24 / 04 / 2024

Maçka'daki kat sayısı yükseltilen yurt binası inşaatına mimarlardan tepki!

Maçka'daki kat sayısı yükseltilen yurt binası inşaatına mimarlardan tepki!

İstanbul’un tarihi dokusu ve eski tarz mimarisi ile dikkat çeken semti Maçka’da yapılan Kredi Yurtlar Kurumu tarafından inşa edilen binanın son hali görenlerin, çevre sakinlerinin ve mimarların tepkisini çekti.



İstanbul Maçka’daki İstanbul Teknik Üniversitesi'nin (İTÜ) yanında yapılan yurt binasına ünlü mimarlar tepki gösterdi. Mimar Deniz Alkan “Tarihe, çevreye,  boğaz silüetine yakışmayan bir yapı” dedi. Kredi Yurtlar Kurumu’nun inşa ettiği dikey bina için ünlü mimar Sinan Genim de “Kötü, apartman gibi.. Alelade bir bina. Sadece İTÜ değil, Belediye Anıtlar Kurulu ve Bakanlık buna izin vermemeliydi. İmparatorluk binası yanına 14 kat dikey bina olmaz” dedi. Habertürk'ten Gizem Türemen'in haberine göre; Tanzimat döneminin en önemli eserlerinden sayılan Osmanlı Askeri kışlasının ve daha birçok tarihi eserin yanında öğrenci yurdu olarak yapılan bina 2 bin öğrenci kapasiteli olacak. 

Fakat binanın herkesin karşı çıktığı dikey mimari esas alınarak inşa edilmesi ve 7 katlı olan binanın 14 kata çıkması tepkilere sebep oldu. Dahası eski öğrenci binası 9 bin metrekare iken yeni yapılan öğrenci yurdu 46 bin metrekareye çıkarılıyor. Enine genişleyip dikey olarak da yükselen yeni yurt binası için Ünlü Mimar Sinan Genim, şunları söyledi:

“Bu binanın önünde 1874'de yapılan Sultan Abdülaziz döneminde yapılan çok hoş bir bina var. Maçka silahhanesi binası var. Biraz gerisinde yukarısında 1. dünya savaşında yarım kalan İtalyan konsolosluğu binası var.Burada bu şekilde yapılmasına izin verilmemeliydi. ”

Mimar Deniz Alkan da binanın sadece semtin değil İstanbul’un da silüetini bozduğuna vurgu yapıyor ve şunları kaydediyor: 

“Bu yapı yeri sadece tarihi dokuyu bozmakla kalmıyor. Boğaziçi gibi dünyanın 3 medeniyetine başkentlik yapmış çok çok önemli bir şehrin silüetini bozuyor."

DİKEY İNŞAAT REZALETİ

Mimarları, binanın olduğu bölgede kötü müteahhitlik örneği olarak yapılmasına da itiraz ediyor. Tarihi eser sayılan mimarlık harikası eserlerin yanında yapılan bu binaya nasıl izin verildiği de merak ediliyor. Mimar Deniz Alkan, bu konuya dikkat çekti ve öyle konuştu: 

“Bir yerde tarihi bir yapı varsa ona bitişik parseller mevzuata göre koruma kurullarına gidiyor. Yapılan yurt binası eski eser projesi değil. Yeni bir proje olduğu için Anıtlar Kurulu’ndan izin alınıyor. Mesela bu binanın imar durumu 15 katlı ama Anıtlar Kurulu bu yüksekliğe ‘Hayır’ diyebilirdi. ‘Burada eski eserler var. 5 kat 15 kat yapamazsın’ diyebilirdi. Anıtlar Kurulu buna ‘evet’ dediyse yanlış bir karar vermiştir."

“BELEDİYE, ÜNİVERSİTE, BAKANLIK, HEPSİ İTİRAZ ETMELİYDİ”

Mimar Sinan Genim de, “Maçka Silahhanesi gibi İtalyan Konsolosluğu gibi Cumhuriyet döneminin bazı tescilli yapıları var orada. Bakanlık tarafından ruhsat verilmiş bir yapı. Aslında bunun ruhsat başvurusu yapılırken reddedilmesi gerekirdi. Buraya böyle bina olmaz demesi lazımdı. Bu ruhsattan mutlaka belediyenin haberdar olması gerekir. Haberdar olduğu zaman itiraz edip gündeme getirmesi lazım” diye konuştu. 

“İTÜ 14 KAT OLMAZ DEMELİYDİ”

Mimarlar sadece belediyenin ve Anıtlar Kurulu’nun değil bünyesinde mimarlık eğitimi verilen İstanbul Teknik Üniversitesi’nin de sessiz kalmasına tepki gösterdi. Sinan Genim, “Üniversitenin de bu binanın yapımına müdahale etmesi gerekirdi. İTÜ’nün ‘İmparatorluk döneminde yapılmış hoş binaların yanında 14 katlı bir bina yapamazsınız’ demesi lazımdı. Tarihi binaların silüetinin bozulmasına itiraz etmeleri gerekirdi. Üniversitenin bu konuda girişimde bulunması gerekir" şeklinde konuştu. 

“İTÜ’LÜ MİMARLAR BU BİNADAN HOŞNUT OLMAZ”

İTÜ Mimarlık Bölümü mezunu olduğunu belirten Mimar Deniz Alkan da "İTÜ’nün bu konuda bir tepkisi olmasını arzu ediyorum. Mimarlık fakültesinin öğretim üyelerinin bu işe çok daha ciddi şekilde seslerini duyurur şekilde sahip çıkması gerekir. Hocalarımızı çok iyi tanıyorum. Böyle bir şeye sessiz kalmayacaklarını tepki göstereceklerini biliyorum. Üniversitenin içinden gelen kadrolar çok rahatlıkla tepki gösterir" açıklamasında bulundu.

Rize'de binaları kamulaştırılan vatandaşlardan tepki!


Geri Dön