19 / 04 / 2024

Kuzu Grup ve Bursa Büyükşehir Belediyesi protokol imzaladı!

Kuzu Grup ve Bursa Büyükşehir Belediyesi protokol imzaladı!

Bursa Büyükşehir Belediyesi, hem atık çamurun bertaraf edilmesini hemde elektrik el de edilmesini sağlayacak Çamur Yakma Tesisi ile ilgili protokol imzaladı..




Bursa Büyükşehir Belediyesi, bir taraftan arıtma tesislerinde biriken atık çamurunun bertaraf edilmesini, diğer taraftan da yakma sırasında açığa çıkacak ısıdan elektrik elde edilmesini sağlayacak olan Akışkan Yataklı Çamur Yakma Tesisi ile ilgili protokolü yüklenici firma ile imzaladı. Başkan Recep Altepe, tesis ile hem arıtma tesislerindeki çamurun ortadan kaldırılacağını hem de yıllık 2,5 megavatlık elektrik üretimi ile yılda 6 milyon TL'lik enerji tasarrufu sağlanacağını söyledi. 


Bursa'nın daha sağlıklı ve yaşanabilir bir kent olması amacıyla çevre yatırımlarına ağırlık veren Büyükşehir Belediyesi, metan gazından elektrik üretimi, ana içme suyu hattı üzerine kurulan tribünler ile sudan elektrik üretimi ve güneş panellerinden elektrik üretiminin ardından şimdi de arıtma tesislerinde toplanan çamurlardan elektrik üretimi için önemli bir adım attı. 


Kolektör yatırımları ile yıllardır kent merkezindeki derelere akan kanalizasyon hatlarını yıllar sonra arıtma sistemine dahil eden Büyükşehir Belediyesi, şimdi de arıtma tesislerinde biriken çamurun yakılarak bertaraf edilmesi için 68 milyon TL'lik bir yatırımı Bursa'ya kazandırıyor. 

Bu tesisle ilgili dünyadaki benzer örnekleri inceleyen Büyükşehir Belediyesi, en iyi sistem olan Akışkan Yataklı Çamur Yakma Tesisinin yapımı için düğmeye bastı. 

Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, günlük 96 ton çamur yakma kapasitesine sahip olan ve açığa çıkan ısıdan yıllık 2,5 megavat elektrik üretecek tesisin ihalesini kazanan Kuzu Grup Yönetim Kurulu Üyesi Özen Kuzu ile protokol imzaladı. 


EN BÜYÜK MİRAS 

Başkan Altepe, gelecek nesillere bırakılacak en büyük mirasın temiz hava, temiz su ve temiz toprak olduğunu söyledi. Altepe, devreye alınan kolektörleri kent merkezinden geçen derelerin kanalizasyon atıklarından arındırıldığını vurguladı Altepe, "Kullanılan teknolojisi bakımından örnek bir tesisi daha Bursa'ya kazandırıyoruz. Yaklaşık 68 milyon TL'lik yatırımın 1,5 yıl içinde tamamlanmasını hedefliyoruz" diye konuştu. 


Bursa'da Meydan


Geri Dön