25 / 04 / 2024

Malatya'daki DSİ binasına ilişkin 9 sorun mecliste!

Malatya'daki DSİ binasına ilişkin 9 sorun mecliste!

CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, Malatya'da yapılan DSİ hizmet binasına Meteoroloji ve Orman ve Su İşleri il müdürlüklerinin de taşınmasına ilişkin 9 sorunu TBMM gündemine taşıdı..



Malatya daki DSİ binasına ilişkin 9 sorun mecliste!

 

CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, Malatya'da yapılan DSİ hizmet binasına Meteoroloji ve Orman ve Su İşleri il müdürlüklerinin de taşınmasına ilişkin soru önergesi hazırladı. Ağbaba sorularını Orman Ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'na sordu.

 

Ağbaba önergesinde "Malatya başta kayısı olmak üzere çok çeşitli meyve ürünlerinin üretildiği, bölgenin en önemli tarım kentlerinde biridir. Sadece 7 milyona yakın kayısı ağacı bile düşünüldüğünde sulama konusunda ne kadar hassas bir şehir olduğu değerlendirilecektir. Malatya’da kayısının yanı sıra, elma, ceviz, armut, kiraz, çilek gibi çok farklı türden meyve üretilmekte, Türkiye ekonomisine ciddi katkılar sağlamaktadır. DSİ Bölge Müdürlüğü’nün sulama, gölet, baraj gibi önemli yatırımların yer aldığı, bölgenin en önemli tarım arazilerine sahip Malatya’da değil de başka bir şehirde bulunması yıllardır tartışılmaktadır. Türkiye genelindeki 15 DSİ bölge müdürlüğüne bağlı şube müdürlükleri içinde, personel, makine parkı, hizmet sorumluluk alanı, yürüttüğü projeler ve yatırım miktarı bakımından en büyük şubesi olan ve bu özellikleri nedeniyle Malatya’da bölge müdürlüğü kurulması gerektiği sürekli dillendirilmektedir." dedi.

 

"Battalgazi Belediyesi tarafından Topsöğüt Bölgesinde Türkiye’nin en büyük ‘DSİ Şube Müdürlüğü’ olan DSİ Malatya Şube Müdürlüğü için, yeni hizmet binası yaptırılmakta olup, belediye başkanı Selahattin Gürkan binayla ilgili “Türkiye de kendi örneğinde tek ve ilktir. Hiçbir bölge müdürlüğünde bu kadar kompleksli bir yapı yoktur. Bir Şube Müdürlüğüne bu kadar geniş kapsamlı bir kompleks yaptık” ifadelerini kullanmıştır. Battalgazi Belediyesi tarafından Türkiye’de örneği olmadığı açıklanan hizmet binasına Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın talimatıyla Orman İşletme Müdürlüğü ve Meteoroloji Müdürlüğünün de yerleştirileceği öğrenilmiştir." şeklinde açıklamalarda da bulunan CHP'li Ağbaba "Yapılan hizmet binasının zemin katın yarısına Meteoroloji Bölge Müdürtüğü, Zemin katın diğer yarısı ve 1. Katına Orman İşletme Müdürlüğü, 2.ve 3. Kata ise Devlet Su İşleri Malatya Şube Müdürlüğü’nün taşınmasının istendiği belirtilmektedir." diyerek konuya ilişkin 9 soru sordu.

 

Ağbaba'nın soruları


1- Türkiye genelinde hizmet sorumluluk alanı, yürüttüğü projeler ve yatırım miktarı bakımından en büyük şubesi olan Malatya’ya önümüzdeki dönemde bölge müdürlüğü kurulması düşünülmekte midir? En büyük şubeye değil de daha küçük şubelere bölge müdürlüğü kurulmasının amacı nedir?

 

2- Battalgazi Belediyesi tarafından bölge müdürlüklerinde bile olmayan nitelikte yapılan hizmet binasına son anda 2 kurumun daha yerleştirilmesine neden ihtiyaç duyulmuştur? Yapılan bu tasarrufla ileride bölge müdürlüğü olabilecek DSİ Malatya’nın önünün kesilmek istendiği iddiaları doğru mudur?

 

3- DSİ binasına nakledilecek olan Orman ve Su İşleri Müdürlüğü ile Meteoroloji Müdürlüğü’nün mevcut binaları ne amaçla kullanılacaktır? Hangi sebeple kurumlar tek bir yere toplanmaktadır?

 

4- 3 kurumun birada hizmet vermesi planlanıyordu ise neden en başından itibaren böyle bir bina yapılmamıştır? Tek bir kurum için yapılan binada 3 kurumun sağlıklı bir şekilde hizmet verebileceği düşünülmekte midir? Her birinin ayrı ayrı çok sayıda hizmet aracı olan 3 kurumun makine, teknik, ekipman ve araçlarının yeni binaya sığacağı düşünülmekte midir?

 

5- Şayet bina büyükse Battalgazi Belediyesi neden daha fazla para harcamıştır? Bina DSİ’ye göre yapıldıysa neden iki kurum daha aynı binaya taşınmaktadır?

 

6- DSİ Müdürlüğünün yaklaşık 250 çalışanı olduğu belirtilmektedir Yapılan binanın mevcut il müdürlüğü göz ününe alınarak yapıldığı düşünülür ise 250 kişilik binaya 400 ün üzerinde personelin yerleştirilmesinin vatandaşa hizmet sunma noktasında yaratacağı sorunlar düşünülmekte midir?

 

7- Türkiye’nin hangi şehrinde DSİ, Orman ve Su İşleri ve Meteoroloji il müdürlüğü aynı binada hizmet vermektedir? Şayet yok ise Malatya neden denek il olarak seçilmiştir?

 

8- Meteoroloji Müdürlüğünün hava tahmini yapabilmesi için araç gereçleri ve rasat işlemlerinin yeni binada yapılıp yapılmayacağı incelenmiş midir?

 

9-Orman ve Su işleri Müdürlüğünün mevcut binasına geçtiğimiz yıl 1 Milyon liraya yakın para harcayarak tadilattan geçirildiği iddiaları doğru mudur? Doğru ise vatandaşın cebinden giden 1 Milyon lira ne olacaktır?

 


Geri Dön