25 / 04 / 2024

Maketten konut satışında yeni düzenleme!

Maketten konut satışında yeni düzenleme!

Bugünkü Resmi Gazete'de yayımlanan Olağanüstü Hal Kapsamında Bazı Düzenlemeler Yapılması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile maketten konut satışında bazı düzenlemeler yapıldı..



Olağanüstü Hal Kapsamında Bazı Düzenlemeler Yapılması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname bugünkü Resmi Gazete'de yayımlandı. KHK ile maketten konut satışında bazı düzenlemeler yapıldı.


Yapılan düzenlemelere göre, tüketiciler konut satışında sözleşme tarihinden itibaren yirmidört aya kadar herhangi bir gerekçe göstermeden sözleşmeden dönebilecek. Bu süre düzenlemeden önce "devir veya teslim tarihine kadar" olarak belirlenmişti.


Ayrıca, sözleşmeden dönülmesi halinde, süreye bağlı olarak tüketicinin ödeyeceği tazminat miktarları da artırıldı.


Düzenleme metni;

MADDE 7 – 6362 sayılı Kanunun 94 üncü maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(2) 92 nci maddenin birinci ve üçüncü fıkraları bu madde bakımından da uygulanır.”


MADDE 8 – 7/11/2013 tarihli ve 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunun 45 inci maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde ve aynı maddenin üçüncü fıkrasında yer alan “doksan gün” ibaresi “yüzseksen gün” şeklinde değiştirilmiştir.


“(1) Ön ödemeli konut satışında sözleşme tarihinden itibaren yirmidört aya kadar  tüketicinin herhangi bir gerekçe göstermeden sözleşmeden dönme hakkı vardır. Sözleşmeden dönülmesi durumunda satıcı; konutun satışı veya satış vaadi sözleşmesi nedeniyle oluşan vergi, harç ve benzeri yasal yükümlülüklerden doğan masraflar ile sözleşme tarihinden itibaren ilk üç ay için sözleşme bedelinin yüzde ikisine, üç ila altı ay arası için yüzde dördüne, altı ila oniki ay arası için yüzde altısına ve oniki ila yirmidört ay arası için de yüzde sekizine kadar tazminatın ödenmesini isteyebilir.”



"(3) Sözleşmeden dönülmesi durumunda, tüketiciye iade edilmesi gereken tutar ve tüketiciyi borç altına sokan her türlü belge, dönme bildiriminin satıcıya ulaştığı tarihten itibaren en geç yüzseksen gün içinde tüketiciye geri verilir. Satıcının aldığı bedeli ve tüketiciyi borç altına sokan her türlü belgeyi iade ettiği tarihten itibaren, tüketici on gün içinde edinimlerini iade eder"


Maddenin değiştirilmeden önceki hali;

(1) Ön ödemeli konut satışında, devir veya teslim tarihine kadar tüketicinin herhangi bir gerekçe göstermeden sözleşmeden dönme hakkı vardır. Sözleşmeden dönülmesi durumunda satıcı; konutun satışı veya satış vaadi sözleşmesi nedeniyle oluşan vergi, harç ve benzeri yasal yükümlülüklerden doğan masraflar ile sözleşme bedelinin yüzde ikisine kadar tazminatın ödenmesini isteyebilir





Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Haber Yeni Şafak Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...



Olağanüstü hal (OHAL) kapsamında hazırlanan 684 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK), Resmi Gazete'de yayımlandı.


Karara göre; konut satışıyla ilgili bir düzenlemeye gidildi. Buna göre, ön ödemeli konut satışında sözleşme tarihinden itibaren 24 aya kadar tüketici herhangi bir gerekçe göstermeden sözleşmeden dönebilecek. Bu durumda satıcı, konutun satışı veya satış vaadi sözleşmesi nedeniyle oluşan vergi, harç ve benzeri yasal yükümlülüklerden doğan masraflarla sözleşme tarihinden itibaren ilk üç ay için sözleşme bedelinin yüzde 2'sine, 3 ile 6 ay arası için yüzde 4'üne, 6 ile 12 ay arası için yüzde 6'sına ve 12 ile 24 ay arası için de yüzde 8'ine kadar tazminat isteyebilecek.


Sözleşmeden dönülmesi durumunda, tüketiciye iade edilmesi gereken tutar ve tüketiciyi borç altına sokan her türlü belge, dönme bildiriminin satıcıya ulaştığı tarihten itibaren en geç 180 gün içinde tüketiciye geri verilecek.



Yeni Şafak




Haber Cumhuriyet Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...



