20 / 04 / 2024

Lazzoni, Amerika'da 4 mağaza daha açacak!

Lazzoni, Amerika'da 4 mağaza daha açacak!

Mobilya sektöründe Lazların ortaya çıkardığı İtalyan tarzı markalar konuşuluyor. ABD'den Senegal'e mağazalar açan Lazzoni, Rizelli ve Cidelli bu girişimleriyle satış rekorları kırıyor



Mobilya sektöründe Lazların ortaya çıkardığı İtalyan tarzı markalar konuşuluyor. ABD'den Senegal'e mağazalar açan Lazzoni, Rizelli ve Cidelli bu girişimleriyle satış rekorları kırıyor Lazzoni'nin sahibi Yaşar Kababulut 'Arhavili Laz bir aileyiz' derken, Rizelli'nin patronu Selim Yılmaz ise 'markamda Rizeli olduğum belli olsun istedim' diyor

Türkiye mobilya sektöründe Kayserili firmaların ağırlığı vardır. Ancak son yıllarda Karadenizli markalar da sektörde fırtına gibi esmeye başladı. Bu markalardan en önemlisi Lazzoni. Adı İtalyan markaları andırsa da Lazzoni yüzde yüz yerli üretim yapan Karadenizli Laz bir aileye ait. İç pazarda önemli bir ciro elde eden marka, başarısını yurtdışına da taşıdı. Amerika Birleşik Devletleri'nden (ABD) Senegal'e birçok mağaza açan Lazzoni özgün tasarımları ile İtalya'da dahi tanınır oldu.

ETNİK KİMLİĞİMİZ İçİNDE OLSUN

Lazzoni Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Kababulut, Lazzoni'nin dünyada giderek tanınan bir markaya dönüştüğünü söyledi. Lazzoni'yi 2000 yılında tescil ettirdiklerini ancak 2005'ten sonra yatırım yapabildiklerini ifade eden Kababulut, markanın hikayeseni ise şu sözlerle anlatıyor. 'Lazzoni'nin isim babası benim. Arhavili laz bir aileyiz. Bir dünya markası yaratmak istedik ama bunu yaparken de kendi kimliğimizden, geleneklerimizden de bir şeylerin bu markada olmasını arzuladık. Ortaya lazzoni ismi çıktı ve çok beğenildi' 65 yıl önce Osman Kababulut'un temellerini attığı markanın başında, uzun yıllardır oğlu Yaşar Kababulut var. Kababulut Ailesi'nde mobilya sektörünün içine doğmuş üçüncü kuşak da işin başında.

RİZELLİ VE CİDELLİ DE çOK TUTTU

Örneğin Amerika'da Endüstriyel Tasarım alanında eğitimini tamamlayan Efe Kababulut, halen Amerika'da yaşıyor ve oradaki Lazzoni Mağazası'nın yöneticiliğini yapmanın yanı sıra, tasarımların bir kısmına da imza atıyor. Efe'ni yanı sıra gerek tasarımları, gerekse vizyonu ile Lazzoni markasına katkıda bulunan aile üyeleriyle de marka yolculuğu devam ediyor. Öte yandan etnik özelliklerini markalarına katan Rizelli ve Cidelli de son dönemde çıkış yakalayan isimler oldu. Özellikle Rizelli mobilya farklı tasarımlarıyla sadece Türkiye'de değil Avrupa ülkelerinded de satılıyor.

Rizelli 'L' farkı ile hem İtalyan oldu hem de Karadenizli oldu

KARADENİZLİ firmaların başarıları Lazzoni ile sınırlı değil elbet. Rizelli ve Cidelli gibi markalar da hem iç pazarda hem dış pazarda kendinden söz ettirmeye başladı. Rizelli'nin sahibi Selim Yılmaz, 'İtalyan markalarının sonunun hep 'li' ile bittiğini fark edince bir Rizeli olarak bunu markaya çevirmek istedim' diyor. Yılmaz şunları söylüyor: 'İsim çok beğenildi. Satışlarımıza da çok olumlu yansıdı. Marka demek yenilikçi düşünce demek biz buradan hareket ederek Rizelli markasını yarattık.'

Cidelli Avrupa'ya satıyor

KARADENİZ kökenli markalardan bir diğeri de Cidelli. Firmanın sahibi olan aile, Kastamonu'nun Cide ilçesinden. 10 yıldır sektörde olan firma, kendi tasarımları ve geniş ürün yelpazesi ile İstanbul'da faaliyet gösteriyor. Firma özellikle sandalye konusunda uzman. Ürünleri Başta Avrupa olmak üzere dünyanın birçok ülkesinde alıcı buluyor.
Mobilya 500 bin kişiye istihdam sağlıyor

 Türkiye'deki ticaret hacmi 2009 yılında 7,5 milyar, ihracat ise 1 milyar 153 milyon dolar
 Türkiye'de yıllık kişi başı mobilya tüketimi 15 Euro iken, tüketimin Avrupa ülkelerinde 60 euro
 Sektör yan sanayiyle birlikte 500 bin kişiye istihdam sağlıyor.
 29 bin 346'sı üretici, 32 bin 382'si perakendeci olmak üzere 60 bini aşkın şirket faaliyet gösteriyor. .

ABD'de 50 milyon dolarlık ciro

LAZZONİ Amerika'da yakın zamanda dört mağaza daha açılmayı planlanlıyor. Yaşar Kababulut Amerika kıtasındaki yatırımlarına ilişkin ilginç bilgiler de veriyor. Manhattan'daki mağazalarının aylık cirosunun 250 bin dolara dayandığını söyleyen Karabulut hedeflerinin ise sadece ABD'de yılda 50 milyon dolar ciroya ulaşmak olduğunu vurguluyor. Kababulut yeni yatırım hedefi olarak ise Berlin, Londra, Tahran, TürkÜ® Cumhuriyetler ve Moskova olarak sıralıyor. Kababulut bu ülkelerde de kısa zamanda yatırıma başlayarak dünya markası olacakların söylüyor.
Sabah/METİN CAN


Geri Dön