19 / 03 / 2024

Marmaris'te apart oteller eve döndü!

Marmaris'te apart oteller eve döndü!

Marmaris’te bulunan küçük çaplı otel, pansiyon ve apartların bir kısmı, sahipleri tarafından göç dalgası ile beraber meydana gelen nüfusu artışının ardından, apartmana dönüştü. Etrafı deniz ve ormanlık alanla kaplı ilçe merkezinde bulunan 150 apart otel ve pansiyondan 80’i, sahipleri tarafından kat



Marmaris’te merhum Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın girişimlerinin ardından 1990 yılında gelişen turizm sektörü, ilk olarak arazilerin ve apartmanların apart otellere dönüşmesiyle, büyüdü. 

Hürriyet'te yer alan habere göre; 2000’li yıllarda gelen zengin turistlerin tercihi olan 10 ile 30 odalı apart oteller, 2013'te özelliğini kaybediyor. Marmaris’te, kente 13 kilometre mesafe uzaklıkta bulunan, Aksaz Deniz Üssü Komutanlığı’nda rütbesiz ve rütbeli askeri personelin artması ve turizm sektörünün ekonomik gelişmesiyle nitelikli tabir edilen 3 yıldız ile üzeri konaklama tesislerine çalışmaya gelenlerle nüfus arttı. İlçe merkezinde resmi kış nüfusu 2014’te 88 bin 621 iken, 2019’da nüfus artışıyla 94 bin 247’ye ulaştı. İlçe merkezinde ev bulmak zorlaşırken kira ile satılık ev fiyatları da arttı. Bu fırsatı gören 10 ile 30 odalı apart otel-pansiyon işletmecileri çalışmalara başlandı.

İlçe merkezinde bulunan 150 apart otel ve pansiyondan 80’i, kat mülkiyeti alarak binalarını apartmana dönüştü. Son 5 yılda apart otellerin apartmanlara dönmesiyle en çok etkili olan nedenlerden biri de etrafı deniz ve ormanlık alan olan ilçe merkezinde ev yapılacak arazi kalmaması oldu. Apartmana dönüşen alanlarda bulunan daireler de kiralanıyor. 1+1 daireler özelliklerine göre 1400 ile 1700 TL arası 2+1 ve 3+1 daireler ise 1800 ile 2 bin 500 TL arasında fiyatlarla kiralandı.

EV YAPACAK ARAZİ KALMADI

Marmaris Emlakçılar Derneği ve İstanbul Emlak Müşavirleri Federasyonu Başkanı Zülfikar Soyvural, "İlçe merkezinde maalesef son beş yılda 80’e yakın apart otel konuta çevrildi. Marmaris’te arsa üretemiyoruz. Çalışmayan veya randımanlı olmayan apart otelleri yıkıp müteahhit aracılığıyla kaliteli konut yapılmaya başlandı. Marmaris’in önü deniz ve çevresi ormanlık alan. İlçe merkezine yakın Armutalan gibi mahallerde imara kapalı olması da yer sorunu yaşattı. Arsa üretilmemesi nedeniyle böyle bir çıkış yolu bulundu" şeklinde konuştu. 

Marmaris'te imar barışı talebi!


Geri Dön