28 / 03 / 2024

Manisa OSB'den işgücü, konut ve kadın istihdamı için proje!

 Manisa OSB'den işgücü, konut ve kadın istihdamı için proje!

Manisa Organize Sanayi Bölgesi Sanayicileri Derneği, kalifiye eleman sorununa çözüm olarak kurulan MOSB Endüstri Meslek Lisesi'ni de özel okula dönüştürdü




Aldığı ödüllerle adını Avrupa'ya duyuran ve Çinli yatırımcılar tarafından dünyada yatırım yapılabilecek OSB şeçilen Manisa Organize Sanayi Bölgesi'nde (MOSB) yatımcının son dönemde öne çıkan 3 sorununa çözüm aranıyor. Kalifiye eleman, konut ve kadın istihdamı konusunda projeler geliştiren Manisa Organize Sanayi Bölgesi Sanayicileri Derneği, Manisa'ya dışardan gelen beyaz yakalı personelin konut sorununu çözüm bulabilmek için belediye ve  TOKİ  ile bağlantı kurdu. Sanayicilerin kalifiye eleman sorununa yönelik olarak faaliyete başlayan 960 öğrenci kapasiteli MOSB Endüstri Meslek Lisesi de daha etkin hizmet verebilmesi için özel okula dönüştürüldü. Kadın çalışanların çalışma yaşamından kopmamaları için kreş projesini hayata geçirmeye odaklanan dernek, servis geliş gidişlerini azaltmak için ise ring tren projesini devreye aldı.


Manisa Organize Sanayi Bölgesi Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı ve MOSB Yönetim Kurulu Üyesi Murat Çam, gerek altyapı hizmetleri gerekse yeni idari ve sosyal tesis alanları ile MOSB'un yatırımcı için cazibe merkezi olduğunu belirterek, "Ağustos 2011 itibariyle tüm parsellerin tahsisi tamamlandı. OSB'de genişleme çalışmalarının devam ediyor. 200 firmanın  faaliyet gösterdiği OSB'de,  35 bin kişi istihdam ediliyor. Çalışan sayısı yeni yatırımlarla birlikte önümüzdeki yıl rahatlıkla 40 bine ulaşır"dedi.


MOSB'nin yerli ve yabancı yatıırmcının  ilgi  odağı olmaya  devam ettiğini vurgulayan Çam, "Manisa geçtiğimiz yıl ihracatta 7'nci ilimiz oldu. Devler liğinde yer alıyor olmamızda MOSB'nin rolü çok büyük. Mükemmel altyapısı, lojistik avantajları, bünyesindeki firmalara sağladığı hizmet kalitesi ve fiyat avantajları sayesinde tam bir cazibe merkezi olan MOSB, her geçen gün katılımcılar için farklılıklar yaratan projeleri devreye alıyor. MOSB'un hedefi daha ileriye gitmek"diye konuştu.


Dernek olarak sanayiciye en iyi hizmeti vermeyi amaçladıklarını söyleyen Çam, son dönemde sanayiciyi rahatsız eden  3 önemli soruna  çözüm aradıklarını aktardı. Bu sorunların başında Manisa'nın da en büyük sıkıntısı olan konut sorununun geldiğini belirten Çam, "Konut sorunu sanayiciyi de olumsuz yönde etkiliyor. Manisa'da konut ciddi bir sıkıntı. Kiralar çok yükseldi. Dışardan gelen beyaz yakalıların oturacağı yer yok. 2+1, 1+1 konutlara ihtiyaç var. Bunun aşılması gerekiyor. Bu anlamda belediye ve TOKİ ile görüşme halindeyiz. Yönetici ve beyaz yakalı elemanı Manisa'da tutamıyoruz. Manisa'da eleman bulmakta zorlanıyoruz.  Dışardan yönetici, mühendis geliyor bu defa da  tek başına oturacağı konut bulamıyoruz" diye konuştu.

