19 / 04 / 2024

Latmos'un Milli Park olması için çağrıda bulunulacak!

Latmos'un Milli Park olması için çağrıda bulunulacak!

Beşparmak Dağları olarak bilinen Latmos’ un milli park olması için 7 Mart’ ta Aydın, İstanbul, İzmir ve Berlin'de " Latmos Milli Park Olmalıdır " çağrısında bulunulacak



Beşparmak Dağları olarak bilinen "Latmos"un milli park olması için 7 Mart’ta Aydın, İstanbul,  İzmir  ve Berlin'de "Latmos Milli Park Olmalıdır" çağrısında bulunulacak.


Aydın ve Muğla sınırları içindeki, Batı Anadolu’nun doğal güzellikleri açısından en etkileyici ve arkeolojik bulgular açısından en zengin yerlerinden biri olarak bilinen Beşparmak Dağları'nın doğal güzelliklerinin korunabilmesi için çalışmalar sürüyor.


Maeandros Platformu'nun sözcüleri Hüsnü Ertung ile Sebahat Akıncıoğlu yaptıkları yazılı açıklamada, söz konusu coğrafyada 8 bin yıldır devam eden insanlık izlerinin, neolitik çağdan Osmanlı dönemine ve günümüze kadar uzandığını belirtti.


Latmos'un benzersiz kayalık arazisi, sayısız mağaraları burada yaşayan insanları çok etkilediğinden kutsal bir dağ olarak tanımlandığını ifade eden Hüsnü Ertung, şunları kaydetti:


"Başka hiçbir yerde görülmeyen ilginç kayalık arazi özelliği, tarih öncesinden, antik döneme, Bizans ve Osmanlı dönemlerine kadar özgün bir mimari yaratmıştır. Beşparmak Dağları’nda yer alan tarih öncesi dönemlere tarihlenen kaya resimleri, son on yılların en büyük keşifleri arasında yer almakta ve bölgenin paleolitik dönemlerine ışık tutmaktadır. Kaya resimlerinin konusu ve resim dili, dünyadaki benzerlerinden farklı olarak savaş ve av sahnelerini değil, insan topluluğu, aile, erkek-kadın ilişkisi, anne ve çocuk konularını işlemektedir. Bu özelliğiyle de kaya resimleri içinde tek olma özelliğine sahiptir. Beşparmak Dağları Türkiye'de oldukça lokal bir yayılış gösteren fıstık çamı ormanlarının en geniş örneğine ev sahipliği yapmaktadır. Florasında ülke çapında nadir bitki türlerinin çok zengin popülasyonları yer almaktadır. 1960’lı yıllara kadar Beşparmak Dağları’nda yoğun olarak yaşayan ve neslinin bittiği düşünülen Anadolu parsı gibi birçok nadir türü bu coğrafyada görmek mümkündür. Çizgili sırtlan, karakulak, saz kedisi, oklu kirpi bu önemli hayvanlardan bazıları olup, nesli tehlike altında bulunan akkuyruklu kartal gibi yırtıcı kuşlarında en yoğun görüldüğü alanlardan biridir."


Tarih öncesinden günümüze kadar burada yaşayan insanların doğal yapıya hiç zarar vermeyip, tahrip etmediğine dikkati çeken Ertung, tam aksine doğayla uyum içinde yaşadıklarına değindi.


Ertung, "Türkiye’nin bu eşsiz doğa ve kültür hazinesi şu anda yok olma tehlikesi ile karşı karşıyadır. Son yıllarda Latmos’un benzersiz doğasında, maden ocakları nedeniyle geri dönülmez tahribatlar yaşanmaktadır. Dünyada örneği olmayan doğa ve kültüre sahip Latmos’taki kaya resimlerinin bulunduğu çekirdek bölge tahrip olmak üzeredir. Latmos’un doğal yapısını bozan, kültür mirasını tehdit eden ve geri dönülmez tahribatlar yaratan maden ocakları kapatılmalıdır" dedi.


- "Latmos milli park olmalıdır"


Tarih’e sahip çıkma çağrısında da bulunan Ertung, şöyle devam etti:


"İnsanlığın ortak geçmişini oluşturan çok önemli değerleri barındıran Beşparmak Dağları, UNESCO’nun Doğal ve Kültürel Miras Listesi’ne girebilecek özelliklere sahip bir doğa ve kültür alanı konumundadır. Tüm bu özellikleri nedeniyle duyarlı olan Aydın halkını ve tüm dünya insanlarının Latmos’un doğal ve kültürel mirasına sahip çıkmaya ve milli park yapılması için katkı koymaya çağırıyoruz. Almanya-Berlin, İstanbul, İzmir ve Aydın’da tüm insanlığa sunulmak üzere 7 Mart Cuma günü saat Aydın Kent Meydanı'nda yapılacak olan ‘Latmos Milli Park Olmalıdır’ çağrısında bulunacağız ve gerekli makamlara ileteceğiz."


AA


Geri Dön