29 / 03 / 2024

Manisa Kule Peribacaları tabiat anıtı ilan edildi!

 Manisa Kule Peribacaları tabiat anıtı ilan edildi!

Manisa'nın Kula ilçesinde bulunan Kula Peribacaları'yla Türkiye'nin tabiat anıtı sayısı 107'ye ulaştı...




Manisa'nın Kula ilçesinde bulunan Kula Peri bacaları, tabiat anıtı ilan edildi. Kula Peribacaları'yla Türkiye'nin tabiat anıtı sayısı 107'ye ulaştı. 

     Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, Türkiye'nin tabii, kültürel ve rekreasyonel kaynak değerlerine sahip yörelerini, 2873 Sayılı Milli Parklar Kanunu'na göre Milli Park, Tabiat Parkı, Tabiatı Koruma Alanı ve Tabiat Anıtı olarak ayırıp koruma altına almaya devam ediyor. 

     Türkiye'nin ulusal ve uluslar arası düzeyde öneme sahip müstesna köşelerinin korunarak sürdürülebilirliğinin sağlanması ile bu sahalara olan farklı kullanım taleplerinin kontrollü ve planlı bir şekilde karşılanabilmesi için çalışmalar yürüten Genel Müdürlüğün hedefleri arasında bu alanların koruma ve kullanma dengesi gözetilerek gelecek nesillere milli bir miras olarak bırakılması da yer alıyor. 

     Bu amaçla yürütülen çalışmalar neticesinde Manisa'nın Kula ilçesindeki Kula Peribacaları, geçtiğimiz Aralık ayında Tabiat Anıtı ilan edildi. Kula Peri Bacaları'nın da tabiat anıtı ilan edilmesi ile Türkiye'deki tabiat anıtı sayısı 107'ye yükseldi. 

     Hakim ağaç türü meşe olan 152 hektarlık sahadaki ağaçlar orta yaşlı ve yaşlı ağaçlardan oluşuyor. Volkanizma ve erozyon sonucu, bazaltla örtülmüş platonun yatay katmanlı tortul kütlesinin rüzgarla savrulan kum ve toprak tanecikleri ile yontulması sonucu şekillenen peribacalarının bulunduğu bölge, sağladığı görsel peyzaj bütünlüğü ile önemli bir turizm ve rekreasyon alanı niteliği taşıyor. 

     Saha ayrıca kültür ve turizm açısından da 1. Derece Arkeolojik ve Doğal Sit Alanı özelliği ile ön plana çıkıyor. 


AA


Geri Dön