19 / 03 / 2024

Markalı konut üreticileri Ocak ayında fiyat artışına gitmedi!

Markalı konut üreticileri Ocak ayında fiyat artışına gitmedi!

‘REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi’ Ocak 2019 sonuçları açıklandı. Endekse göre, satışların yüzde 22’sinin bitmiş, yüzde 78’inin bitmemiş konut projelerinden yapıldığı Ocak ayında, stok erime hızı yüzde 3.3 oldu..



GYODER Başkanı Doç. Dr. Feyzullah Yetgin, ‘REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi’ 2019 yılı Ocak ayı sonuçlarını değerlendirdi. Yetgin, "Ocak ayında gerçekleştirilen yeni konut satışlarında peşinat ve banka kredisi kullanım oranı artarken, senet kullanım oranının azaldığını görüyoruz. Banka kredisi kullanım oranı Aralık ayında yüzde 4 gibi son derece düşük bir seviyeye gerilemişti. Ancak Ocak ayında bu oranın 6 puanlık bir artışla yüzde 10’ayükselmesi, faiz oranlarının yüzde 2’nin altına inmesiyle birlikte banka kredisi kullanımında tekrar hareketllilik başladığına işaret ediyor. Ayrıca yeni konut satışlarına yansıyan fiyat artışının yüzde 0.05 gibi düşük bir seviyede gerçekleşmesi, markalı konut üreticilerinin fiyat artışına gitmediğini gösteriyor" ifadelerini kullandı.

Markalı konut üreticileri Ocak ayında fiyat artışına gitmedi!

REIDIN Genel Müdürü Alp Çapa da Ocak ayı sonuçlarını değerlendirdi. Çapa şu ifadeleri kullandı; "REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi sonuçlarına göre, Ocak ayında bir önceki aya göre yüzde 0.05, geçen yılın aynı dönemine göre ise yüzde 2.79 oranında artış gerçekleşti. Aylık ve yıllık bazdaki bu artış oranları gerek üretici fiyat endeksi gerekse bina maliyet endeksi artış oranlarının altında kalmaktadır. 2019 yılının ilk ayında satışlarda senet kullanım oranı yüzde 38; aynı dönemde ise banka kredisi kullanım oranı yüzde 10 düzeyinde oluşmuştur. Özellikle banka kredisi kullanım oranının hem geçen ay hem bu ay düşük oranlarda kalması, konut kredi faizlerindeki hızlı yükselişin sonucudur. Diğer taraftan Ocak ayında yabancı yatırımcıya gerçekleştirilen satışlar (yüzde 7) ise son 6 aylık ortalamanın (yüzde 13) altında kaldı."

Markalı konut üreticileri Ocak ayında fiyat artışına gitmedi!

Yeni konutlarda fiyat artışı yüzde 0.05

Kamuoyunda ‘markalı projeler’ olarak adlandırılan, ağırlıklı olarak kurumsal gayrimenkul şirketlerinin ürettiği konutlar üzerinden geliştirilen ‘REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi’ sonuçlarına göre; Ocak ayında bir önceki aya göre yüzde 0.05, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2.79 ve endeksin başlangıç dönemi olan 2010 yılı Ocak ayına göre ise yüzde 83.90 oranında nominal artış gerçekleşti.

Satılan konutların yüzde 46’sı 1+1

Yeni Konut Fiyat Endeksi’nde, Ocak ayında bir önceki aya göre 1+1 konut tipinde yüzde 0.49oranında azalış; 2+1 konut tipinde yüzde 0.11 oranında artış, 3+1 konut tipinde yüzde 0.48 oranında artış ve 4+1 konut tipinde yüzde 0.31 oranında azalış yaşandı. Ocak ayında, markalı konut projeleri kapsamında gerçekleştirilen satışların yüzde 7’lik (son 6 aylık ortalama yüzde 13) kısmı yabancı yatırımcılara yapılırken, bu satışlarda yüzde 46 oranında 1+1 özellikteki konutlar tercih edildi.

Kredi kullanımı 6 puan yükselirken senetli satış 16 puan geriledi

Markalı projelerden konut satın alan müşterilerin peşinat, senet ve banka kredisi kullanım oranları incelendiğinde, Ocak ayında peşinat kullanım oranı yüzde 52, banka kredisi kullanım oranı yüzde 10 ve senet kullanım oranı yüzde 38 seviyesinde gerçekleştiği görüldü. Bir önceki ayda peşinat kullanımı yüzde 42, senet kullanımı yüzde 54, banka kredisi kullanımı ise yüzde 4 oranında gerçekleşmişti.

Stok erime hızı yüzde 3.3

Yeni Konut Fiyat Endeksi, Ocak ayı stok erime hızı rakamları değerlendirildiğinde adet bazlı stoklarda yüzde 3.3 oranında erime gözlendi. Ocak ayında satışı gerçekleştirilen konutların yüzde 22’si bitmiş, yüzde 78’i bitmemiş konut stoklarından oluştu.

Yeni konut fiyatları Ocak 2019'da yüzde 2.79 arttı!
 


Geri Dön