26 / 04 / 2024

Kyme Antik Kenti modern yaşamın parçası olacak!

Kyme Antik Kenti modern yaşamın parçası olacak!

Aliağa Belediyesi, kentteki diğer altyapı projelerinde olduğu gibi Sebastiana Lagona Caddesi projesinde de engellilerin ihtiyaçlarını dikkate aldı. Turgut Oğuz, "Cadde engelli vatandaşların kullanımını kolaylaştıracak şekilde tasarlanacak" diye konuştu.




Aliağa’daki Sebastiana Lagona Caddesi, traverten, andezit taşı ve antik kentten çıkarılan sikke rölyefleri ile süslenecek


Aliağa Belediyesi, antik kent uygarlığının izlerini modern kent yaşamı içine taşıyacak. Aliağa'daki Kyme Antik Kenti kazılarının uzun yıllar kazı heyeti başkanlığını sürdüren İtalyan Sebastiana Lagona'nın adını taşıyan cadde, tarihi motiflerle yeniden düzenlenecek. Kyme'de çıkarılan 42 farklı sikkenin önlü arkalı 84 kopyası 600 metrelik caddenin kaldırımlarına işlenecek. Halkı deniz ve parklarla buluşturan Sebastiana Lagona Caddesi'nin aşınmaya, dona ve yağmura dayanıklı olması planlandı. Bunun için 8 bin 500 metrekare doğal taş, 2 bin metre doğal kırım granit bordür döşenecek. Projenin yapım aşamasında traverten, andezit taşı, sikke rölyefleri kullanılacak. Aliağa Kyme Antik Kenti kazılarında çıkarılan 42 farklı sikkenin ön ve arka yüzlerinden oluşan 84 kopyası kaldırım üzerine işlenerek bölgenin tarihi ve kültürel mirası, ilçe halkıyla buluşturulacak. Sikke kopyalarının yanında zeminde bilgi plakaları yerleştirilecek. Cadde aydınlatması da projenin görselliğini öne çıkaracak şekilde yeniden yapılacak.


Caddede engel olmayacak 

Aliağa Belediyesi, kentteki diğer altyapı projelerinde olduğu gibi Sebastiana Lagona Caddesi projesinde de engellilerin ihtiyaçlarını dikkate aldı. Belediye Başkanı Turgut Oğuz, "Cadde engelli vatandaşların kullanımını kolaylaştıracak şekilde tasarlanacak" diye konuştu.


Geri Dön