28 / 03 / 2024

Maketten konut satış sözleşmesinde teslim tarihi!

Maketten konut satış sözleşmesinde teslim tarihi!

Mesken satın almak isteyenler inşaat çalışmaları biten projelerden ev satın aldıkları gibi, henüz inşaat çalışmaları başlamamış veya devam eden projelerden de ev satın alabiliyor. Peki, maketten konut satış sözleşmesinde teslim tarihi nedir?



Maketten konut satış sözleşmesinde teslim tarihi!

Mesken satın almak isteyenler inşaat çalışmaları biten projelerden ev satın aldıkları gibi, henüz inşaat çalışmaları başlamamış veya devam eden projelerden de ev satın alabiliyor.


Bu gibi projelerden ev alan kimseler firma ile maketten konut satış sözleşmesi imzalıyor. Bu sözleşmenin öncelikle şekil şartına uygun olması ve kanun ile yönetmeliklerle tanınan tüketici haklarına aykırı hüküm içermemesi gerekiyor.


Bu şekilde hazırlanan bir sözleşme imzalayan kimselere ev ne zaman teslim edilmeli? Maketten konut satış sözleşmesinde teslim tarihi en geç hangi tarihtir?


Konutun teslimi

MADDE 10 – (1) Ön ödemeli konut satışında devir veya teslim süresi sözleşme tarihinden itibaren otuz altı ayı geçemez.


(2) Aşağıdaki hallerde konutun tüketiciye devir veya teslim edildiği kabul edilir:


a) Kat mülkiyetine konu konutun tüketici adına tescili,


b) Kat irtifakına konu konutun tüketici adına tapu siciline tescil edilmesiyle birlikte konutun oturmaya elverişli bir şekilde zilyetliğinin devri.


Proje değişiklikleri

MADDE 11 – (1) Sözleşmeye konu konutun yer aldığı projede sonradan değişiklik yapılması durumunda, bu değişikliğin tüketiciye yazılı olarak veya kalıcı veri saklayıcısı ile bildirilmesi zorunludur. Tüketici yapılan proje değişikliğini kabul etmeyerek bir ay içinde vergi, harç, masraf, tazminat ve benzeri adlar altında hiçbir bedel ödemeksizin sözleşmeden dönebilir. 


Proje değişikliğinin yasal zorunluluklardan veya mücbir sebep hallerinden kaynaklanması durumunda, satıcı tüketiciden vergi, harç ve benzeri yasal yükümlülüklerden doğan masraflar ile sözleşme bedelinin yüzde ikisine kadar kesinti yapabilir.



Maketten ev satışı kanunu!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön