18 / 04 / 2024

1600 yıllık Mor Kuryakus Manastırı turizme kazandırılıyor!

1600 yıllık Mor Kuryakus Manastırı turizme kazandırılıyor!

Batman'ın Beşiri ilçesinde yer alan Mor Kuryakus Manastırı'nda üç aşama şeklinde yapılması planlanan restorasyon çalışmalarının ilk etabı tamamlandı.



Batman'ın Beşiri ilçesinde bulunan Kıra Dağı eteklerinde yer alan Ayrancı köyünde 5. yüzyılda Süryani Hristiyanlar tarafından 2 bin 500 metrekare alan üzerinde 2 katlı olarak yapılan manastırın 3 etap şeklinde restore edilmesi amaçlanıyor.

Hürriyet Gazetesi'nde yer alan habere göre; yaklaşık 1 milyon 500 bin lira harcanan restorasyonun ilk etabında manastırın giriş kapısı, güney cephesinin tamamı, mezar odası ve mezar odasının doğu cephesi ile ikinci katta yer alan tüm odalar yenilendi. Bayram sonrasında başlayacak restorasyon çalışmalarının ikinci etabında ise çevre duvarı yapılacak, kilise ve orta avlu eski haline dönecek.

"Çok önemli bir turizm merkezi olacak"

Beşiri Kaymakamı Sinan Aşçı Mor Kuryakus Manastırı'nın Hasankeyf ile çok önemli bir turizm merkezi olacağından bahsetti. Manastırın Süryani Hristiyanlar tarafından geçmiş dönemlerde önemli bir inanç merkezi olacağından bahseden Aşçı, yaklaşık 9 ay önce başlanan restorasyonun ilk etabının tamamlandığını açıkladı.

Aşçı, bu kapsamda güney duvarı, iç güney ve mezar ile rahip odalarının onarıldığından bahsetti. Restorasyonun, Batman Valiliği, Dicle Kalkınma Ajansı, İl Özel İdaresi, Kültür ve Turizm Müdürlüğü koordinasyonunda gerçekleştiğini anlatan Aşçı, şunları söyledi: "Burası yüzyıllarca iki farklı dine mensup vatandaşların hoşgörü içinde yaşadığı bir yerleşim birimi olmuş. Süryani Hristiyanlarının inanç merkezi olan manastır ve hemen arka tarafında da hoşgörünün nasıl iç içe olduğunu bize gösteren camimiz mevcut. Köylülerimiz de bu yapının restore edilmesinden memnun. Bu tarihi yapının canlandırılmasını sevinçle karşılıyorlar."

Ayrancı Köyü Muhtarı Zübeyir Aktaş da manastırın turizme kazandırılması nedeniyle memnun olduğunu ifade ederek, yetkililere teşekkürlerini iletti.


Geri Dön