Ara eleman sorununu da sıkıntısını aşmak için de meslek lisesi kurduklarını kaydeden Çam, "Eğitilmiş işgücünü arttırmak amacıyla MOSB sanayicilerinin Elginkan Vakfı ile başlayan mesleki eğitim alanındaki hamlelerine Polinas Meslek Lisesi, Çukurova Kimya Meslek  Lisesi ve son olarak  MOSB Endüstri Meslek Lisesi  ile devam ettik. 2010-2011 eğitim ve öğretim döneminde  Milli Eğitim Bakanlığı'na  devredilerek faaliyetine başlayan MOSB  Endüstri Meslek Lisesi  gerek fiziki  koşulları  gerekse eğitim  öğrenim  yardımcı malzemeleri, atölyeleri, laboratuarları ile mükemmele yakın  bir seviyeye ulaştı. MOSB' taki sanayi tesislerine kalifiye çalışanlar yetiştirmesini sağlamak için  Mayıs 2012'de  yapılan genel kurulumuzda alınan karar gereği okulumuzun, özel okul haline dönüştürülmesi talebi MEB  ve  Manisa Valiliği'ne bildirildi ve olumlu görüşleri alındı. Böylece okulumuz  2012-2013 eğitim ve öğretim yılına özelleşmiş olarak  başladı. Okulumuz 960 öğrenci kapasiteli olup,  sanayicimizin ihtiyaç duyduğu  uzman nitelikli işgücü  kaynağının  oluşmasında önemli bir rol  üstlenecek" açıklamasını yaptı.


Ring tren için çalışmalara başladık

Üçüncü sorunlarının kadınları ekonomiye ve iş hayatına katmak olduğunu dile getiren Murat Çam, "Kadın çalışanlarımız tam yetişiyor. Sonrasında  evlenip çocuk sahibi olunca çocuğunu bırakabileceği biri olmadığı için işten ayrılıyor. Kadınları  ekonomiye ve iş hayatına kavuşturmak için dernek olarak OSB'de bir kreş açma çalışması içindeyiz"dedi.  Yeni yatırımlar ile önümüzdeki yıl OSB'de çalışan sayısının  rahatlıkla 40 bine ulaşacağını vurgulayan Çam, "Çalışanların ulaşım sorunu konusunda da çalışma halindeyiz. Servis geliş gidişlerini azaltmak için  ring tren çalışmalarına başladık. Konuyla ilgili belediye ile  görüşmelerimiz devam ediyor" şeklinde konuştu.



İSO listesinde MOSB'tan 30 firma


İstanbul Sanayi Odası'nın (İSO) 44 yıldır aralıksız olarak hazırladığı araştırma sonucuna göre MOSB'da faaliyet gösteren 20 firma, 500 büyük sanayi kuruluşu,  10 firmada  ikinci  500 büyük sanayi kuruluşu listesinde yer aldı.  Vestel Elektronik üretimden satışlar da 3 milyar 205 milyon 573 bin TL'lik rakamla geçen yıl girdiği 13'üncü sıradaki yerini korurken, diğer firmalarda üretimden satışlarını arttırarak daha üst sıralara yükseldi.


Koşmaz:Çinli yatırımcı çekmeye çalışıyoruz


*Manisa Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Koşmaz: MOSB aldığı ödüllerle adını Avrupa'ya duyurdu. 2007 yılında ise Çinli yatırımcılar tarafından 'dünyada yatırım yapılabilecek OSB' seçildik. Ancak bu ödülün karşılığını alamadık. Çinli yatırımcıyı Manisa'ya çekme başarısını gösterdiğimizi söyleyemeyiz. Ama bu durumda normal karşılanmalı. Dünya çok büyük bir Pazar. Çinliler özellikle Afrika bölgesine odaklanmış durumda. Yalnız Manisa Belediyemizin yaptığı bir çalışma bulunuyor. Belediyemiz Çin'in Yiwu şehriyle kardeş şehir protokolüne imza attı. Ekim ayı içerisinde de bu şehre bir ziyaret yapacağız. Bu şehrin Ticaret Odası ile kardeş oda olmak için girişimlere başladık. Ekim ayında yapacağımız ziyarette iki oda arasındaki protokole imza atacağız. Bu girişimimiz sonucunda iki ülke arasındaki ticari ilişkileri geliştirmeyi planlıyoruz.

Dünya


Geri Dön