19 / 04 / 2024

Kira sözleşmesi tapuya şerh edilir mi?

 Kira sözleşmesi tapuya şerh edilir mi?

Kira sözleşmesi taşınmaz mallar için kiracı ile ev sahibi tarafından imzalanıyor.Peki,kira sözleşmesi tapuya şerh edilir mi?Kiranın tapuya şerhi için yapılması gerekenler nelerdir?



Kira sözleşmesi tapuya şerh edilir mi?

Kira sözleşmenin tapuda gözükmesi için ev sahibi ile kiracı arasında arasında yapılan sözleşmenin tapuya şerhi gerekli oluyor.Kira sözleşmeleri için noter gerekmezken,sözleşmenin tapuya şerhi için noterde yapılması gerekiyor.Noterde yapılmış sözleşmeler için kiracı tapu için şerh işlemini gerçekleştirebiliyor.


Eğer kira sözleşmesi noterde yapılmamış  ya da noterde yapılmış ancak tek taraflı şerh yetkisi kiracıya verilmemiş ise taşınmaz mal sahibinin başvurusu ve akit sırasında imza atması gerekiyor.  Kira şerhi için bazı belgeler gerekli oluyor. Gerekli olan belgeler şu şekildedir:


1. Kiralanan yerin tapu senedi  

2. Kira sözleşmesi

3. Taraf/Tarafların fotoğraflı nüfus cüzdanı,

4. İşlem taraflarında temsilci sıfatıyla katılan var ise, temsile ilişkin belge.

5. Kiracı ya da kiralayan taraflardan herhangi biri şirket ise şirket evrakları ( Şirkete ait tapuda işlem yapmak için alınan yetki belgesi aslı, imza sirkülerinin aslı, vergi levhası fotokopisi 


Sözleşme süresine göre hesaplanacak kira toplamı ve sözleşmede süre belirtilmemiş ise bir yıllık kira bedeli üzerinden; binde 5.94 oranında harç tahsili gerekiyor.  Ayrıca noterce düzenlenmemiş ise kira sözleşmelerinin şerhinde damga Vergisi Kanununca Binde 1.5 oranında damga vergisi tahsil ettiriliyor. Ayrıca döner sermaye işletmesinin belirlediği tarife üzerinden ücret alınıyor. 


Kiralanan gayrimenkul üzerinde ipotek, haciz veya tedbir olsa bile bu gayrimenkullerin kira sözleşmelerinin tapu siciline işlenmesinde yasal bir sakınca bulunmuyor. 


Kira şerhi uygulanmış bir gayrimenkulun satılması durumunda ise, yeni maliğin kiracıyı kira süresi dolmadan tahliye ettirmesi söz konusu olmuyor. Çünkü yeni malik, gayrimenkulü alırken kira şerhini kabul ederek alabiliyo ve böylece yeni malik, kiracının süresinin dolmasını beklemek zorunda kalıyor.


Kira geç ödenirse ne olur?



Özge ÖZDEMİR/Emlakkulisi.com


Geri Dön