18 / 04 / 2024

Lüks konutta vergi bilmecesi!

Lüks konutta vergi bilmecesi!

Lüks Gayrimenkul Danışmanı Evrim Kırmızıtaş Başaran, Değerli Konut Vergisi uygulamasıyla birlikte değerlemenin nasıl yapıldığı konusunda soru işaretleri olduğunu söyledi...



5 milyon TL ve üzeri değere sahip evi olanlar, 2020 yılı itibari ile 'Değerli Konut Vergisi'yle karşı karşıya. Yeni düzenlemeye göre; evin değeri 5 milyon TL ile 7.5 milyon TL arasında olan binde 3, 7.5 milyon TL ila 10 milyon TL arasında olana binde 6, 10 milyon TL'nin üzerinde olanlara da binde 10 vergi yansıtılacak. Belirlenen bu vergi her yıl ödenecek.

Tebliğler başladı

Bu konuyu örneklerle açıklayan Lüks Gayrimenkul Danışmanı Evrim Kırmızıtaş Başaran, "Evin değeri tam 5 milyon lira ise 15 bin lira, 7.5 milyon liraysa 22 bin 500 lira, 8 milyon liraysa 48 bin lira, 11 milyon l10 bin lira vergi ödenecek" diye konuştu. 

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'nün, bu kapsamda belirlediği değerli konutlara tebligatları göndermeye başladığını ifade eden Başaran, ancak uygulamayla birlikte değerlemenin nasıl yapıldığı konusunda kafalarda soru işareti oluştuğuna vurgu yaptı.

Satmayı düşünen var

Evrim Kırmızıtaş Başaran, bazı mülklerde evin değeri konusunda sıkıntılar olduğunu söyledi. Başaran, "Örneğin evin maksimimum 3.5-4 milyon lira eden bir kişinin evine gelen raporda evin değerinin 5.3 milyon lira olduğu belirtilyor. Dolayısıyla ev 5 milyon liranın üzerinde olduğu için vergi mükellefi oluyor. Bu durumun tartışmaya çok açık olmaması gerekiyor. Fazla gelen vergi nedeniyle evini satmayı düşünenler dahi var" ifadelerini kullandı. 

Ödemek için 2 ay itiraz için 15 gün

Başaran, değerlemenin yanlış olduğunu düşünenlerin vergi tebliği edildikten itibaren 15 günlük süre içinde Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü'ne itiraz edilebileceğinin altını çizdi. Lüks konut vergilerini ödemek için 2 aylık süre olduğunu ifade eden Başaran, "20 Şubat'a kadar süre veriliyor. Vergiyi şubat ve ağustosta olmak üzere iki taksitte de ödemek mümkün" dedi.

103 bin konuttan değerli konut vergisi alınacak!

Değerli Konut Vergisi için tebligatlar gönderilmeye başlandı!

Değerli Konutlar Vergisi’nde mükellefiyet ve değere itiraz!


Geri Dön