25 / 04 / 2024

​Malatya'da hasar gören tarihi yapılar restore ediliyor!

​Malatya'da hasar gören tarihi yapılar restore ediliyor!

Vakıflar Genel Müdürlüğü'nce Elazığ Sivrice merkezinde yaşanan depremde, Malatya'da hasar alan Ulu Camii ile Yeni Cami'de yenileme çalışmalarına başlandı.



Malatya depremde hasar alan tarihi yapılarda bakım çalışmaları yapıldı. ​Vakıflar Genel Müdürlüğü'nce Elazığ Sivrice merkezinde meydana gelen depremde, Malatya'da hasar gören Ulu Camii ile Yeni Cami'de restorasyon çalışmaları başladı.

Risale Haber'de yer alan habere göre; ilk etapta artçı depremler karşında bulunan yapıların daha fazla zarar görmemesi için, Ulu Camii'nin kemerlerinde ve Yeni Camii Kubbesinde güçlendirme çalışması yaptıklarından bahseden Malatya Vakıflar Bölge Müdürü Kenan Doğan, ardından restorasyon çalışması için proje aşamasında olduğunu açıkladı.

Ulu Cami'nin güneyinde yer alan, Şahabeyyi-i Kübra medresesini de ayağa kaldıracaklarını kaydeden Doğan, bu yılda temelin izine rastlanması için kazı çalışmaları yapacaklarını ve daha sonra gerekli hazırlıkları yaparak önümüzdeki yıllarda ayağa kaldıracaklarından bahsetti. Yeni Camii Restorasyon çalışmasını 2020 yılı sonuna kadar tamamlayacaklarını ve ibadete açmayı planladıklarından bahseden Doğan, Ulu Camii'nin ise restorasyon çalışmasının daha çok kapsamlı olması amacıyla ibadete açılmasının uzun süreceğini kaydetti.

"Malatya'mızda 7 tarihi yapıda hasar oluştu"

,24 Ocak tarihinde Elazığ Sivrice Merkezli 6,9 büyüklüğüne sahip depremde bölgede 17'ye yakın tarihi eserin hasar aldığından bahseden Doğan, "Malatya'mızda Ulu Cami, Yeni Cami, Şahabiyye-i Kübra Medresesi ve Alaca Kapı Mescidinde gözle görülür hasarlar oluştu. Sütlü Minare ve Silahtar Mustafa Kemal Paşa Kervansarayında ise küçük hasarlar oluştu." dedi.

"İlk etapta artçı depremlere karşı önlemleri almış bulunmaktayız"

Depremden sonra ilk tespitleri yaptıklarını ve daha sonra yapıların incelemeye alındığından bahseden Doğan, "Statik açıdan raporları hazırlandı. Ön raporlarla ilgili koruma kurullarından onayları alındı. Biz de bu doğrultuda ilk etapta artçı depremlere karşı önlemleri almış bulunmaktayız. İska sistemi dediğimiz destek şeklinde kemerleri destekliyoruz. Çünkü artçı depremler devam ediyor. Birinci önceliğimiz, artçı depremlerde oluşabilecek hasarların önüne geçebilmektir. Ulu Camii bitirmek üzereyiz. Yeni Camii'nin Kubbesinin kasnağını sargılarla güçlendirerek bir artçı depremde dağılmasının önüne geçtik. Bu doğrultuda çalışmalarımız devam ediyor." diye konuştu. 

"Güçlendirmeyi bitirdikten sonra restorasyon çalışmalarına başlayacağız."

Birinci etap olan güçlendirme çalışmaların tamamlanmasıyla ikinci etap olan proje aşamasına geçeceklerini anlatan Doğan, "Birinci etabı bitirmek üzereyiz. İkinci etap dediğimiz proje aşaması da İnşallah hızlı bir şekilde, projeleri de bitirdikten sonra koruma kurulundan geçirip bir an önce restorasyon çalışmalarına başlayacağız. İnşallah Yeni Camii'nin restorasyon çalışmalarını bitirip bu yılsonu ibadete açılmasını planlıyoruz. Ulu Cami'de depremin verdiği hasarı gidereceğiz. Ama onarım başlamışken, yapıda kapsamlı bir restorasyon yapmak istedik. Çevre düzenlemesi, çiniler ve üst örtüsü olsun İnşallah genel kapsamlı bir restorasyon yapacağız. Ulu Cami'nin restorasyonu, Yeni Cami'ye göre biraz daha uzun süreceği için ibadete açılması biraz daha uzun sürer." açıklamasında bulundu.

"Şahabiyye-i Kübra Medresesini de ayağa kaldıracağız"

Ulu Cami'nin hemen yanında bulunan güney tarafında yer alan ve 1913 yılına kadar faaliyette bulunan Şahabiyye-i Kübra medresesinde çalışmalara başlayacaklarından bahseden Doğan, "Bu yıl temelin izine rastlanması için kazı çalışmaları yapılacak. Temel izine rastladıktan sonra gerekli hazırlığı yapıp önümüzdeki yıllarda ayağa kaldıracağız inşallah. Bu yıl belki birkaç öncelikli yapımız daha vardı ama hem onları, hem de depremde hasar gören bu yapıların inşallah hızlı bir şekilde restorasyon çalışmalarını gerçekleştireceğiz. Geçen hafta Vakıflar Bölge Müdürümüz Sayın Burhan Ersoy buraya yaptığı ziyaretlerinde bir an önce çalışmaların başlatılması noktasında talimat verdiler. Genel Müdürümüz ödenek noktasında herhangi bir sıkıntı olmadığını söyledi. Arkadaşlarımız hızlı bir şekilde çalışmalarını yürütüyor. Bir an önce bu yapıların onarımını bitirip tekrardan ibadete açılmasını planlıyoruz." ifadelerini kullandı.

Malatya depreminin bilançosu: 4.933 bina ağır, 8.614 bina az hasarlı!

Malatya'da depremzedeler konteynerlere yerleşiyor!


Geri Dön