29 / 03 / 2024

Marmaris'te 8903 ağaç yandı!

Marmaris'te 8903 ağaç yandı!

Marmaris Orman İşletme Müdürü Hakan Zeybek, Marmaris Orman İşletme Müdürlüğü’nde geniş kapsamlı bilgilendirme toplantısı düzenledi.Zeybek toplantıda 18 gün önce olan yangın ormanından da bahsetti.



Marmaris Orman İşletme Müdürlüğü’nde düzenlenen toplantıya Marmaris Kaymakamı Celalettin Yüksel’in yanı sıra kamu kurumlarından temsilciler ve köy muhtarları katıldı. Bilgilendirme toplantısını slayt sunum ile anlatan Marmaris Orman İşletme Müdürü Hakan Zeybek, Muğla ormanlarının “Sürdürülebilir Orman Yönetimi Sertifikası”na (FSC) sahip olduğunu belirterek, katılımcılara FSC sertifikasyonu hakkında bilgi verdi.


Hakan Zeybek; “ Ormancılıkta sertifika çok önemli, FSC (Forest Stewardship Council-Orman Yönetim Konseyi) kapsamında, ormancılık faaliyetlerinin uluslararası kabul gören prensip, kriter ve göstergelere göre gerçekleştirilip gerçekleştirilmediği süreçtir. Biz bu süreci geçerek bu sertifikayı aldık ve bölgemiz ormanları artık sertifikalı. Dünyada ise toplam 355 milyon hektar ormanlık alan sertifikalı.

FSC (Forest Stewardship Council/Orman Yönetim Konseyi) prensip ve kriterleri;


-Öncelikle çalışan tüm işçilerin can ve mal güvenliğini sağlamayı,

-Ormanda mevcut flora ve fauna’nın bilincinde mevcut türleri korumayı,

-Faydalanma esnasında mevcut ormana zarar vermemeyi,

-Orman içi ve bitişiğinde yaşayan yerel halkın geleneksel ve yasal haklarının idarece sağlanmasını,

-Sosyal ve ekolojik çevreye verilebilecek zararları asgari düzeyde tutmayı, 

-Yapılacak çalışmaların yakından izlenmesini ve halkla paylaşımını,

-Ormanlardan üretilecek her türlü orman ürününün piyasa talepleri doğrultusunda üretilerek azami şekilde değerlendirilmesini öngörmektedir.


Marmaris’in %83’ü Ormanlık Alan

Daha sonra Marmaris Orman İşletme Müdürlüğü faaliyetleri ve yetki alanları hakkında açıklamalarını devam eden Zeybek; “ Marmaris ve Datça’da dahil olmak üzere toplam 119 bin 337 hektarlık ormanlık alandan sorumluyuz. Buna göre Marmaris %83’lük ormanlık alanıyla Türkiye ortalamasının çok çok üstündedir. Bun alanın %77’lik bir çoğunlukla kızılçamdır.Ormanlarımızı fonksiyonlarına göre guruplara ayırıyoruz. Muğla yöresi bu anlamda çam balı üretiminde ilk sırada yer alıyor. Bu nedenle Muğla ve ilçelerimizdeki ormanlar basralı alanlar gurubuna giriyor. Ormanlarımızı korumak için orman suçlularıyla da mücadelemiz sürüyor. Ancak Bölge halkımız olarak bu konuda çok duyarlı ve iyiyiz. Orman zararlılarıyla mücadele konusunda da çam kese ve kırmızı palmiye böceği zararlılarına karşı büyük çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Orman yangınlarına müdahale edebilmek için yol çalışmaları da yapıyoruz. Ormanlık alanda yangına ulaşabilmek için yollar çok önemli onun için en az zayiatla bazı alanlarda kesim yapılarak yol çalışmalarımız oluyor. Tüm ormanı kaybetmektense önlem amaçlı yol yapılması daha uygun. Bunun yanında ormanlık alanlarımızda uygun görülen yerlere 4 tane 600 tonluk su çukurları yaptık. Akabinde yıl içerisinde 4 bin 115 hektarlık alanda tohum ekim çalışması yapıldı.


Yanan Alanlar Ağaçlandırılıyor

Zeybek ekipman ve işçi durumları hakkında da bilgi verdikten sonra, Beldibi Orman yangınıyla ilgili değerlendirmelerde de bulundu. Zeybek; “ Bu yıl sonunda kötü bir şans sonucu Beldibi’nde 44 hektarlık ormanlık alanımız yandı. Yıl sonunu 2,9 hektarlık yangınla kapatacaktık. Ancak bu üzücü durum sonucunda şu anda 2014 yılında 49,6 hektarlık bölge yangından zarar gördü. Beldibi’nde ağaçların çoğunluğunda kabuklar yandı. Yandığı için ağaçlar kurumaya başladı. Tespitimize göre 8 bin 903 ağaç zarar gördü. Bu alana 2015 yılının başlarında ağaçlandırmayı hedefliyoruz.


Bayır’da Yol Çalışması

Akdeniz ve Ege kıyıları yangına en hassas bölge. Kızılçam ağaçlarının yanıcı özelliği olduğu için bu alanlarda yangını önlemek için çalışmalarımızı YARDOP projesi kapsamında arttırıyoruz. Özellikle bayırda orman yangın yolları ağaçların dallarıyla kapanmış durumda. Böyle bir alanda yangın diğer tarafa geçiyor. Bunun için burada önümüzdeki günlerde ciddi bir çalışma yapacağız” dedi.

Marmaris Kaymakamı Celalettin Yüksel’de Beldibi orman yangınıyla ilgili üstün çalışmaları sonucu yangını kısa sürede söndüren orman işletme personeline ve işçilerine teşekkür ederek; “ Zor şartlar ve olumsuz hava koşulları altında yangın önlenebildi. Vatandaşlarımızda büyük destek verdi. Bu anlamda herkese çok teşekkür ediyorum” dedi.


Gündem


Geri Dön