26 / 04 / 2024

Marmaray bugün açılıyor!

Marmaray bugün açılıyor!

Asya ve Avrupa kıtalarını birbirine bağlayan Marmaray bugün açılıyor. Günlerdir geri sayımı yapılan Marmaray için artık sadece saatler kaldı. Marmaray, Üsküdar'da düzenlenecek törenle saat 15.00'te hizmete girecek...




Marmaray bugün açılıyor!


Asya ve Avrupa kıtalarını İstanbul Boğazı'nın altından, denizin içinden birleştirecek olan  Marmaray  bugün açılıyor. Marmaray'ın açılışı için her şey tamam. Artık sadece  Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başkaban Recep Tayyip Erdoğan, birçok bakan ve yabancı devlet adamlarının da katılacağı tören bekleniyor. Marmaray açılışı için yapılacak tören bügün saat 15.00'te Üsküdar'da yapılacak. Törene tüm halk katılabilecek ve Marmaray'ın ilk yolculuğunu da yapabilecekler.


Asrın projesi tanımıyla tüm dünyanın da hayranlıkla izlediği Marmaray projesinin çalışmaları 9 yıl sürdü. Aslında Marmaray'ı ilk defa 1860 yılında Sultan Abdülmecid zikretti. Sultan Abdülmecit'in o dönemde projeyi, sütunlar üzerinde duran ve denizde yüzer tip bir tünel ve önerilen enkesitler olarak tasarlanan taslak şeklinde hazırlattı. Tünelin, denizin altından geçirilmesi planlandı ancak eski tekniklerle tünelin deniz dibinin üzerinde veya altında inşa edilmeyeceği anlaşıldı. Bunun üzerine tünelin, deniz dibinden inşa edilen sütunların üzerine yerleştirilmesi planlandı. 


Bu fikirler yıllar geçtikçe değerlendirildi ve nihayet 2004 yılında gerçeğe dönüştürüldü. 2004 yılında inşaatına başlanan Marmaray'ın aslında 2009 yılında hizmete alınması planlanıyordu. Ancak yapılan kazı çalışmalarında bulunan tarihi kalıntılar sebebiyle artık Marmaray çalışmalarına arkeologlar da dahil olmuştu. Marmaray kazılarında çıkan tarihi eseler bir bir toplanıp incelendikten sonra sergilenmek üzere şu anda müzeye konuldu. Arkeologarla varılan fikir birliği sonucu 4 yıl gecikmeli de olsa nihayet Marmaray bugün açılıyor. 


Marmaray'ın güzergahından da kısaca bahsedecek olursak;

Marmaray, İstanbul Boğazı'nın her iki yakasını denizin altından tünelle birbirine bağlıyor. Marmaray boğaz geçişinde çift hat olarak, Kazlıçeşme'den sonra Yedikule'de yer altına giriyor, yeni yeraltı istasyonları ile Yenikapı ve Sirkeci boyunca ilerliyor, boğazın altından geçerek yeraltından Üsküdar'dan geçiyor ve Ayrılıkçeşme'de tekrar yüzeye çıkarak Söğütlüçeşme'ye ulaşıyor. Marmaray'ın bu  yolculuktaki uzunluğu 13,5 kilometre.


"Asrın Projesi" Marmaray, 29 Ekim'de gerçekleştirilecek açılış öncesi "Hayaldi gerçek oldu", "2 kıta 4 dakika" ve "Günde 1 milyon yolcu" gibi çeşitli sloganlarla kamuoyuna tanıtıldı. 


Marmaray bugün açılıyor!

Asya ve Avrupa kıtalarını birbirine bağlayan Marmaray bugün açılıyor. 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nda tüm Türkiye'ye hediye edilecek Marmaray, Üsküdar'da, saat 15.00'te vatandaşlarla birlikte yapılacak törenle hizmete girecek...



Marmaray tanıtım videosu!



Nagihan AKDAŞ/Emlakkulisi.com



Geri Dön