16 / 04 / 2024

Marmara'da 19 yılda 600 bin konut yenilendi!

Marmara'da 19 yılda 600 bin konut yenilendi!

17 Ağustos Marmara depreminin üzerinden 19 yıl geçti. 19 yılda kentsel dönüşüm projelerine hız verildi. Marmara genelinde 600 bin konut kentsel dönüşümle yenilendi.



17 Ağustos 1999 yılında Kocaeli'nin Gölcük ilçesinde meydana gelen depremin ardından 19 yıl geçti. 7 bin 480 kişi hayatını kaybettiği depremde 35 bin 180 konut ve 5 bin 770 iş yeri yıkıldı. 40 bin 757 konut, 6 bin 57 iş yeri orta, 45 bin 86 konut ve 6 bin 128 iş yeri de hafif hasarlı olarak açıklandı. 

Yeni Şafak Gazetesi'nden Fatih Özer'in haberine göre, aradan geçen 19 yıl içerisinde kentsel dönüşüme hız verildi. Belediyeler, deprem riski bulunan bölgelerin zemin haritalarını yeniden çizdi. Yapılan çalışmalarla kentsel dönüşüm projelerinin önü açıldı. Yürürlüğe konulan kentsel dönüşüm yasaları devrim niteliğinde çözüm oldu.

600 BİN KONUT YENİLENDİ

 

Marmara da 19 yılda 600 bin konut yenilendi!

 

Mimar ve Mühendisler Grubu (MMG) Denetleme Kurulu Başkanı Jeofizik Mühendisi Kadem Ekşi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin kentsel dönüşüm faaliyetlerine ağırlık verdiğini açıkladı. Ekşi, “Kentsel dönüşüm kapsamında 600 bin konutta yenileme işlemi yapıldı. Faaliyetlerin daha da hızlanması için acil eylem planları devreye konulması gerekmektedir. İstanbul’daki yapı stoğu ele alındığında bu işlemin kısa sürede olmayacağını görmek mümkün. Ancak yapılan çalışmalar neticesini göstermiş durumdadır” şeklinde konuştu.

 

KENTSEL DÖNÜŞÜMDE ÖNCÜ ÜLKEYİZ

 

Marmara da 19 yılda 600 bin konut yenilendi!

 

İTÜ Maden Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan'da keentsel dönüşüm yasasının devrim niteliğinde olduğunu vurgulayarak “1999 depreminden sonra kentsel dönüşüm alanında çok şey değişti. Türkiye büyük ders aldı. Özellikle yerel belediyeler görülmemiş bir hızla kentsel dönüşüm için jeofizik ve jeoteknik alanında haritalar oluşturdu. Yeni yapılan binalardaki denetimler hızlanarak yapısal incelemelere ağırlık verildi. Türkiye’deki deprem haritalarının yeniden düzenlenmesiyle birlikte dünya genelinde yapılan kentsel dönüşüm sıralamasında üst sıralardaki yerimizi aldık” açıklamasında bulundu.


Geri Dön