26 / 04 / 2024

Markalı konutta teslimler hızlandı!

Markalı konutta teslimler hızlandı!

Konutta teslim sıkıntısı yaşanacak kaygısı gerçeğe dönüşmeyecak. Yapı kullanma izin belgesi 2017'de yüzde 8,9 artış gösterdi. Bu artış ile birlikte 2016'da yüzde 2,8’de kalmıştı. 



Markalı konut üreticileri, teslimlerde dile getirilen sıkıntıların yaşanmasını beklemediklerini, kendilerini en çok zorlayan konunun yüksek faiz olduğunu söylüyorlar. 
 
Geçen yıl gayrimenkul sektöründe en çok üzerinde durulan konu geç teslim olmuştu. Sektörde hizmet veren bazı müteahhitler inşaat sektöründe finansman sıkıntısının arttığını, bunun da projelerdeki teslim tarihlerini öteleyebileceğini dile getirmişlerdi.  Ancak rakamlar 2017 yılı için teslimlerde sorun almadığına işaret etti. 

Yapı kullanma izin istatistikleri, Türkiye genelinde inşa edilen konutlarda teslim oranının arttığını gösterdi. Yeni Şafak Gazetesi'nden Emine Açar'ın haberine göre 2015 yılında 732 daireye yapı kullanım izin belgesi verilirken bu oran 2016'da yüzde 2,8 artarak 753 bin 426'ya yükseldi. “Teslim sıkıntısı yaşanacak hazırlıklı olun” denilen 2017'de ise oran yüzde 8,9 artış gösterdi. Geçen yıl yapı kullanma izin belgesi alınan daire sayısı 820 bin 526'ya yükseldi.

Markalı konutta teslimler hızlandı!

Demir İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Hamit Demir, markalı konutlarda teslim sorunu yaşanmadığını ve konut ihtiyacı olan kişilerin bu ihtiyaçlarını ötelememesi gerektiğini dile getirdi.  Demir, “Konut sektöründeki fiyatlar bugün, maliyetlerin altında. Bundan sonra ülkedeki kalkınmayla beraber sektördeki canlılık ve fiyat artışı hızlı olacak. İşte o zaman alıcı, bankadaki faiziyle biriktirmiş olduğu miktar ile bugünkü değerde bir konut alamayacak. Bu nedenle ben konut almak isteyenlere diyorum ki parayı mevduatta ya da dövizde tutmayın gayrimenkule yatırım yapın kazancınız yüksek olsun”dedi. 

Markalı konutta teslimler hızlandı!

İkiel Grup Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Ekşi, “Faiz yüzde 1'in altına çekilirse sektörde sıkıntı kalmaz. Finansman sıkıntısı yaşamayan sektörde satışlarda da artış gözlenir. Bundan sonra verilecek teşvikler ve özellikle bankalar tarafından gelecek güzel bir haber, sektöre canlılık kazandıracaktır” diye konuştu. 

Ne yaparsam satarım devrinin geride kaldığını söyleyen müteahhitler, “Konut alacak kişiler artık projelerde detaylı sorular soruyor. Firma hakkında bilgi topluyor ve geçmiş teslim edilmiş projeler inceleniyor. Hatta bilinçli konut alıcısı inşaatı devam eden projenin banka kredisine uygun olup olmamasını da araştırıyor. Aklına yatmayan hiçbir projeden fiyatı çok uygun bile olsa alım yapmıyor. Bu da istenmeyen üzücü sonuçların yaşanmasına engel oluyor” değerlendirmesinde bulundu.

61 İlde yeni ev sevinci
Yapı kullanma izin belgesi alımında il bazında bakılırsa en hızlı artış Ardahan’da gözlendi. Ardahan’ı Bayburt, Bingöl, Zonguldak, Sivas ve Düzce takip etti. Türkiye genelinde 81 ilin 61’inde yapı kullanım izin belgesi alınan konut satısında artış kaydedildi. 

Markalı konutta teslimler hızlandı!

Torkam İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Dereli, Emlak katılım bankasının sektörü büyüteceğini söyledi. Dereli, “Katılım bankası sektöre daha da ivme kazandıracaktır” diye konuştu.


Geri Dön