29 / 03 / 2024

Mahir Polat'tan tarihi Divanhane Karakolu binasının yıkılmasına tepki!

Mahir Polat'tan tarihi Divanhane Karakolu binasının yıkılmasına tepki!

İstanbul’un önemli bir tarihi mirası, Koruma Kurulu onaylı yol genişletme çalışması sebebiyle yok oluyor. Kasımpaşa'da yer alan ve Sultan Abdulaziz dönemine ait bir yapı olan Divanhane Eski Karakolu'nun yıkım kararı tüm çabalara rağmen engellenemedi.



İstanbul Kasımpaşa’daki Sultan Abdulaziz’in inşa ettirdiği tarihi Divanhane Karakolu binasının tartışmalı Haliç Yat Limanı ve Kompleksi Projesi’ne (Haliçport) etki alanında kaldığı ve bu kapsamda yıkıldığı belirlendi. Cumhuriyet'ten Hazal Ocak'ın haberine göre; tüm itirazlara rağmen yıkımın devam ettiğini belirten İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat, “Tarihi binaya kefen mi biçtiniz, tabut mu? Hiçbir gerekçesi olmayan yok etmenin ve yıkmak için gösterilen bu telaşın anlamı nedir” dedi. Haliçport olarak projenin ihalesini 2013'te 1.3 milyar dolar bedelle Rixos otellerinin sahibi Fettah Tamince almıştı. Türkiye ile Katar arasında, Katar’ın İstanbul Haliç Altın Boynuz Projesi’ne yatırım yapmasına ilişkin bir anlaşma imzalandığı da ifade edilmişti.

Binada geçen aylarda iş makineleri ile yıkım başlatılmıştı. Yıkım çalışmasına ilişkin gelen ihbarlar üzerine İstanbul Büyükşehir Belediyesi ekipleri olay yerine şubat ayı başında giderek tutanak tuttu ve Divanhane’deki çalışma durduruldu. Tutatanakta yıkımın hilti, ağır iş makineleri ve vinç ile yapıldığı notları yazıldı. Bakanlık tarafından yapılan açıklamada karakol binasının sökülerek yeni yerinde özgün malzemeler ile ihya edileceğini belirtildi. İBB 2 Şubat’ta Koruma Kurulu’na başvurarak yıkımın durdurulmasını ve iptalini talep etti. Koruma Kurulu 11 Şubat’ta aldığı özgün malzemelerin korunduğuna dikkat çekerek yıkımın devam etmesi kararını verdi. İBB önceki gün İstanbul Bölge İdare Mahkemesi’ne başvuru yaparak yıkımın ve kurul kararlarının yürütmesinin durdurulması talebinde bulundu.

Mahir Polat tan tarihi Divanhane Karakolu binasının yıkılmasına tepki!

İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat söz konusu karakol binası önünde dün basın açıklamasında bulundu. Süreç hakkında bilgi veren Polat söz konusu alanın ana arterde olduğunun altını çizerek İBB yetkisinde kaldığını belirtti. Polat, İBB’nin 4 Şubat’ta yeni bir karar alarak yıkıma sebep gösterilen yol güzergâhını değiştirdiğini ifade ederek bu sebeple yıkımın acilen durdurulmasını talep etti. Polat, “Burada uygulama yapanların tamamı bir tarihi eseri dayanak olmadan yıktıkları için suç işlemektedirler. Yapının içerisini hem hava görüntüleri hem de belgeleme yöntemiyle takip ettik. Şu anda içeride bütün volta döşemelerin büyük oranda yıkıldığını, binanın kabuğunun kaldığını içerideki tahribatın artık bu kararlar durdurulsa bile binanın yıkılma düzeyine getirildiğini görüyoruz. Bu açıdan vahim bir durumla karşı karşıyayız. Binanın kurtarılıp restore edilmesi lazım” açıklamasında bulundu.

Mahir Polat tan tarihi Divanhane Karakolu binasının yıkılmasına tepki!

Kasımpaşa'daki karakol binasının rekonstrüksiyon tartışması!

Haliç Dayanışması üyelerinden 'Tersane İstanbul' projesine ilişkin çağrı!

Cumhurbaşkanı Erdoğan Galataport ve AKM için tarih verdi!

Geri Dön