24 / 04 / 2024

Marmara'daki faylar büyük kırılmayı bekliyor!

Marmara'daki faylar büyük kırılmayı bekliyor!

Jeofizik uzmanı Dr. Oğuz Gündoğdu, Kartal ilçesinde meydana gelen sarsıntıyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Marmara'da yer alan fay hatlarının büyük kırılmayı beklediklerine dikkat çeken Gündoğdu, İstanbul'daki depremin 7 şiddetinde olmasını beklediklerini söyledi.



Jeofizik uzmanı Dr. Oğuz Gündoğdu, Kartal ilçesinde meydana gelen sarsıntıyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. 

Sözcü Gazetesi'nde yer alan habere göre; dün Kartal'da yaşanan depremi değerlendiren Dr. Oğuz Gündoğdu, sarsıntının sığ bir yer hareketi olduğunu belirtti ve herhangi bir deprem için öncü veya artçı olmadığına dikkat çekti. 

“Bu ne öncü, ne artçı diyebileceğim bir deprem. Bir deprem ile öncü deprem olmaz. Birkaç deprem olsaydı veya giderek büyüyen depremlere öncü diyebiliriz” diye konuşan Dr. Oğuz Gündoğdu, bu sarsıntıyla akıllara beklenen İstanbul depreminin geldiğini ve bu durumunda belirli sorular oluşturduğunu dile getirdi. 

Marmara daki faylar büyük kırılmayı bekliyor!

Dr. Oğuz Gündoğdu, deprem değerlendirmesinde şunları kaydetti:

- Marmara’da 7 büyüklüğünde bir deprem bekliyoruz. O nedenle bu deprem bizi endişelendirirdi. Ama bu özelliğe sahip değil. Bunun Kuzey Anadolu Fayı (KAF) ile bir alakası yok.

- Orada KAF’ın herhangi bir kolu yok. Bu, 1999 depreminin kasılması ile oluşan bir deprem. Marmara’da  KAF ile ilgisi olmayan bilinen faylar var.

- Kartal’daki yerin sıkışması sonucu enerji boşalmasından kaynaklanan bir olay. Arkası da gelmedi zaten. Biz Beylikdüzü’ndeyiz. Hissetmedik. Bakırköy’de, Sarıyer’de hissedilmiş. Avcılar’da zemin kötü, hissedilmiş olabilir.

Marmara daki faylar büyük kırılmayı bekliyor!

- Marmara’daki fayların hepsi 1999 depreminde tetiklendi. Bitti bu olay. Büyük bir kırılmayı bekler haldeler. 3-4 senedir Marmara tabiatını değiştirdi. Bir sürü yerinde depremler oluyor.

- Silivri’de olan 5.8 büyüklüğündeki deprem var. Bunlara bir çeşit haberci deprem diyebiliriz.. Kırılmayı beklediğimiz merkezin Silivri, Kumburgaz olacağını düşünüyoruz. Bu düşünceyi değiştiren bir gelişme yok.

- Depremi daha önceden haber vermeyi veya başka amaçlı olan GPS ölçüm çalışmaları var, onlarda bir değişiklik yok. İstanbul’un Marmara kaynaklı iki depremi var.

- Sonuncusu 1876’da. Bu iki depremlerden bir tanesinin doğrultusu Batı’ya Saroz Körfezi’ne,  diğeri Anadolu’ya doğru. Bunlar bayağı yıkıcı depremler, 1876’dan beri epey bir zaman geçti.

Ahmet Ercan'dan İstanbul depremi değerlendirmesi!

Kanal İstanbul, depremin şiddetini etkileyecek mi?


Geri Dön