29 / 03 / 2024

Mantolama yapılırken nelere dikkat edilmeli?

Mantolama yapılırken nelere dikkat edilmeli?

Konutlarda kullanılan enerjinin büyük bir kısmı ısıtma ve soğutma amaçlı olarak tüketiliyor. Söz konusu bu enerjinin; etkin kullanılması, ısı yalıtımı ile sağlanabiliyor. Peki, mantolama yapılırken nelere dikkat edilmeli?



Mantolama yapılırken nelere dikkat edilmeli?

Binalarımız kışın soğuyor, yazın ise ısınıyor. Kışın kömür, doğalgaz gibi yakıtlar kullanarak evimizi soğumaması için ısıtır, yazın ise ısınan evimizi klimalarla soğuturuz. 


Mantolama işlemiyle kışın ısınmak yazın da serinlemek için harcadığımız enerjiyi azaltmak ve daha rahat ortamlarda yaşamak amacıyla binaların dış cephe duvarları, cam ve doğramaları, çatıları, döşemeleri ve tesisatlarında, ısı geçişini azaltan önlemler alınıyor.


Meskenlerde kullanılan enerjinin büyük bir kısmı ısıtma ve soğutma amaçlı olarak tüketiliyor.  Söz konusu bu enerjinin; etkin kullanılması, ısı yalıtımı ile sağlanabiliyor.


Binalarda mantolama, binaların çatı ve duvarlarına, toprak temaslı mahallere, katları ayıran döşemelere, tesisat boruları ve havalandırma kanallarına, garaj, depo gibi ısıtılmayan bölümlere bakan duvarlara yapılıyor. 


Ayrıca özel kaplamalı yalıtım camı üniteleri ve yalıtımlı doğramalar kullanılarak kışın pencerelerden oluşan ısı kayıpları azaltılır, yazın binaya güneş ısısı girişi sınırlanıyor. Peki, mantolama yapılırken nelere dikkat edilmeli?


Mantolama yapılırken dikkat edilmesi gerekenler!

* Isı yalıtım uygulamalarında en az 3 cm ve üzeri ısı yalıtım levhasının kullanılmasına dikkat edilmesi gerekiyor. 

* Isı yalıtım uygulamalarında m² başına en az 6 adet mekanik tespit dübeli kullanılması gerekiyor. 

* Isı yalıtım levhalarının dizimleri kabul görmüş biçimlerde gerçekleştirilmiş olması gerekiyor. 

* Dış cephe ısı yalıtım uygulamalarında kullanılan malzemelerin birbirleriyle uyum göstermesi gerekir ve malzeme kalitelerinin uluslararası standartlarda olması önem teşkil ediyor. 

*İstenen sonuç ve tasarrufun sağlanabilmesi için ısı izolasyon uygulamalarının mutlaka dış cephelerde gerçekleştirilmesi gerekiyor.


Binalarda ısı yalıtımı nasıl gerçekleşir?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön