26 / 04 / 2024

Mardin'deki Mor Evgin Manastırı turizme açılıyor!

Mardin'deki Mor Evgin Manastırı turizme açılıyor!

Mardin'in Nusaybin ilçesinde Bagok Dağı yamacına kurulu ve Suriye'ye kadar bütün ovayı gören Mor Evgin (Augin) Manastırı'nın turizme açılması için çalışma başlatıldı



 Nusaybin ilçesi Bagok Dağı yamacında, milattan sonra 363 yılından önce kurulduğu tahmin edilen ve genel görünümüyle Sümela Manastırı'na çok benzeyen Mor Evgin Manastırı'nın yeniden turizme açılması için çalışma yapılıyor.


Çözüm süreciyle birlikte Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde turizm potansiyeli gün yüzüne çıkmaya başlarken, 1970'den itibaren kapalı olan Nusaybin'deki Mor Evgin Manastırı'na baş rahip atanmasıyla manastır yeniden yerli ve yabancı turistlerin ziyaretine açılıyor.


Nusaybin Kaymakamı Murat Girgin, AA muhabirine Mor Evgin Manastırı'nın Süryani cemaatinin en eski ibadet yerlerinden biri olduğunu bildirdi. Mor Evgin Manastırı'nın, Mardin'deki Deyrulzaferan ve Midyat’taki Mor Gabriel manastırlarından daha eski olduğunu kaydeden Girgin, şöyle dedi:


"Manastır, rahiplerin, azizlerin ve din adamlarının yetiştiği, Süryani cemaatimizin çok önemli bir mabedidir. Onlar için hac yolu üzerinde bulunan, Kudüs'e hacca giden Süryanilerin uğrak yeriydi. Tabii burası daha önceden yolu olmayan ve hiç bir görevlinin olmadığı bir yerdi. 2006-2007 yıllarında kaymakamlığımızın yaptığı çalışmalarla yeni bir yol açıldı ve asfalt çalışması yapıldı. Şu anda burada iki rahip arkadaşımız görevlendirildi. Çok güzel bir çevre düzenlemesi yapıldı."


Manastıra yol ve içme suyu hattı çalışmalarının sürdüğünü ifade eden Kaymakam Girgin, manastıra görevlilerin atanması ve yapılacak tanıtımıyla birlikte hem yerli hem yabancı turistler tarafından önemli derecede ziyaret edileceğini belirtti. 


"Manastır, konumu ve manzarası itibariyle bölgenin Sümela Manastırı olabilecek bir yer" ifadesini kullanan Girgin, "Yapılacak restorasyon çalışmalarından sonra burası inanç turizminde hak ettiği yere ulaşacaktır. Buradaki çalışmaları en kısa sürede tamamlayacağız" diye konuştu.


- "Rahiplik yaşamı burada başladı"


Yaklaşık 3 ay önce Mor Evgin Manastırı'na atandığını anlatan Baş Rahip Yuyakim Unfal ise Süryaniler için büyük önem taşıyan manastırın Türkiye'nin zenginliği olduğunu kaydetti.

Mor Evgin'in Süryaniler için ikinci Kudüs olarak bilindiğini ifade eden Unfal, şunları söyledi:


"Rahiplik yaşamı burada başlamış ve burada binlerce rahip yetişmiştir. Cemaatimiz Kudüs'e gitmeden önce buradan bereket alıp, yollarına devam ediyorlardı. 1970 yılında son rahip Raban Lahdo Örz'ün vefatından sonra manastır 2011 yılına kadar boş kaldı. İlk defa 2011'de alınan resmi izinlerden sonra manastıra çıktık. Şu anda 2 rahip ve 3 öğrenci olmak üzere toplamda 5 kişi manastıra yerleşti. Yerli ve yabancı turistler manastırımıza geliyor. Manastırın kapısı açıldığı için çok neşeliyiz ve Allah'a şükür ediyoruz. Cemaatimizden bile çok kişi manastırı görmemiştir. Manastır hakkında tanıtıcı broşürler hazırlıyoruz."


AA


Geri Dön