25 / 04 / 2024

Kira sözleşmesinin tapuya şerh edilmesi!

Kira sözleşmesinin tapuya şerh edilmesi!

Kira sözleşmesi, taşınmaz kiralamalarında kiracı ile mal sahibi arasında imzalanıyor. Yapılan bu kira sözleşmesi tapuya şerh edilebiliyor. İşte kira sözleşmesinin tapuya şerh edilmesi için gerekenler...



Kira sözleşmesinin tapuya şerh edilmesi!

Kira sözleşmesi, taşınmaz kiralamalarında kiracı ile mal sahibi arasında imzalanıyor. Yapılan bu kira sözleşmesi tapuya şerh edilebiliyor. Peki, kira sözleşmesinin tapuya şerhi için neler gerekli?


Kira şerhi, bir taşınmaz malın maliki ile kiracı arasında düzenlenmiş kira sözleşmesinin tapu kütüğünün şerhler sütununa işlenmesi işlemine deniyor.


Bilindiği üzere kira sözleşmesi noterde yapılmış ve kiracıya şerh yetkisi verilmiş ise sadece kiracının başvurusu ile yapılabiliyor. Eğer kira sözleşmesi noterde yapılmamış ise ya da noterde yapılmış ancak tek taraflı şerh yetkisi kiracıya verilmemiş ise taşınmaz sahibinin başvurusu ve akit sırasında imza atması da gerekiyor.


Sözleşme süresine göre hesaplanacak kira toplamı ve sözleşmede süre belirtilmemişse bir yıllık kira bedeli üzerinden harç tahsil ediliyor.


Kira sözleşmesinin tapuya şerh edilmesi için gerekenler:


- Kiralanan yerin tapu senedi  

- Kira sözleşmesi

- Taraf/Tarafların fotoğraflı nüfus cüzdanı,

- İşlem taraflarında temsilci sıfatıyla katılan var ise, temsile ilişkin belge.

- Kiracı ya da kiralayan taraflardan herhangi biri şirket ise şirket evrakları ( Şirkete ait tapuda işlem yapmak için alınan yetki belgesi aslı, imza sirkülerinin aslı, vergi levhası fotokopisi 



Kira sözleşmelerinde görevli mahkeme!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön