20 / 04 / 2024

Majik Sineması ve Maksim Gazinosu yerine yapılan 17 katlı otel durduruldu!

Majik Sineması ve Maksim Gazinosu yerine yapılan 17 katlı otel durduruldu!

Majik Sineması ve Maksim Gazinosu'nun yerine yapılan 17 katlı otel ve AVM'nin ruhsatı mahkeme kararıyla iptal edildi. Mahkemenin 3 Ekim 2013 tarihli kararı uyarınca Beyoğlu Belediyesi'nin hâlâ devam eden inşaatı mühürlemesi bekleniyor...



Taksim'in göbeğinde, yıkılan Majik Sineması ve Maksim Gazinosu'nun yerine yapılacak 9 normal, 8 de bodrum olmak üzere 17 katlı otel ve AVM'nin ruhsatı mahkeme kararıyla iptal edildi. Tuna İnsaat'm 5 yıldızlı otel ve alışveriş merkezi projesi için İstanbul'un 1914 yılında yapılan ilk sinema binası Majik kurul kararıyla yıkılırken Sıraselviler Caddesi'ne bakan cephesi ise askıya alınmıştı. 

İstanbul 2 No'lu Koruma Kurulu'nun kültür varlığı olarak tescilli binanın yerine 9 kata yüksekliğinde binaya izin vermesi tartışmalara neden olmuştu. Projeyle kentte sinema salonu olarak inşa edilen ilk bina olan Majik ile arkasındaki Maksim Gazinosu yıkılarak yerlerine otel ve ticaret merkezi yapılmaya başlandı. 

Otel ve AVM'nin inşaat çalışmalarının başlaması üzerine binanın komşusu Metropark Otel'nin sahibi Mehmet Ali Durucan, Kültür ve Turizm Bakanlığı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile Beyoğlu Belediyesi aleyhine ruhsat ve imar planlarının iptali için dava açtı. Davayı görüşen İstanbul 1. İdare Mahkemesi inşaatın yapı ruhsatı, İstanbul 2 No'lu Koruma Kurulu'nun projeyi onayladığı 21 Temmuz 2011 tarihli kararı ve Beyoğlu imar planlarının inşaata ilişkin kısımlarını şehircilik planlama ilkeleri ve kamu yararına aykırı bularak iptal etti. 

'Ayrıcalıklı yapılaşma var' İstanbul 1. İdare Mahkemesi kararında, otelin yapılacağı parsele ayrıcalıklı yapılaşma hakkı verildiğine dikkat çekerek, bunun civardaki diğer parseller ve sit alanının tarihi dokusuyla uyumsuz olduğuna, yapılaşmanın -özellikle de otoparkların- trafiği sıkıştıracağına, ayrıca üzerinde kültür varlığı bulunan parsellerin birleştirilerek tek parsele dönüştürülmesinin 2863 sayüı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu'na aykırı olduğuna hükmetti. 

Mahkemenin 3 Ekim 2013 tarihli kararı uyarınca Beyoğlu Belediyesi'nin hâlâ devam eden inşaatı mühürlemesi bekleniyor. 


Elif İnce/Radikal


Geri Dön