23 / 04 / 2024

Marmaris’teki milyonluk tesisler onarılmayı bekliyor!

Marmaris’teki milyonluk tesisler onarılmayı bekliyor!

Marmaris’te, kiraya verilmesine rağmen işletilmeyen devlete ait atıl vaziyetteki milyonluk tesisler onarılmayı bekliyor. 



Sözcü gazetesinden Mustafa Sarıipek'in haberine göre, Marmaris'in İçmeler Mahallesi'nde denize sıfır Köy Hizmetleri Kampı ile Adaağzı'ndaki Ziraatçılar Kampı bakımsızlıktan çürüyor. Kiraya verilmesine rağmen yıllardır hiçbir işlem yapılmadan kaderine terk edilerek ve adeta çürümeye bırakılan Çamlı Köyündeki DPT tesisleri, İçmeler'deki denize sıfır Maliye Kampı ve Marmaris çarşısı içinde yer alan eski Muğla Özel İdareye ait binanın akıbeti tam olarak bilinmiyor.

Marmaris’teki milyonluk tesisler onarılmayı bekliyor!

ÖNCE PAYLAŞILAMADI, ŞİMDİ ÇÜRÜYOR

İçmeler Mahallesi Kızılkum Mevkiinde bulunan 30 dönümlük alan, 1982'de Köy Hizmetleri ve Kooperatifler Genel Müdürlüğü’ne, personel eğitim merkezi tesisi yapılması için bedelsiz olarak 49 yıllığına tahsis edildi. 2005'te Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nün kaldırılmasından sonra Muğla Tarım İl Müdürlüğü’ne, 2008 yılında ise mahkeme kararıyla Çevre ve Orman Bakanlığı’na devredildi. İl Özel İdaresi tarafından, Muğla 1. İdare Mahkemesi’nde açılan dava sonunda tesisler Muğla İl Özel İdaresine verildi. Plan ve Bütçe ile Turizm, Gençlik ve Spor komisyonunca Köy Hizmetleri Kampı’nın, 2012'de turizme kazandırılması için görüş birliğine varıldı. Şu anda ise 31 betonarme ev, 2 prefabrik ev, 171 yatak, su deposu, çamaşırhane, personel yemekhanesi, restoran, kafeterya, market, spor salonu, mescit, depo, ambar, kuaför salonu, müdür ve muhasebeci odası, bilardo ve masa tenisi salonu, santral ve güvenlik odası yer alan tesisler çürümeye terk edildi.

Marmaris’teki milyonluk tesisler onarılmayı bekliyor!

ZİRAATÇILAR KAMPININ ADI KALDI

Paha biçilemeyen Yalancıboğaz yolu üzerinde Adaköy'de bulunan 50 dönüm arazi Çevre ve Orman Bakanlığı’ndan 1996'da 49 yıllığına Dimet Turizm'e kiralandı. 90 yataklı 30 bungalov yapılması kaydıyla bakanlıkça olur verilen yere yapılan tesislere imar izni çıkmayınca bir oda bir salon ve mutfaktan oluşan tesisler çürümeye terk edildi. Denize sıfır, sığla ve çam ağaçları arasında yer alan tesisin tüm ahşap aksamı çürüdü. Mutfak muslukları, tuvalet klozet ve tüm diğer malzemelerin çalındığı tesisler tam bir harabeye döndü.

Marmaris’teki milyonluk tesisler onarılmayı bekliyor!


MALİYE KAMPI KİRADA AMA

İçmeler Mahallesinde Kumluörencik mevkiindeki 22 bin 581 metrekarelik alanda yer alan Maliye Kampı Marmaris Mal Müdürlüğünce turizm amaçlı olarak senelik 2 milyon 601 bin TL karşılığında, 10 yıllığına kiraya verildi. Arazi, en son 7 Ocak 2011 yılında 4 milyon 920 bin TL bedelle, 49 yıllığına Martı Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı AŞ’ye kiralandı. Söz konusu firma projeyi iptal edince, ihale sözleşmesi de feshedildi.

Uzun süredir atıl olarak bekletilen tesisler geçmişte Maliye Bakanlığı Eğitim ve Dinlenme Tesisi olarak kullanılıyordu. Söz konusu arsa üzerinde konaklama ünitesi olan 39 adet tek katlı yapı ile çeşitli yaş ve türde toplam 603 adet bitki ve ağaç mevcut. Marmaris İlçe merkezine yaklaşık 7 kilometre mesafede olup, denize cepheli, kıyıya bitişik bir konumdaki tesisler Marmaris turizm potansiyelinin en yüksek mevkilerinden birinde bulunuyor.

Marmaris’teki milyonluk tesisler onarılmayı bekliyor!


DPT KAMPINA ÇİVİ BİLE ÇAKILMADI

Üst düzey bürokratların 1980’li senelerde gözde tatil yeri olan, ancak atıl vaziyette yıllardır çürümeye terk edilen Marmaris Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) kampı da perişanları oynuyor.

Çamlı Mahallesi Taşbükü mevkiinde yer alan 60 bin metrekare ormanlık alan ve 16 bin 496 metrekare taşınmazı olmak üzere toplam 76 bin 496 metrekare alan üzerinde hayata geçirilen 400 kişi kapasiteli DPT kampı yıllık 520 bin TL muhammen bedelle Yeni Mavi Ay Turizm Taşımacılık A.Ş.'ye 2033'e kadar kiraya verildi. Devrin ardından sosyal tesisler içindeki büro malzemeleri büyük bir salon içine üst üste istiflenerek çürümeye terk edilirken, önce dairelerin dış cephe boyaları dökülürken yıllar sonra da yapılar kullanılmaz hale geldi.

ÖZEL İDARE BİNASI NE OLDU?

Muğla'nın büyük şehir olmasından önce Marmaris kapalı çarşı içinde kendi binasının iki katında hizmet veren Özel İdare, zemin katta yer alan üç dükkanı kiraya vererek para da kazanıyordu. Fakat aradan geçen süre içerisinde baş gösteren bazı sıkıntılardan dolayı dükkanlar kapatılarak atıl durumda bırakıldı. Daha sonra Özel İdare'de kapanınca da bina yalnızlığa terk edildi.


Geri Dön