Hükümet, tüketicilerin ön ödemeli konut satışında devir veya teslim tarihine kadar herhangi bir gerekçe göstermeden sözleşmeden dönme hakkına sınırlama getirdi. 684 sayılı kanun hükmünde kararname (KHK) ile tüketicilerin sözleşmeden dönme hakkı en fazla 24 ay ile sınırlandırıldı. Ayrıca sözleşmeden dönülmesi halinde tutarın tüketiciye iade edilmesi gereken süre 90 günden 180 güne çıkarılırken, tüketicinin ödeyeceği tazminat miktarı da artırıldı. Sözleşmeden dönülmesi halinde satıcı, sözleşme tarihinden itibaren ilk 3 ay içinde sözleşme bedelinin yüzde 2’sine, 3-6 ay arası için yüzde 4’üne, 6-12 ay arası için yüzde 6’sına ve 12-24 ay arası için de yüzde 8’ine kadar tazminatın ödenmesini isteyebilecek. Oysa eskiden satıcı sadece sözleşme bedelinin yüzde 2’sine kadar tazminat isteyebiliyordu.


Hükümetin dün yayımladığı 683 ve 684 sayılı KHK’lerde ekonomiye yönelik düzenlemelerden bazıları şöyle:


* Kamu idareleri, KİT’ler, özelleştirme kapsamında bulunan kamuya ait işletmeler yabancı para cinsinden yurtiçi ödeme yükümlülüğü olan alacaklarını TL olarak tahsil edebilecek. Ayrıca alacaklar 2 Ocak 2017 tarihindeki döviz alış kuru üzerinden hesaplanacak. O tarihte dolar kuru 3.59 seviyelerindeydi. Bu uygulama 31 Aralık 2017 tarihine kadar geçerli olacak.


* Kayyımlar, genel kurul ya da yetkili kurulun kararı olmadan şirketin eski yöneticileri hakkında dava açabilecek.


* Merkez Bankası’nın teknolojiye, güvenliğe yönelik mal ve hizmet alımları Kamu İhale Yasası’na tabi olmayacak. * MİT tarafından terör örgütleriyle irtibatlı olduğu bildirilen yurtdışı bağlantılı gerçek ve tüzelkişiler hiçbir şekilde ihalelere katılamayacak. Ancak bu hüküm, kayyımlık yetkisi TMSF’ye devredilen veya TMSF’nin kayyım olarak atandığı şirketler hakkında uygulanmayacak.


* İktisadi devlet teşekküllerinden, devletin diğer iştiraklerindeki kamu paylarından ve Hazine’ye ait paylardan da Türkiye Varlık Fonu’na kaynak aktarılacak.



Cumhuriyet


Haber Akşam'da şu şekilde yer aldı


Yeni KHK ile konut satışında 'cayma bedeli' tekrar düzenlendi. Evi almaktan vazgeçen vatandaş, 24 ay içinde %2 ila 8 tazminat ödeyerek cayabilecek.


2014 yılında çıkarılan Yeni Tüketici Kanunu ile maketten konut satışına yeni düzenleme getirilmiş, vatandaşa maketten satın aldığı konuttan, teslim tarihine kadar, yüzde 2 oranında tazminat ödeyerek cayma hakkı getirilmişti. Olağanüstü hal (OHAL) kapsamında hazırlanan 684 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’yle (KHK), tüketicinin ‘cayma’ koşulları tekrar düzenlendi. Buna göre, ön ödemeli konut satışında sözleşme tarihinden itibaren 24 aya kadar tüketici herhangi bir gerekçe göstermeden sözleşmeden dönebilecek. Bu durumda satıcı, konutun satışı veya satış vaadi sözleşmesi nedeniyle oluşan vergi, harç ve benzeri yasal yükümlülüklerden doğan masraflarla sözleşme tarihinden itibaren ilk üç ay için sözleşme bedelinin yüzde 2'sine, 3 ile 6 ay arası için yüzde 4'üne, 6 ile 12 ay arası için yüzde 6'sına ve 12 ile 24 ay arası için de yüzde 8'ine kadar tazminat isteyebilecek. 


180 GÜNDE GERİ ÖDENECEK 

Yapılan sözleşmeden dönülmesi durumunda, tüketiciye iade edilmesi gereken tutar ve tüketiciyi borç altına sokan her türlü belge, dönme bildiriminin satıcıya ulaştığı tarihten itibaren en geç 180 gün (6 ay) içinde tüketiciye geri verilecek. Böylelikle Yeni Tüketici Yasası ile 3 ay olarak belirlenen süre 3 ay daha uzatılarak 6 aya çıkarılmış oldu. 


