20 / 04 / 2024

Marmaris Kalesi Kanuni'den sonra ilk kez yenilendi!

Marmaris Kalesi Kanuni'den sonra ilk kez yenilendi!

Yaklaşık 5 bin yıllık geçmişe sahip olduğu belirtilen Marmaris Kalesi ve bünyesinde bulunan müze, Kanuni Sultan Süleyman'dan sonra ilk kez Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yenilenerek turizmin hizmetine sunuldu...




Osmanlı Padişahı Kanuni Sultan Süleyman'ın Rodos seferi sırasında yeniden yaptırdığı Marmaris Kalesi ve bünyesinde bulunan müze, restorasyonun ardından turizme açıldı. 


Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 657 bin lira ödenek gönderilen ve yaklaşık bir yıl önce ziyarete kapatılan kalede restorasyon yapılırken, müzenin ise tanzim ve teşhir alanları yenilendi.


Kalenin avlusunda gerçekleştirilen törene Muğla Valisi Mustafa Hakan Güvençer, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Abdurrahman Arıcı, İl Kültür ve Turizm Müdürü Kamil Özer'in yanı sıra davetliler katıldı.


Arıcı, burada yaptığı konuşmada, kültürel varlıkların bulunduğu yerde sergilenmesi gerektiğini söyledi. Türkiye'de gün yüzüne çıkartılmış birçok tarihi eserin yurt dışında olduğuna işaret eden Arıcı, bakanlık olarak bu eserleri ait olduğu yere geri getirmek için mücadele verdiklerini anlattı.


Son olarak birkaç gün önce İngiltere'de bir müzayedede satışa çıkarılan ve Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik'in girişimleriyle satışı durdurulan Osmanlı mezar taşlarının Türkiye'ye getirildiğini ifade eden Arıcı, benzer girişimlerin devam edeceğini bildirdi. 


Türkiye'nin deniz-kum-güneş üçgeninin yanı sıra kültür turizmini de ön plana çıkardığını vurgulayan Arıcı, bu sayede hedeflenen 50 milyon turist sayısına kısa sürede ulaşılacağını dile getirdi. 


Vali Güvençer ise Marmaris Kalesi gibi önemli bir tarihi esere sahip oldukları için Marmarislilerin gurur duyması gerektiğini ifade etti. Yüzyıllarca birçok insanın kalenin burçlarında düşman yolu gözlediğine işaret eden Güvençer, "Çok şühür ki artık bu burçlardan düşman yolu gözlenmiyor. Kalede dünyanın birçok yerinden gelen insanları ağırlıyoruz. Tarihi eserin ekonomik değerinden öte manevi açıdan bu kadar önemli bir esere sahip olmak gerçek kıymettir" dedi. 


Konuşmaların ardından müzenin 4 teşhir salonunun açılışı Arıcı ve Güvençer tarafından gerçekleştirildi. 


Her yıl çoğunluğu yabancı 60 bin turistin ziyaret ettiği Marmaris Kalesi ve Marmaris Müzesi'nde yapılan yenileme çalışmasının ardından ziyaretçi sayısının artacağı belirtildi. Kalenin restorasyonunda Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinden beri kullanılan ve geçmişi yaklaşık 2 bin yıl öncesine dayanan Horasan harcının kullanıldığı öğrenildi. 


- 500 yıl önce Kanuni yenilemişti


Türkiye'nin, içerisinde müzede de bulunan ender kalelerinden biri olan Marmaris Kalesi'nin, yaklaşık 5 bin yıllık bir tarihe sahip olduğu tahmin ediliyor. 


Antik kaynaklarda kale ile ilgili ilk bilgileri günümüze aktaran MÖ 490-425 yılları arasında yaşamış ünlü tarihçi Halikarnassoslu (Bodrum) Heredot, Marmaris'te ilk surların MÖ 3 binde yapıldığını yazmıştır. Kalenin yapımından söz eden tek yazılı kaynak ise Evliya Çelebi'nin Seyahatnamesi. 17. yüzyılda Muğla çevresini gezen Evliya Çelebi, Kanuni Sultan Süleyman'ın Rodos seferi öncesinde kalenin yaptırılması için emir verdiğinden ve kalenin sefer sırasında askeri üs olarak kullanıldığından söz etmekte. 


Kalenin önemli kısmı, Birinci Dünya Savaşı sırasında bir Fransız savaş gemisinin top atışlarıyla yıkılmıştır. Cumhuriyet öncesinden başlayarak 1979 yılına kadar kalede Marmarisliler iskan edildi. Marmaris Kalesi'nin içinde 18 konut, bir çeşme ve bir sarnıcın bulunduğu biliniyor. 


Marmaris Körfezi'ne uzanan yarımadada ve limana hakim bir noktada kurulan kale, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu'nun 14 Ekim 1983 tarihinde aldığı kararla korunması gereken anıtsal yapı olarak tescil edildi. 1980 yılında kalenin onarımına başlanmış ve onarım 1990 yılında tamamlanarak Marmaris Kalesi, 18 Mayıs 1991'de müze olarak hizmete açılmıştı.


AA


Geri Dön