19 / 04 / 2024

Mal sahibi ölmeden tapuya şerh konabilir mi?

Mal sahibi ölmeden tapuya şerh konabilir mi?

Posta yazarı Tamer Heper, '3 yıllık evli bir kadınım. Öz babam 2001'de ikinci evliliğini yaptı. Üvey annem yüzünden babam benimle görüşmeyi kesti. Onların oturduğu evi üvey annemin üzerine yapmaması için tapuya şerh koydurabilir miyim? Hakkımı korumak için ne yapabilirim?' sorusunu yanıtladı...



Posta köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü yazısında bir okuyucusunun '32 yaşında 3 yıllık evli bir kadınım. Öz babam 2001’de ikinci evliliğini yaptı. Ben üvey annemi çok seviyordum. Ancak 2017’de ben evlenip kendi evime geçtikten sonra gerek söylemleriyle gerek hal ve hareketleriyle babamı bana düşman ederek aramızı bozdu ve babam beni her yerden engelleyerek görüşmeyi kesti. Ben evlenmiş evlat olarak, babamın onların oturduğu evi üvey annemin üzerine yapmaması için tapuya şerh koydurabilir miyim? Mallarının üzerindeki hakkımı korumak için ne yapabilirim? Babam 64 yaşında' sorusuna cevap verdi. İşte Tamer Heper'in yazısı...

Mal sahibi ölmeden tapuya şerh konabilir mi?

32 yaşında 3 yıllık evli bir kadınım. Öz babam 2001’de ikinci evliliğini yaptı. Ben üvey annemi çok seviyordum. Ancak 2017’de ben evlenip kendi evime geçtikten sonra gerek söylemleriyle gerek hal ve hareketleriyle babamı bana düşman ederek aramızı bozdu ve babam beni her yerden engelleyerek görüşmeyi kesti. Ben evlenmiş evlat olarak, babamın onların oturduğu evi üvey annemin üzerine yapmaması için tapuya şerh koydurabilir miyim? Mallarının üzerindeki hakkımı korumak için ne yapabilirim? Babam 64 yaşında. 

M.A.

*****

Okuyucumun sorusu biraz uzun görünüyor ama yanıt çok kısa. Babanız hayatta olduğu sürece hiçbir şey yapamazsınız. Cevap bu kadar. Evet herkes sahibi olduğu mal varlığından yasalara aykırı olmamak kaydı ile dilediği gibi tasarruf eder. İster atar ister satar.

Tabii bunu bir deyim olarak söyledim ama bir gerçektir ki dilediğine satar, dilediğine bağışlar, dilerse paraya çevirir, o parayı da istediği gibi harcar.

*****

Yukarıdaki kısa yanıtın açılımı bu. Ancak, babanızın durumunda olan birinin mal varlığına müdahale, onun vefatından sonra söz konusu olur. Şayet gayrimenkulünü bağışlamışsa, okuyucum durumunda olan mahfuz hisseli mirasçı, mahfuz hissesine yani saklı payına tecavüz edilen bölümün kendisine iadesini ister.

Şayet satış gibi gösterilip bağış yapılmışsa bu defa miras payının tamamını ister.

Bunun için de ancak vefattan sonra dava açmak gerekir. Bunların dışında babanız hayattayken öyle tapuda tedbir veya satış yasağı veya tasarrufunu engelleme gibi bir girişiminiz olamaz. (Biliyorsunuzdur umarım babanızın vefatı halinde mal varlığının dörtte üçü sizin, dörtte biri ikinci eşinin.)


Geri Dön