28 / 03 / 2024

Mantolama yüzde 60 tasarruf sağlıyor!

Mantolama yüzde 60 tasarruf sağlıyor!

Binalarda ısı sistemini sağlayan mantolama sistemi, yüzde 60 civarında tasarruf sağlıyor. Manisa Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Mustafa Yılmaz, sistemi başından yaptıranların kazançlı çıkacağını söyledi.



Manisa Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Mustafa Yılmaz, vatandaşları yapılarında mantolama sistemini uygulamaları konusunda uyardı. 


Mantolama sisteminin amacının binalarda ısı sistemini sağlamak olduğunu kaydeden Yılmaz, "Ne eskisi, ne de yenisi. Bunu en başından yaptıran kazançlı çıkar. Yaptırmayanlar da bir an önce yaptırırlarsa ısı yönünden tasarruf etmiş olurlar. Aynı zamanda ülke ekonomisine katkıda bulunmuş oluyorlar. Yüzde 60 civarında tasarruf sağlıyor. Bunu enerji kimlik belgesiyle karıştırıyorlar. Son yapılan binalarda enerji kimlik belgesi C grubu olarak veriliyor. Bu belgeler F'ye kadar gidiyor. Özellikle 99 depreminden sonra mantolama yapılıyor. Bu belgeler nerede kullanılıyor. 2017 yılından itibaren bu kimlik belgesi alınmazsa herhangi bir işlem yapılamaz. Eski binalarımızın çoğu yalıtımsız binalardır. Eski bina sahiplerine yalıtım yapmaları konusunda çağrıda bulunuyoruz. 


Şehrimizde doğalgaz da var. Havayı ısıtacaklarına evlerini ısıtsınlar. Kentsel dönüşüm çerçevesinde binalarını yenilesinler." dedi. 


"DENETLEME KONUSUNDA HASSASIZ"


Ülkemizde yapı sisteminin geliştiğini ifade eden Yılmaz, bundan dolayı mantolama sisteminin değişiklik gösterdiğini söyledi. Yılmaz, "Vatandaşlarımız en uygun malzemeye seçerek evlerini yalıtımlı hale getirmeleri gerekiyor. Yapıda kullanılan malzemelerini üretilen yerden kullanılan yere kadar denetliyoruz. Bu konuda hassasiyetle duruyoruz" diye konuştu. 


"RUTUBETİ ORTADAN KALDIRIYOR"


İnşaat Mühendisi Sami Akar da mantolama sisteminin yapılması gerektiğini kaydetti. Binaların kışın sıcak, yazın ise serin kalmaları açısından mantolamanın gerekli olduğunu belirten Akar, "Aynı zamanda binaya estetik katıyor. Isı dengesini sağlayarak binanın içindeki rutubeti ortadan kaldırıyor. Bunlar paket halinde alınmalıdır" dedi. 


Yeni Manisa Gazetesi





Geri Dön