27 / 04 / 2024

Manavgat'ta tartışmalı otel yıkımı!

Manavgat'ta tartışmalı otel yıkımı!

Antalya Manavgat'ta  bir butik otelin yıkımı sırasında tartışma çıktı. Belediye tarafından çok sayıda personelin gelerek, binayı boşaltıp, başladığı yıkım sürerken mahkemeden yürütmeyi durdurma kararı verdi.



Antalya'nın Manavgat ilçesinde bir butik otelin belediye ekiplerince yıkımına başlandı. Belediye tarafından çok sayıda personelin gelip, binayı tahliye ederek, başladığı yıkıma devam ederken mahkeme tarafından yürütmeyi durdurmaya karar verdi. Bu durum üzerine belediye personeli, yıkım çalışmasını bırakıp binadan ayrıldı. İşletme sahibi İhsan Aral, Danıştay'ın 1986 yılında verdiği kararr kapsamında otelinin yıkılamayacağını iddia etti. Manavgat Belediye Başkanı CHP'li Şükrü Sözen ise "Bu binaların tamamı kaçak. Orada tescilli olarak ifade ettikleri bina da ortada yok. Bunun üzerine dev bir bina inşa etmişler" diye konuştu.

1972 yılında faaliyete başladı

Dünyaca ünlü Side Mahallesi'nde yer alan ve butik tarzda faaliyette bulunan Yalı Hotel, 1972 yılında faaliyete başladı. 1976 yılında Side bölgesi Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından SİT alanı ilan edildi. O dönem hazırlanan imar planı kapsamında halihazırda oluşan binaların tamamının olduğu şekilde bırakılmasına karar verildi. 1982 yılında ise bakanlık bu kez Yalı Hotel'in yıkılarak, yerinin yeşil alan ve yol olarak kullanılması kararını aldı. Kararın ardından Yalı Hotel'in o dönemki sahibi Oral Aral konuyu yargıya taşıdı. Bunun üzerine Danıştay 1986 yılında verdiği kararda, Yalı Hotel'e ait binalarla ilgili 'Taşınmaz üzerindeki yapı ömrünü tamamlayana kadar 18/07/1985 gün ve 1313 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıkları Yüksek Kurulu kararı doğrultusunda korunacaktır' kararı verildi.

Mülk sahipleri projeyi yargıya taşıdı

2017'de Antalya Valiliği, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu ve Manavgat Belediyesi, Side bölgesinin yeniden gerçekleşmesi için 'Antik Side Kentsel Tasarım Projesi'ne başladı. Proje içerisinde Side'de hayata geçirilen dönüşüm sürecinde birçok yapının yıkımı gerçekleşti. Bunların yerine belirlenen projelerde binalar inşa edildi. Ancak projeyle beraber yıkılması kararlaştırılan Yalı Hotel'in şu anki sahibi olan, Oral Aral'ın oğlu İhsan Aral'ın da aralarında yer aldığı bazı mülk sahipleri projeyi yargıya taşıdı. O dönem İhsan Aral, projenin iptali ve yürütmenin aa verilmesi amacıyla Antalya 5'inci İdare Mahkemesi'ne başvuruda bulundu. Mahkeme, 8 Nisan tarihinde İhsan Aral'ın yürütmenin durdurulması amacıyla açılan isteğini reddetti. Karar 20 Nisan Pazartesi günü İhsan Aral'a tebliğ edildi. Bunun üzerine İhsan Aral da bir üst mahkeme olan Konya Bölge İdare Mahkemesi'ne itiraz etti.

Yürütmeyi durdurma

Antalya 5'inci İdare Mahkemesi tarafından verilen yürütmeyi durdurma talebinin reddedilmesi kararının ardından Manavgat Belediyesi bugün saat 07.30'da görevli personelleri ve iş makineleriyle yıkım işlemi için otelin yer aldığı alana geldi. Jandarma ekiplerince geniş güvenlik önlemleri alınmasından sonra biri mutfak, diğer ikisi ise konaklama tesisi olarak kullanılan 3 bina ve eklentileri olan iş yerlerindeki ürünler boşaltıldıktan sonra iş makineleriyle yıkıldı. Yıkımın ardından bina sahibi İhsan Aral, otelin aynı zamanda kendi ikametgahı olduğunu, yürütmeyi durdurma kararının reddedilmesi için itiraz başvurusunda yaptıklarını ifade ederek, zabıta görevlileriyle tartışma yaşadı. Aral, zabıta görevlileri tarafından binadan dışarı çıkarıldı. Yıkım sırasında ise İhsan Aral'ın geçen hafta yaptığı başvuru üzerine yıkılması amacıyla mahkemenin yürütmeyi durdurma kararı alındı. Bunun üzerine belediye personeli, yıkım işlemini durdurup, bölgeden ayrıldı. Binadan boşaltılan malzemeler ise yol üzerinde olduğu gibi bırakıldı.

