16 / 04 / 2024

Lise mezunu olmayanlar emlakçı olamayacak!

Lise mezunu olmayanlar emlakçı olamayacak!

Ticaret Bakanlığı İstanbul ve Ankara’da emlakçılarla bir çalıştay düzenledi. Çalıştayda Taşınmaz Ticareti Yönetmeliği’nde değişiklik yapılmasına karar verildi. Bu değişikliğe göre ünlü sitelerde vatandaş emlak satışı yapamayacak.



Ticaret Bakanlığı 5 Haziran 2018 tarihinde Taşınmaz Ticareti Yönetmeliği'ni yayınladı. Sözcü gazetesinden Uğur Enç'in haberine göre, emlak satışı için Taşınmaz Ticareti Yetki Belgesi alınmasını şart koşan yönetmelikte bazı eksiklikler tespit eden emlakçı odaları bakanlığa başvurarak yönetmelikle ilgili çalışmalar  yapılmasını istedi. bunun üzerine geçtiğimiz hafta bakanlık tarafından bir çalıştay düzenlendi. Çalıştayın ilki 5 Temmuz Cuma günü Ankara'da, ikincisi ise 8 Temmuz Pazartesi günü İstanbul'da yapıldı. 20 şehrin esnaf odası yetkililerinin katıldığı çalıştaya İstanbul'daki toplantıya;ünlü emlak piyasasının nabzını tutan sitelerin temsilcileri de eşlik etti.

25 BİN TL CEZASI VAR


Çalıştayda haksız rekabet ve işlerindeki prestij kaybının önüne geçmek amacıyla Taşınmaz Ticareti Yönetmeliği'nde kimi değişikliklerin yapılmasına karar verildi. Yönetmelikle ilgili alınan değişiklik kararlarına göre; mesleki yeterlilik belgesi olmayan ve lise mezunu olmayan kişiler emlakçı olamayacak. Mevcut emlakçılar, 5 Aralık 2019 tarihine kadar bakanlıktan yetki belgelerini almazsa iş yerleri kapatılacak. Söz konusu belge olmadan emlakçılık yapanlar 25 bin lira para cezasına çarptırılacak. Yeni düzenlemeler bununla da sınırlı kalmadı. İnternet siteleri üzerinden yayınlanan ilanlara da sınırlamalar getiriliyor.

ÖNÜMÜZDEKİ HAFTA DUYURULACAK


Yapılan yeni düzenlemeyle birlikte ünlü internet sitelerine, Taşınmaz Ticareti Yetki Belgesi olmayanlar ilan veremeyecek. Kocaeli Emlakçılar Odası Başkanı Alpay Hacıoğlu, “Uzun süredir üzerinde titizlikle durduğumuz çalışmayı tamamladık. Haksız rekabetin ortadan kaldırılması ve emlak işini yetki belgesi olan emlakçıların yapması için önemli bir çalışma hazırlandı. Önümüzdeki hafta konuyla ilgili bir genelge yayınlanacak ve yönetmelikte yapılan değişiklikler duyurulacak” diye konuştu. Diğer bir yandan Facebook ve İnstagram gibi sosyal medya sitelerinde de kişisel kullanımlar ve ilanlar için sınırlama getirilmesi için Ticaret Bakanlığı'yla görüşmelerin devam ettiği öğrenildi.

 

2020’de herkes emlakçı olamayacak!


Geri Dön