24 / 04 / 2024

MARBLE 26-29 Mart tarihleri arasında düzenlenecek!

MARBLE 26-29 Mart tarihleri arasında düzenlenecek!

MARBLE (Uluslararası Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı), 20'nci kez kapılarını açıyor. 26-29 Mart tarihlerinde Kültürpark'ta düzenlenecek olan fuara dünyanın dört bir yanından bin 200'e yakın firma katılacak.




Dünya doğaltaş sektörünün  İzmir  buluşması olan MARBLE (Uluslararası Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı), 20'nci kez kapılarını açıyor. 26-29 Mart tarihlerinde Kültürpark'ta düzenlenecek olan fuara dünyanın dört bir yanından bin 200'e yakın firma katılacak. 80 civarındaki ülkeden on binlerce müşteri fuarı ziyaret edecek. Bu yıl 3 milyar dolarlık ihracat hedefleyen doğaltaş sektörüne milyonlarca dolarlık yeni sipariş getirmesi beklenen MARBLE Fuarı'nın, kentin ekonomisine 80 milyon doların üzerinde katkı yapacağı tahmin ediliyor. Doğaltaş fuarına özellikle petrol ve doğalgaz zengini Arap ülkeleri ile inşaat sektörünün çok canlı olduğu Çin'den müşteriler gelecek. Küresel krizin etkilerinden çıkmaya çalışan Amerikalılar da fuarda Türk doğaltaş sektörünün önemli alıcıları arasında yer alacak. 


Adresi değişecek

İZFAŞ Genel Müdür Vekili Mehmet Şakir Örs, 20. MARBLE Fuarı'nın ayrı önemi olduğunu dile getirerek, "Doğaltaş fuarımızı son kez Kültürpark'ta yapıyoruz. Artık 2015 yılında MARBLE Fuarı'nın adresi Gaziemir'deki uluslararası kongre ve fuar merkezimiz olacak. Bu yıl da hem yurtdışından hem yurtiçinden çok sayıda katılımcı bekliyoruz. Gerekli hazırlıkları yaptık. Fuara gelen ziyaretçileri İzmir'de en iyi şekilde ağırlayacağız. İzmirliler de kente büyük ekonomik katkı sağlayan bu fuarı yine sahiplenecek" dedi. Yeni fuar alanında katılımcı ve ziyaretçi olarak büyük artış beklediklerini dile getiren Örs, "Katılımcı sayısı geçen yılın aynı seviyesinde olacak. 4 kıtadan ziyaretçiler gelecek. Son yıllarda Çinliler doğaltaş ve mermerde hatırı sayılır şekilde öne çıkıyor. Avrupa ve Amerika'dan gelecek müşteriler var. Artık Türk doğaltaş sektörü dünyaya hitap ediyor. Biz de fuarı tanıtmak için çalışmaları uluslararası boyutta yaptık" diye konuştu. 


Çin ve Amerika

Ege Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Arslan Erdinç, MARBLE Fuarı'nın doğaltaş ihracatına milyonlarca dolar katkı sağlayacağını, kent ekonomisine de en az 80 milyon dolar bırakacağını söyledi. Türkiye'nin doğaltaş ihracatının ilk iki ayda yüzde 15 arttığını söyleyen Erdinç, "Bu artış oranı gelecek yaz yüzde 25 seviyesine ulaşacak. Geçen yıl 2.5 milyar dolar olan ihracatımız bu yılın sonunda 3 milyar doları geçecek. Bu büyümede MARBLE Fuarı'nda kurulacak iş bağlantılarının büyük rolü olacak" dedi. Fuarın müşteri kitlesinin ağırlıklı olarak Çin ve Amerika'dan geleceğini belirten Erdinç, Ortadoğu ülkelerinden, özellikle de EXPO 2020'yi kazanan Dubai'den de çok sayıda alıcının geleceğini açıkladı. Erdinç, "Sektörümüz 167 ülkeye ihracat yapıyor. Türkiye doğaltaşın cenneti. Bizim petrolümüz doğaltaşımız. Kazandırdığı net döviz ve sağladığı istihdam ile ülke ekonomisine katkı koymaya devam edeceğiz" diye konuştu. 


Rakamlarla doğaltaş sektörü

- Dünya rezervlerinin yüzde 40'ı Türkiye'de

- Geçen yıl 177 ülkeye ihracat yapıldı

- İhracat rakamı 2.2 milyar dolar 

- Ege'nin ihracatı 845 milyon dolar

- En büyük pazarlar Çin ve Amerika

- MARBLE, Xiamen ve Verona ile beraber üçüncü büyük fuar,



Yeni Asır


Geri Dön