'Sit alanı ilan edilmeden hizmete açıldı'

Gazetecilere açıklamalarda bulunan İhsan Aral, Side'de, şu anda Yalı Hotel'in olduğu yerde 4 nesildir yaşadıklarını, kendilerinin başka evi olmadığından bahsetti. Yalı Hotel'in Side bölgesi sit alanı ilan edilmeden, 1972'de hizmete açıldığını, çeşitli defalar davalara konu olduğundan bahseden Aral, "Danıştay, 1986 yılında 'Taşınmaz üzerindeki yapının ömrünü tamamlayana kadar 18/07/1985 gün ve 1313 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıkları Yüksek Kurulu kararı doğrultusunda korunacaktır' diyerek binalarımızın kendileri yıkılmadan yıkılamayacağı yönünde karar aldı. Buna rağmen Manavgat Belediyesi, bu karara karşın ısrarla bizim binamızı yıkmak istiyor. Geçen çarşamba günü akşam saat 16.30 sıralarında otele gelen zabıta görevlisi, çalışanımıza 'binayı boşaltmamız gerektiğini, pazartesi yıkım yapılacağını' söylemiş. Ben bunu duyunca Manavgat Belediyesi'ne faks çektim, kontrol için aradığımda faksın mürekkebinin bittiğini söylediler. Bunun üzerine mail attım. Bu sefer de bilgi işlemdeki çalışanın yerinde olmadığı söylendi" ifadelerini kullandı.

'Danıştay kararına rağmen evimizi yıktıklar'

Yürütmeye ara verilmesi kararının kaldırılmasını geçen hafta pazartesi günü öğrendiğinden bahseden İhsan Aral, kendisinin tebligatı alır almaz Konya Bölge İdare Mahkemesi'ne itiraz ettiğini ve gerekli belgeleri PTT ile gönderdiğini sözlerine ekledi. Aral, "Yürütmeyi durdurma kalkar kalkmaz belediye anında yıkıma geldi. Ben itiraz belgelerimi PTT ile gönderdim. Ancak 'Covid-19' salgını nedeniyle postalar işlemiyor. Postanedekilerin hepsi izinde. Postalar gitmediği zaman hakimler karar veremiyor. Esasında tamamıyla haklıyım. Danıştay kararlarım var" dedi. 8-9 zabıtanın kendi mülkünden zorla çıkardıklarından bahseden İhsan Aral, "Bugün başta Manavgat Belediye Başkanı Şükrü Sözen olmak üzere bütün sorumlular hakkında suç duyurusunda bulunacağız. Hem ceza davası hem de tazminat davası açacağız. Danıştay kararına rağmen evimizi yıktılar" şeklinde konuştu. Aral, yürütmeyi durdurma kararının UYAP'a yüklenmesinden sonra belediye başkanının emriyle diğer binanın da yıkıldığını, merpenlerin ve balkonların kullanılamaz hale getirildiğinden bahsetti.

Tescilli bina tamamen yok edilmiş

Yıkım çalışma alanında incelemelerde bulunan Manavgat Belediye Başkanı Şükrü Sözen ise Side'nin sadece Manavgat'ın değil, Antalya'nın hatta Türkiye'nin göz bebeği turizm merkezi olduğundan bahsetti. Side'de tarihin gün yüzüne çıkarılması için Antalya Valiliği ve Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu ile beraber proje ürettiklerinden bahseden Sözen, "Bu projeyle Side değerini katlayacak. Side eski haline geri dönecek" dedi. Başkan Sözen, bina hakkında verilen Danıştay kararının ise eski bina için olduğunu, o binanın şimdi yerinde bulunmadığını kaydetti. Başkan Sözen, "Önde bir bina var bakın, orada küçücük tescilli bir bina var. Küçücük. O tescilli bina tamamen yok edilmiş, kaybedilmiş. Görünmüyor bile. Doğru bilgiler değil. Mahkemeye de biz bunları belgeleriyle ifade ettik. Bu binaların tamamı kaçak. Orada tescilli olarak ifade ettikleri bina da ortada yok. Bunun üzerine dev bir bina inşa etmişler" açıklamasında bulundu. 


Geri Dön