26 / 04 / 2024

Marmara Üniversiresi Başıbüyük Hastanesi güçlendirilecek!

 Marmara Üniversiresi Başıbüyük Hastanesi güçlendirilecek!

Temeli 1991 yılında atılan, ancak faaliyete geçmeyen Marmara Üniversiresi Başıbüyük Hastanesi sismik izolatör tekniğiyle güçlendirilen dünyanın en büyük hastanesi olacak



Hastanenin, 67 milyon 800 bin liraya mal olacak güçlendirme çalışmaları ile renovasyon ve ikmal işlerinin 560 günde tamamlanması planlanıyor


 Yapımına 1991 yılında başlanan, ancak faaliyete geçmeyen Marmara Üniversitesi (MÜ) Başıbüyük Hastanesi, sismik izolatör tekniği ile güçlendirilecek. 

     İstanbul İl Özel İdaresi'nden yapılan yazılı açıklamaya göre, 720 yataklı hastane, yapılacak güçlendirmeyle İstanbul İl Özel İdaresi Proje Koordinasyon Birimi tarafından İstanbul Sismik Riskin Azaltılması ve Acil Durum Hazırlık Projesi (İSMEP) kapsamında güncel yönetmeliklere uygun olarak deprem anında dahi hizmete kesintisiz devam edebilecek hale getirilecek. 

     Hastanenin, 67 milyon 800 bin liraya mal olacak güçlendirme çalışmaları ile renovasyon ve ikmal işlerinin 560 günde tamamlanması planlanıyor. 

     Atıl durumdan modern ve işlevsel hale getirilmesi hedeflenen hastanede 1990'lı yılların ihtiyaçlarına göre tasarlanan proje, modern gereksinimlere cevap verecek şekilde yenilendi. 

     Buna göre, başta acil servis ve ameliyathaneler olmak üzere bodrum katlar, zemin ve birinci normal kat eski projelere bağlı kalmaksızın yeniden tasarlandı. 

     Önemli bir konumda bulunan hastane, yeni bir güçlendirme tekniği olan sismik izolatör tekniğiyle de deprem mühendisliği alanında tarihe geçmeye hazırlanıyor. Uygulanacak yöntemle, izolatörler, yapıdaki uygun görülen kata, kolonların ve betonarme perdelerin altlarına yerleştirilerek, yapının zemin ile olan direkt etkileşimi kesilecek. 

     Yatay kuvvetlerin etkisiyle hareket edebilen bu izolatörler, deprem anında çok yumuşak ama büyük salınımlar yaparak deprem enerjisini sönümleyecek ve böylece depremin yıkıcı etkisi üstteki yapının taşıyıcı sistem elemanlarını etkilemeyecek. Sismik izolatör tekniği uygulanmasıyla hastane binası, olası bir depremden çok daha az etkilenecek ve depremden hemen sonra da hizmet etmeye devam edebilecek. 

     Hastane, bu özelliğiyle sismik izolatör tekniğiyle güçlendirilen dünyanın en büyük hastanesi olacak. 

     

     -Günde 10 bin kişiye hizmet verilecek- 

     

     Pendik Devlet Hastanesi bünyesinde hizmet veren hastane, Başıbüyük mevkisindeki binası tamamlandığında tam teşekküllü olarak günde yaklaşık 10 bin kişiye hizmet verecek. 

     E-5 Karayolu'na 500 metre mesafede bulunan, araç trafiği bakımından kolay ulaşılabilir bir bölgede yer alan hastane, olası bir depremde hayati fonksiyona sahip olacak. 

     Hastane, 113 bin metre karelik bir inşaat alanına sahip ve toplam 16 adet blok ve iki katlı bir kapalı garajdan oluşuyor. Hastanedeki 600 adet olan hasta yatağı sayısı, servislerde bulunan yataklarla toplam 720'yi buluyor. 

     Hastanede, ayrıca 29 ameliyathane ile 15 adet röntgen ve 3 adet anjiyo salonu yer alıyor. 

AA



Geri Dön