Kamuda TL ile işlem

Öter yandan KHK’de 'TL' vurgusu da yer aldı. Tüm kamu idareleri, KİT’ler, özelleştirme programındaki kamuya ait işletmeci kuruluşlar, TMSF bünyesindeki kuruluşlar, yabancı para cinsinden yurtiçi ödeme yükümlülüğü bulunan alacaklarını, 2 Ocak tarihli Merkez Bankası döviz alış kurundan tahsil edebilecek. Ayrıca yeni KHK'ya göre, sermayesinin yarıdan fazlası kamuya ait veya kamu tarafından kontrol edilen bankaların alacaklarının varlık yönetim şirketlerine satışında uygulanacak usul ve esasları BDDK belirleyecek.


Sektöre nefes aldıracak

Konut üreticileri ise yeni düzenlemeden memnun. Şirketler, uzun süredir ‘yüzde 2’lik cayma bedelinin tüketici için ‘caydırıcı’ olmadığını, konut iadelerinin yüzde 7'lere yükseldiğini belirtiyorlardı. Sektör temsilcileri, yeni KHK’nın sektöre nefes aldıracağı görüşünde.


Akşam 



Haber Sözcü Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...



OHAL kapsamında hazırlanan 684 sayılı Kanun Hükmünde Kararname dün Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Düzenlemeyle, Ön Ödemeli Konut Satışları Hakkında Yönetmelik'te de değişiklik yapıldı. Maketten konut satışında tüketicinin herhangi bir gerekçe göstermeden sözleşmeden 36 aya kadar dönme hakkı bulunuyordu. Bu süre 24 aya indirildi.


KADEMELİ ARTIŞ

Eski düzenlemede devir ve teslim tarihine kadar konuttan vazgeçerse sözleşme bedelinin yüzde 2'sine kadar tazminat ödemek zorundaydı. Yeni düzenlemeyle tazminat miktarı da artırıldı. Buna göre, sözleşmeden dönülmesi durumunda mütehhit; konutun satışı veya satış vaadi sözleşmesi nedeniyle oluşan vergi, harç ve benzeri yasal yükümlülüklerden doğan masraflar ile sözleşme tarihinden itibaren ilk 3 ay için sözleşme bedelinin yüzde ikisine, 3 ila 6 ay arası için yüzde dördüne, 6 ila 12 ay arası için yüzde altısına ve 12 ila 24 ay arası için de yüzde sekizine kadar tazminatın ödenmesini isteyebilecek. Sözleşmeden dönülmesi durumunda, tüketiciye iade edilmesi gereken tutar ve tüketiciyi borç altına sokan her türlü belge, dönme bildiriminin satıcıya ulaştığı tarihten itibaren en geç 180 gün içinde tüketiciye geri verilecek. Düzenlemenin eski halinde bu süre 90 gündü.


MÜTEAHHİTLER ENDİŞELİYDİ

İnşaatçılar, 2014 yılında yürürlüğe giren düzenlemenin durgunluk ve kriz dönemlerinde sektörü zor durumda bırakabileceğine dikkat çekiyordu. 36 ay boyunca satıştan dönme hakkına sahip konut alıcılarının çok hızlı bir şekilde yüzde 2 cezayı ödeyip projelerdeki sözleşmelerden dönmelerinin felakete neden olacağını belirten sektör temsilcileri, “Dairesini sattığını düşünerek hareket eden müteahhit açısından bu durum büyük bir finans sorunu olarak karşımıza çıkabilir” değerlendirmesini yapıyordu. Bu nedenle defalarca hükümetin kapısını çalan gayrimenkul sektörü temsilcileri 36 aylık sürenin çok uzun olduğunu, yüzde 2'lik cezanın ise az olduğunu ifade edip, ya sürenin kısaltılmasını ya da cezaların artırılmasını istemişti.


İNŞAATÇILAR MEMNUN

Bu talebe ilişkin düzenlemenin yapılacağı sözünü alan inşaatçıların istediği düzenleme Mart 2015'te Meclis gündemine gelmiş, ancak son dakika torba yasadan çıkarılmıştı. Değişikliğin geç de olsa yapılmasının sevindirici olduğunu ifade eden Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Başkanı Ömer Faruk Çelik, “Eski düzenleme ‘keyfi iade' yapan tüketiciyi korurken firmaları zorluyordu. Alıcı nedensiz 23'üncü ayda gelip ‘evi geri alın, paramı verin' diyordu. Oysa inşaatçı banka değil, o eve satıldı gözü ile bakıp parayı, betona, demire bağlıyor, inşaata yatırıyordu. Yeni düzenleme ile para iade süresi de 2 katına çıkacak” dedi.




Sözcü


Geri Dön