı. şžimdiden 66 konutun inşaatını tamamladıklarını söyleyen Kuzu Grup Yönetim Kurulu Başkanı Gökçen Kuzu, œ˜2 milyon 200 bin metrekare arazi üzerinde inşa edeceğimiz ˜Mesken Meher" adındaki proje, dünyada tek bir kontratla gerçekleştirilecek en büyük konut projesi olacak. çin tek kontratta 5 bin konut anlaşmasıyla dünyada bu alanda ikinci sırada geliyor. Böylece Türkiye"nin dünya müteahhitlik sıralamasında ikinci sırada takip ettiği çin"i bu alanda geçmiş olacağız dedi.

1 yıl önce İran"da şirket kurdu

Ankara"da Park Vadi ve Park Vadi Batı Evleri, Keçiören Divan Konutları, İstanbul"da ise Divan Residence, Spradon Kuleleri, Spradon Teras Evleri, Spradon Quartz ve Spradon Evleri gibi projeleriyle tanınan Kuzu Grup, İran"la uzun bir süredir ilgileniyordu. 1 yıl önce İran Lideri Ahmedinecat"ın Tahran"da deprem riskine karşı yeniden yapılanma hamlesi başlattığına dikkat çeken Gökçen Kuzu, bu potansiyeli değerlendirmek adına ihaleleri takip etmeye başladıklarını belirterek, œKore, Malezya, İran ve çin"den gelen 4 grupla yarıştığımız ihalede Türkiye"den tek firma olarak ipi göğüsledik. Ocak 2010"da İran"a gelerek burada Kuzu Pars adında şirket kurduk diye konuştu. Kuzu, bu proje ile halihazırda çelik ve klasik betonarme sistemlerini kullanan İran konut sektörünü depreme karşı güçlendirmek için ilk kez tünel kalıp sistemiyle tanıştıracaklarını kaydetti.

3 BİN TÜRK İşžçİSİNE İSTİHDAM SAĞLAYACAK

Mesken Meher projesiyle 3 bin Türk işçisini Türkiye"den getirerek istihdam edeceklerini belirten Kuzu, İran İskan Bakanlığı tarafından 800 milyon dolar yatırım yapılacak Mesken Meher"de ilk etaptaki 20 bin konutun inşaatına başladıklarını, 66 daireyi şimdiden tamamladıklarını söyledi. Bu etabı 9 Eylül 2011"de teslim edeceklerini, Haziran"da ise kalan 80 bin konuta başlayarak projeyi 3 yılda tamamlayacaklarını anlatan Kuzu, yurtdışında atağa kalkacaklarının da sinyalini verdi. Daha önce Cezayir"de 2 bin 500 konut ve üniversite kampüsü inşa ettiklerini hatırlatan Kuzu, 2011"de Irak ve Suriye"ye de gireceklerini, burada toplam 2 milyar doları bulan konut, alışveriş merkezi ve sosyal tesisleri içeren yeni projelere başlayacaklarını sözlerine ekledi.

Yurtdışında hedef 2 milyar $ ciro

Kuzu Grup Yönetim Kurulu Başkanı Gökçen Kuzu, 2011 yılında yurtdışı müteahhitlik cirolarını 250 milyon dolardan 2 milyar dolara çıkarmayı hedeflediklerini kaydetti. 2011 yılında Bahçeşehir"de 100 dönüm üzerinde 1.000 konutluk yeni bir projeye başlayacaklarını, projeyi Nisan ayında satışa çıkarmayı planladıklarını söyleyen Kuzu, şžırnak Cizre"de 500 milyon dolar yatırımla 240 megawatt"lık HES projesine başlayacaklarını ifade etti.
Vatan/Nihal yuvacan


Geri Dön